Laatst had ik een lunch met internetgoeroe Aartjan van Erkel. Hij heeft mij waardevolle tips gegeven om mijn website te verbeteren. In dit artikel deel ik 5 tips voor een goede website. Door deze tips krijg jij ook meer klanten via je website.
Lunch met Aartjan van Erkel met feedback over mijn website (oei, slik wat doe ik fout?)
Aartjan van Erkel is Nederland bekendste internet copywriter. Een copywriter is een schrijver die gespecialiseerd is in het schrijven van commerciële teksten. Naast commerciële teksten heeft Aartjan enorme ervaring met de layout van een website. Hierdoor is hij specialist hoe je veel meer omzet uit je website kunt halen, door website optimalisatie (o.a. de opbouw van een website, knopgebruik, tekstgebruik, etc). Hij weet dus als geen ander hoe je een goede website maakt die (meer) omzet en klanten oplevert.
Als je zelfstandig ondernemer bent en je zorgt zelf voor het beheer van je website, dan ken je Aartjan vast. Zelf “ken” ik hem sinds de start van mijn videomarketing bedrijf (september 2013). Ik weet niet meer precies hoe ik op zijn website kwam, maar het zal vast een zoekterm zijn geweest: “hoe krijg ik meer klanten via mijn website”. Ik werd gelijk gepakt door zijn website en heb mij ingeschreven voor zijn gratis weggever (was destijds een videoserie). Hierdoor krijg ik sinds september 2013 elke week handige tips om mijn website te verbeteren.
De tips die ik via zijn nieuwsbrief elke week krijg, zijn algemeen. Daarom is het erg fijn om nu te lunchen met Aartjan en gerichte feedback te krijgen. De lunch heb ik gewonnen met dit filmpje over zijn onlangs uitgebrachte boek “maak ze gek”.
Het bijzondere is dat ik het filmpje helemaal niet heb gemaakt om deze lunch te winnen. Ik dacht: laat ik een unboxing filmpje maken. Een filmpje waarin ik het boek uit de verpakking haal. Eigenlijk niets spannends, maar wel opvallend, omdat niemand anders dit doet.
Wie maakt er nu een filmpje over hoe je een boek uit de verpakking haalt?
Mijn doel was om het filmpje te delen en zodoende het voor elkaar te krijgen dat het filmpje ook door Aartjan aan zijn mailinglijst (hij heeft ruim 22.000 inschrijvers!) getoond zou worden. Dit zou mij meer bekendheid geven.
Mijn filmpje waarmee ik een lunch met Aartjan heb gewonnen
Echter tijdens de opname gebeurde iets, wat ik niet in scene heb gezet en ook niet wist: het pakket ging lastig open. Zo zie je dat van iets heel simpels toch iets opvallend gemaakt kan worden. Dankzij mijn geklungel met het openen van de verpakking, heb ik wel deze lunch gewonnen.
Op naar een goede website
Daar ging ik dan op 10 november 2016 naar Utrecht. Naar Aartjan. Naar de tips om een goede website te krijgen. Afijn een indruk hiervan kun je hieronder zien:
Al vloggend leg ik de ontmoeting met Aartjan vast. Ook ontmoet ik 3 andere ondernemers die een lunch gewonnen hadden.
5 tips voor een goede website
Aartjan heeft mij veel waardevolle tips gegeven aan de hand van voorbeelden die op mijn website te zien zijn. De meest waardevolle tips heb ik hieronder voor jou opgesomd, zodat jij er jouw voordeel mee kunt doen om een goede website te krijgen. Een website die meer klanten oplevert.
Tip 1: Zet de belangrijkste knop op de juiste plek
Zorg ervoor dat elke webpagina een doel heeft. Een call to action. Wat wil je dat de websitebezoeker op die betreffende webpagina gaat doen?
