10 Facebook Video Marketing Tips : Filmpjes maken die succesvol zijn

10 Facebook Video Marketing Tips : Filmpjes maken die succesvol zijn

Hoe maak je nu filmpjes voor je bedrijf op Facebook die bekeken, gedeeld, geliked en voorzien worden van reacties? In deze blog geef ik 10 tips om meer uit je filmpjes te halen op Facebook. Speciaal voor ondernemers die Facebook zakelijk willen gebruiken.

10 Facebook Video Marketing Tips Filmpjes die succesvol zijn

“Even de aandacht pakken met deze selfie stick”

Iets wat veel ondernemers niet toepassen op Facebook zijn video’s. Dan heb ik het met name over persoonlijke video’s.  Video’s waar de ondernemer zelf in beeld te zien is. Een gemiste kans! Om meer vertrouwen te kweken bij je volgers. Om je volgers beter kennis te laten maken met jou, zijn persoonlijke video’s onmisbaar. Al helemaal als je een zelfstandig ondernemer bent en hierdoor het gezicht van je eigen bedrijf bent.

Persoonlijke video’s zorgen voor uiteindelijk voor “goodwill”. Voor de gunfactor. Voor credits. Voor meer online zichtbaarheid. Meer bekendheid voor je bedrijf.. en uiteindelijk voor meer klanten.

Afijn je onderscheid jezelf als ondernemer dus al met persoonlijke video’s op Facebook. Als je persoonlijke video’s gaat maken: waar moet je dan op letten? Hoe kun je de video’s zo maken dat de video’s rendement opleveren. In deze blog 10 tips om veel meer rendement uit je Facebook filmpjes te halen.

 

Facebook versus YouTube

Ik ben een echte YouTuber. Het was voor mij dan ook even schakelen om in juni/juli 2016 Facebook filmpjes te maken. Schakelen? Een filmpje is toch een filmpje hoor ik je denken. Wil je filmpjes strategisch inzetten, dan moet je goed onderzoek doen naar het soort social media platform waar je jouw filmpjes verspreid.

Facebook is een ander social media platform als YouTube. Mensen gaan naar YouTube om video’s te kijken. Dat is het hoofddoel en daar zijn de YouTube bezoekers ook op ingesteld. Bij Facebook is dit anders. Hier zijn de “bezoekers” ingesteld op het volgen van vrienden en bekenden. Ingesteld om door de tijdlijn te scrollen en bij te houden wat vrienden allemaal uitspoken.

Facebook is dan ook hoofdzakelijk een “vermaak en entertainmentkanaal”. YouTube wordt ook wel gebruikt voor entertainment, maar het merendeel van is op zoek naar antwoorden. Antwoorden op problemen en/of vragen waar ze mee zitten.

Ander belangrijk verschil is de vindbaarheid en houdbaarheid van filmpjes. Op Facebook kost een video feitelijk meer geld. Immers de video die je maakt is snel gezakt in de tijdlijn en wordt alleen aan een gedeelte van je volgers getoond (anderen moeten veel moeite doen om je video te vinden). Samengevat zakt je video snel weg en is ie foetsie. Weg moeite en inspanning.
Op YouTube is je video veel beter vindbaar. Sterker nog: je video gaat klimmen in de vindbaarheid als je video door veel kijkers helemaal afgekeken wordt. Ook kun je de video zo optimaliseren dat ie goed vindbaar is.

Heeft het dan nog wel zin om filmpjes te maken voor je bedrijf op Facebook, vraag je jezelf misschien af? Het antwoord daarop is: hoe meer volgers je hebt, hoe rendabeler video op Facebook is. De grote kracht van een Facebook video is de laagdrempeligheid. Het hoeft geen professionele goede kwaliteit video te zijn. Juist niet. Anders is je video te “deftig” en valt uit de toom. Wordt niet gewaardeerd door kijkers, omdat het niet aan sluit bij de soort videocontent die op Facebook wordt getoond.

Voor wat betreft het aantal volgers, mag het duidelijk zijn: hoe meer volgers, hoe meer kijkers en bereik.

Kortom Facebook video is een perfect instrument om als ondernemer op een laagdrempelige manier te proeven aan “video’s maken”. Daarnaast wordt video steeds belangrijker op Facebook. De verwachting is dat over 5 jaar Facebook nagenoeg alleen maar bestaat uit video.

Uiteraard is er ook het betaald adverteren op Facebook. Ook hiervoor kun je video inzetten. In dit artikel ga ik niet in op advertentievideo’s. Wel kun je de volgende tips meenemen als je een advertentievideo wilt gaan maken voor op Facebook.

Goed laten we snel beginnen met de tips.

