10 YouTube Video SEO Tips Om Hoger In De Zoekmachines Te Komen
16 april 2014 

10 YouTube Video SEO Tips Om Hoger In De Zoekmachines Te Komen

Wil jij ook hoger in de zoekmachines scoren met jouw YouTube bedrijfsvideo? Pas dan gelijk deze 10 makkelijke tips toe. Je laat een kans liggen als je deze tips niet toepast.

Het verbaasd je misschien, maar het allerbelangrijkste om hoog te scoren in de zoekmachines is de kijktijd en relevantie.

Kijktijd
Hoe langer je video wordt bekeken, hoe hoger dat je video komt in de zoekmachines van Google en YouTube. De zoekmachines gaan er dan van uit dat je video interessant is en een goed antwoord geeft op de vraag waar de kijker mee zit.

Relevantie
Je video moet relevant zijn. Moet een duidelijk doel hebben. Een video over van alles en nog wat, is niet goed. Beperk je dus tot één onderwerp per video en wijd niet te veel uit. Een video met een duidelijk doel, scoort hoger in de zoekmachines.

10 YouTube video optimalisatie tips (video SEO)

Video SEO staat voor “search engine optimization” en betekent “het geheel aan activiteiten om een video hoger te laten ranken in de zoekmachines”.

Tip 1: Maak een contentrijke video

De video’s moeten waardevol zijn voor je doelgroep. Informatief. De “wauw” factor! Naar meer smaken. Geef dus waardevolle informatie weg, waar de kijker echt iets aan heeft.

Doorgaans zit de kijker met een probleem en wil hier antwoord op. Als jij hem het beste antwoord geeft, is de kans aanwezig dat de kijker uiteindelijk je product of dienst afneemt. Een contentrijke video is dus een goede reclame voor je bedrijf.

Een ander voordeel is, dat ook dat meer kijkers zich gaan abonneren op je YouTube kanaal. Tot slot haken kijkers minder snel af, wat weer positief is voor de gemiddelde kijkduur van je video en dus de ranking van je video.

Tip 2: Begin met het belangrijkste woord als eerste in de titel

Gebruik de belangrijkste zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden in de titel van je video. Probeer het belangrijkste zoekwoord vooraan in de titel te zetten. Youtube waardeert het eerste woord van de titel het hoogste.

Klik hier voor meer tips over een goede titel.

Tip 3: Gebruik zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden in de beschrijving

Ik zie nog vaak dat de beschrijving onder de video niet of met een paar woorden is ingevuld. Dit is een gemiste kans, omdat ook de beschrijving bijdraagt aan de ranking van je video. Probeer dus in een kort verhaaltje met relevante zoekwoorden, te omschrijven waar je video over gaat. Ga niet spammen.

Neem ook links op naar bijvoorbeeld je blogartikel (waar je de video in hebt verwerkt) en website. Ook links naar social media kanalen mogen niet ontbreken in de beschrijving van je video.

Tip 4: Gebruik zoekwoorden/tags waarop je gevonden wilt worden

Uiteraard mogen relevante zoekwoorden niet ontbreken bij de “tags”/zoekwoorden die je in moet geven bij je video. Klik hier voor meer tips over zoekwoorden/tags/labels.

Tip 5:  Upload de video met een bestandsnaam die zoekwoorden bevat

Het staat niet vast dat het werkt, maar “baat het niet dan schaat het niet”. Verander de bestandsnaam van de video, voordat je deze upload naar YouTube. Klik hier voor meer informatie.

Tip 6: Ondertiteling: colt captions

De zoekmachines van Google en YouTube zijn nog niet zo ver dat ze, aan de hand van wat er gezegd wordt in de video, goed kunnen beoordelen waar de video over gaat. Maak daarom een ondertiteling voor je video. Het voordeel van de tekst van de ondertiteling is, dat je deze tekst ook weer kunt gebruiken in een blogaritkel.

Door het toepassen van juiste teksten in de ondertiteling kunnen YouTube en Google beter ontleden waar je video over gaat.

Tip 7: Neem je video op in website’s

Het is goed om links te hebben die verwijzen naar je video. Als link telt ook mee een video die is opgenomen in een website. Hoe meer status de website heeft waar je video in is opgenomen, hoe beter het is voor de ranking van je video.

Tip 8: Vraag kijkers in je video om een reactie achter te laten onder de video

Je hebt je beschrijving al ingevuld. Prima! Dit is goed voor de content en dus goed voor de ranking. Maar je kunt zonder moeite nog meer content bij je video te krijgen. Vraag de kijkers om een reactie achter te laten. De makkelijkste vorm hiervan is om een vraag te stellen aan de kijkers in je video.
Reacties op je video zorgen voor “gratis” content. Content die goed is voor de vindbaarheid van je video. Maar deze reacties zijn ook  goed voor de status van je video bij YouTube. Als er veel reacties zijn, gaat YouTube er vanuit dat de video waardevol is en zo komt je video weer hoger in de zoekmachines.

Tip 9: Deel je video

Geef je video een zwengel. Deel je video wel met de juiste doelgroep, zodat dit een positief effect heeft op de gemiddelde kijktijd van de kijker.

Tip 10: Maak een pakkende thumbnail

Het eerste waar naar gekeken wordt door internetgebruikers in de zoekresultaten, is de thumbnail (plaatje bij de zoekresultaten). Als deze pakkend en uitnodigend is, is de kans groot dat deze wordt aangeklikt. Als helemaal als je video als eerste in de zoekresulataten staat.

Verder moet je in de eerste seconden van je video de aandacht van de kijker pakken. Hoe je dit doet, leer je in de cursus “hoe maak ik een goede YouTube video voor mijn bedrijf”. Schrijf jezelf als ondernemer gratis in en profiteer. Klik hier.

Over de schrijver
Reactie plaatsen