 
 

Facebook Video Marketing Tip #1: Pak de aandacht

De aandachtspanne op Facebook is kort. Heel erg kort. Je moet er tussen komen. Tussen al die andere berichten. Opvallen. De aandacht trekken. De eerste 3 seconden zijn curiaal. De kijker moet denken: “wat gebeurd hier?”.  Zorg er dus voor dat je de eerste 3 seconden opvalt.

De meeste gebruikers hebben de instellingen zo staan, dat video’s automatisch afgespeeld worden op hun tijdlijn. Hier kun je jouw kans pakken. Maar hoe dan? Denk hierin niet te moeilijk. In de 10 video’s die ik voor deze videoserie heb gemaakt, heb ik gewoon rondgekeken. Wat voor attributen zijn er in de buurt aanwezig? Belangrijk is wel dat er beweging in de aandachtpakker zit en bij voorkeur ook contrasterende kleuren. Verder blijkt dat een persoon of meerdere personen in beeld, het beter doen dan attributen. Gebruik in ieder geval geen logo in het begin. Dit is echt een afknapper.

Heb je geen inspiratie? Kijk dan gewoon de 10 video’s, die ik voor deze serie gemaakt heb.

Verder is het belangrijk dat de opening past bij de branding van je bedrijf en van jou als persoon. Het mag wel op het randje liggen, maar pas op dat je jezelf en/of je bedrijf niet belachelijk maakt. Mijn tip hierin is om eerst feedback te vragen op je filmpje. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden of collega’s wat zij van het filmpje vinden. Past het bij mijn bedrijf? Wat kan beter in het filmpje? Krijg je alleen maar positieve reacties, zet het dan pas online.

Uiteraard speelt een aantrekkelijke titel en omschrijving van het bericht ook mee, toch ligt de focus bij de video die automatisch afspeelt.

 

 

Facebook Video Marketing Tip #2: Zorg voor een call to action


Bepaal voordat je jouw filmpje gaat maken: wat is het doel van mijn filmpje? Wat moet het voor jou opleveren? Bijvoorbeeld je wilt dat de kijker je gratis e-book download. Of wil je misschien dat de kijker je filmpje deelt? Afijn heb van te voren goed duidelijk wat voor actie de kijker aan het einde van je video moet nemen. Zet de kijker hier toe aan.

Recent was het nog mogelijk om een call to action te gebruiken met een tool die je op Facebook kunt gebruiken. Zo kon je bijvoorbeeld aan het einde van je filmpje een klikbare link tonen. Ideaal dus om de kijker bijvoorbeeld door te verwijzen naar het gratis e-book wat op je website staat. Helaas is Facebook met deze functionaliteit plotseling gestopt.  Een oplossing is dan om in de video zelf een oproep te doen en de link naar je website in de beschrijving te zetten. De oproep kun je persoonlijk in mondelinge vorm voor de camera doen: “download mijn gratis e-book door te klikken op de link in de beschrijving van dit bericht”.

In mijn videoserie heb ik er voor gekozen om de call to action zowel qua spraak als tekst te doen. Hierdoor komt het dubbel zo goed “binnen” bij de kijker en wordt de kans groter dat de call to action wordt uitgevoerd.

 

 

Facebook Video Marketing Tip #3: Maak je filmpjes niet te lang


Zoals in het begin van dit artikel aangegeven is Facebook niet het platform waar mensen uitgebreid filmpjes gaan kijken. Hierdoor verlangt Facebook een andere strategie qua video opzet en videolengte. Wil je dat de kijker de einde van de video haalt (en dat is wel zo fijn, want aan het einde geef je de call to action en kan je video dus rendement opleveren), maak je video dan tussen de 15 en 30 seconden. Dat is lastig. Heel lastig, vooral als je lang van stof bent. Anderzijds dwingt het je wel om een heldere duidelijke boodschap over te brengen. Dat is een goed punt. De video moet zo min mogelijk ruis geven. Ook worden duidelijkere filmpjes meer gewaardeerd en dus meer geliked.

Kortom maak je filmpje niet langer dan 30 seconden. Wil je toch meer vertellen? Knip het dan op in bijvoorbeeld een videoserie, zoals ik gedaan heb.

 

 

Facebook Video Marketing Tip #4: Zorg er voor dat je goed te verstaan bent


Het beeld en de kwaliteit van de video is op Facebook veel minder belangrijk dan op YouTube. Echter een ander punt wordt qua techniek wel veel belangrijker bij een Facebook video: het geluid. Zorg voor kristalhelder geluid. Nee, je hoeft niet gelijk te investeren in dure geluidsapparatuur. Begin bij de basis:

  1. Zorg voor zo min mogelijk omgevingsgeluid. Doe een testje met je smartphone en luister de video terug of je goed te verstaan bent.
  2. Probeer zo kort mogelijk bij je smartphone te gaan staan. Het hoeft ook weer niet pal tegen je smartphone. Bekijk mijn video’s eens. Als je op 0,5 tot 1 meter uit je smartphone gaat staan, ben je nog steeds goed te verstaan. Uiteraard zit er wel verschil in de microfoon/audiokwaliteit per smartphone. Ik gebruik zelf de Samsung Galaxy S6 en ben erg tevreden over de audiokwaliteit. Afijn luister zelf alle video’s. Ik heb ze allemaal gemaakt met de Samsung Galaxy S6.
  3. Praat duidelijk. Een open deur, maar toch goed om hier even bij stil te staan. Dus niet binnensmons, maar articuleer. Overdrijf niet, maar let dus even op je spraak.
  4. Praat iets harder dan normaal. Natuurlijk hoef je niet te schreeuwen, maar iets harder praten dan normaal zorgt er wel voor dat er minder achtergrondlawaai ervaren wordt door de kijker.

 

Facebook Video Marketing Tip #5: Werk met een ondertiteling


Misschien wel het belangrijkste na de “3 seconden regel”. De ondertiteling. Nagenoeg geen enkele ondernemer besteed hier aandacht aan. Waarom? Het is ingewikkeld in de videomontage en het kost extra tijd. Klopt. Anderzijds kun je jezelf hiermee echt onderscheiden en bedien je de kijker van gebruiksgemak. Het draagt dus zondermeer bij aan de kwaliteit van je video en aan het rendement van je video. Immers circa 85% van de Facebook gebruikers heeft het geluid niet aan staan. Hoe meer gebruiksgemak je video heeft, des te groter de kans dat je video meer likes oplevert.

Met gratis videobewerkingsprogramma’s als Windows Moviemaker kun je op een simpele manier een ondertiteling maken. Probeer de ondertiteling per zin te doen en probeer korte zinnen toe te passen in het spraakgebruik. Ook deze korte zinnen dragen bij aan een betere ervaring/betere consumptie van je video. De informatie wordt door de kortere zinnen beter behapbaar en begrijpelijker.

 

 

Facebook Video Marketing Tip #6: Laat jezelf zien in beeld


Het blijkt dat filmpjes waar personen te zien zijn, meer bekeken worden dan filmpjes waar dit niet het geval is. Daarnaast verschuil je jezelf niet achter bijvoorbeeld een ingesproken stuk tekst met een afbeelding. Ook bouw je een betere band op met je volgers. Als je goede videocontent levert, zijn volgers eerder geneigd om je volgende filmpjes te gaan bekijken. Al helemaal als je bij elk filmpje begint met jezelf in beeld (=herkenning).

Verder is het aan te bevelen om de lens van je smartphone op ooghoogte te houden. Dit levert de beste connectie op met de kijker. Je zit dan op hetzelfde level. Ook is het belangrijk om oogcontact te maken. Ga na waar het gaatje van de lens van de smartphone zit en kijk naar dit punt.

 

 

Facebook Video Marketing Tip #7: Kwaliteit is niet belangrijk


Het verbaasd je misschien, maar de kwaliteit van je video op Facebook hoeft niet hoog te zijn. Immers de “standaard” kwaliteit ligt niet zo hoog. Kijk maar naar de gemiddelde kwaliteit van de video’s die op je tijdlijn staan. Volgers verwachten ook geen hoge kwaliteit. Echter als je filmpjes maakt voor je bedrijf mag de kwaliteit wel “standaard plus” zijn. Deze kwaliteit kun je makkelijk halen, door dus op het geluid te letten (tip 4), de cameralens op ooghoogte te zetten (zie ook tip 6) en bij voorkeur geen schokkende/trillende beelden te maken. Dit laatste kun je oplossen door je smartphone op een vaste plek te zetten (bijvoorbeeld tegen een stapel boeken) of je koopt een statief.

 

 

Facebook Video Marketing Tip #8: Direct uploaden


In het verleden scoorden YouTube filmpjes nog goed op Facebook. Ze werden automatisch afgespeeld en veelvuldig getoond. Echter sinds de strijd tussen Facebook en YouTube en de commerciëlere instelling van Facebook is hier een einde aan gekomen. Als je een bericht op Facebook maakt en je sluit een YouTube filmpje in, dan wordt deze veel minder getoond en al helemaal niet meer automatisch afgespeeld. Ook de thumbnail die getoond wordt van het YouTube filmpje, valt veel minder in het oog. Kortom het rendement van een YouTube video op Facebook gaat steeds meer richting de 0%.

Daarintegen winnen de video’s die rechtstreeks worden geupload op Facebook. Deze video’s worden meer getoond, hebben een grote thumbnail en spelen automatisch af (indien de gebruiker deze modus heeft aan staan).

Om te voorkomen dat je filmpje niet gezien wordt op Facebook, is het dus belangrijk dat je het filmpje rechtstreeks upload bij je Facebook bericht.

 

 

Facebook Video Marketing Tip #9: Speel met je filmpje in op een actualiteit


Prikkel je volgers met nieuws of speel in op een actualiteit. Die actualiteit kan lokaal, regionaal of iets landelijks zijn. Toch is het hierbij wel belangrijk om na te gaan of deze actualiteit ook bij je doelgroep leeft. Ken dus je doelgroep. Immers als je inspeelt op wat er leeft bij je doelgroep, is de kans groter dat de doelgroep jouw filmpje kijkt. Ook draagt je filmpje dan bij aan meer verbondenheid (= mensen met dezelfde interesses trekken elkaar aan).

 

Facebook Video Marketing Tip #10: Entertainment

Facebook is veel meer dan YouTube een entertainment platform. Gebruikers komen naar Facebook om geëntertaind te worden. Pas dus ook entertainment toe in je video.

Hoe pas je entertainment toe in je filmpje? Dat is toch lastig? Dat hoeft niet. Feitelijk kun je de aandachtpakker (de eerste 3 seconden van je video) perfect combineren met een stukje entertainment. Denk hierin zeker niet te moeilijk. Bekijk mijn 10 video’s eens. Ik heb over de entertainmentfactor gemiddeld denk ik 3 minuten per video nagedacht. Ik ben hier niet voor gaan zitten, maar gewoon gaande weg de dag. Een paar keer aan denken of zelfs pas op de opname locatie zelf. Ook hier geldt wel dat je een goede afweging moet maken tussen iets wat bij jou en de branding van je bedrijf past en het belachelijke.

 

Entertainment op Facebook

Mijn zoon die reclame maakt voor “entertainment”….. maar wel thuis op de grond

Ik heb in deze videoserie gekozen voor het huiselijke. Om zo indirect wat meer van mezelf te laten zien. Immers waar je leeft, zegt ook iets over jou als persoon. Verder vond ik het leuk (en mijn twee kinderen ook), om een video met de kinderen te doen. Ook dat soort video’s laten meer over jou zien. De omgeving/achtergrond die ik toegepast heb in deze videoserie is niet professioneel. Anderzijds richt ik mij niet op een doelgroep in het hogere segment. Daarnaast past de setting naar mijn mening wel bij het laagdrempelige en kortbij je volgers ervaring.

Kortom kies voor Facebook video’s een omgeving die bij de branding van je bedrijf past, maar ook wat meer van jezelf laat zien. Ook is het goed dat de omgeving je verhaal ondersteund.

 

Nu jij!

Zoals aangegeven is Facebook Video een laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met video. Je kunt met Facebook video meters maken. Ervaring op doen met filmpjes opnemen. De perfecte stap om bij voldoende ervaring ook eens YouTube video’s te gaan maken.

Wil je meer Facebook videomaketting tips, like mijn Facebook pagina!

Heb je nog vragen? Laat jouw vraag dan hieronder in het reactieveld achter. Ik beantwoord jouw vraag zo spoedig mogelijk.

 

 

Over de schrijver
pieter
Door

pieter

op 06 Jul 2016

Nuttige tips, Theo! Weet je toevallig hoe je op een Apple computer ondertiteling kunt maken?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 06 Jul 2016

Waarschijnlijk heb je Imovie op je computer staan? In dat geval kun je met Imovie tekst in je video plaatsen. Deze teksten kun je dan uitvoeren als ondertiteling. Zie bijvoorbeeld deze video voor meer informatie:

Hella Maas
Door

Hella Maas

op 16 Jul 2017

Hoi Theo, Ik wil het schilderen van een schilderij filmen en daarvan gedeeltes versneld afspelen. Al zoekende kwam ik bij jou terecht, ik kom er maar niet achter met welke software of liever app dit kan, kun jij me dat vertellen, dank je wel. .

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 17 Jul 2017

Hoi Hella, Je kunt de app Hyperlapse gebruiken. Deze is gratis, maar wel met reclame op het eind. Verder kun je met gratis videobewerkingsprogramma's zoals Moviemaker, Imovie of Shotcut.org ook versneld een video afspelen (zonder reclame). Succes.

Anna
Door

Anna

op 14 Mar 2018

hallo Theo, bedankt voor je tips. Vraagje van mij: ik heb best wel koudwatervrees om te beginnen met een video opnemen. Kan ik het eerst opnemen voordat ik live ga?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 05 Apr 2018

Als je koudwatervrees hebt, kun je beter eerst wat oefenen. Feitelijk is Facebook Live niets meer dan een knop indrukken en praten. Dit "praten" kun je ook gewoon opnemen met de camerafunctie van je smartphone. Klik op de camerafunctie. Klik op selfiestand en druk dan op de rode button/opneemknop. Als je tevreden bent over het opgenomen filmmateriaal kun je het altijd nog online zetten/uploaden.

Reactie plaatsen