Maak het vervolgens de websitebezoeker het zo makkelijk mogelijk maakt om dit doel op te volgen. Het doel kan bijvoorbeeld zijn “vraag een offerte aan”. De actieknop moet zichtbaar zijn, zonder dat de websitebezoeker moet scrollen. Test dit op desktop, tablet en mobiele weergave. Het komt vaak voor dat een knop wel op desktop is te zien zonder te scrollen, maar niet op mobiel.
Voer de knop uit met een zogenaamde “two step optin”. Dus laat niet gelijk de invulvelden zien, omdat dit weerstand oproept (zie tip 3).
Zelf had ik deze fout ook gemaakt bij mijn pagina voor de gratis weggever. De websitebezoeker kon de knop “direct downloaden” niet zien, zonder te scrollen. Hierdoor verlies ik conversie, omdat websitebezoekers steeds sneller afhaken als ze niet snel kunnen vinden wat ze zoeken (“ik zie de knop niet om het gratis e-book te downloaden”….Klik en weg zijn ze van je website. Geen e-mailadres geoogst).
Tip 2: Vraag zo weinig mogelijk
Om de conversie van formulieren te verhogen, vraag je zo weinig mogelijk. Elke regel die een website bezoeker meer moet invullen, zorgt voor weerstand. Zorgt voor een lagere conversie. Zorgt ervoor dat minder websitebezoekers je formulier invullen.
De meeste ondernemers hebben in ieder geval een invulformulier voor hun gratis weggever, waarin ze de naam en e-mailadres van de bezoeker vragen. Aartjan zegt hier het volgende over:
“ik ga de voornaam er nog uithalen. Dat is een ding wat niet nodig is. Ik gebruik mijn aanhef toch niet”.
Zelf ben ik van mening dat een voornaam wel zorgt voor persoonlijkheid in een mail. Hierdoor kweek je meer vertrouwen. Meer binding. Om die reden blijft ik de voornaam vragen als mensen zich willen inschrijven voor mijn gratis weggever.
Ik kan me wel voorstellen dat je wilt weten hoe Aartjan dan omgaat met zijn aanhef in de mailings. In dat geval moet je jezelf even inschrijven op Aartjan zijn mailinglijst. Dan krijg je wekelijks een mail en kun je zien hoe hij met de aanhef omgaat.
Tip 3: Two step optin voor gratis weggever
Aartjan over mijn two step optin bij mijn gratis weggever:
“Je hebt een two step optin toegepast voor je gratis weggever. Dat is goed. Wat je vaak ziet bij een gratis weggever is dat je meteen een invulveld ziet met een knop eronder. Dit roept weerstand op. Mensen denken: dan moet ik weer mijn naam en e-mailadres invullen.
Als je alleen een knop hebt met “direct downloaden” en als mensen op die knop drukken krijgen ze pas een scherm met naam en mailadres invulvelden. Dit converteert beter. Doordat de websitebezoeker op die knop drukken, dan zijn ze al gecommitteerd.”
Zo’n two step optin levert dus een hogere conversie op, waardoor je meer inschrijvers krijgt voor je mailinglijst.
Tip 4: Singel optin
Één van de belangrijkste eye openers was de singel optin. Aartjan vertelde dat het in Nederland niet verplicht is om een zogenaamde dubbel optin te hebben. Een dubbel optin betekent dat de inschrijver van je gratis weggever nog op een link in een bevestigingsmail moet klikken om op je mailinglijst terecht te komen. Dit is een extra handeling en dus een conversieverlagende actie. Je krijgt minder inschrijvers.
Zelf heb ik gemerkt dat circa 25% van de inschrijvers blijft hangen en niet op de bevestigingsmail klikt (of de bevestigingsmail in de spambox terecht komt). Hierdoor kan ik met deze tip mijn mailinglijst veel sneller laten groeien.
Het invullen van je e-mailadres bij de gratis weggever is dus voldoende om dit e-mailadres op je mailinglijst te plaatsen. “Hierbij is het wel belangrijk dat je bij elke mail die je uitstuurt, een afmeldlink opneemt”. Aldus Aartjan.
Tip 5: Vermijd vaktaal en vaktermen
Dit was een hele waardevolle tip van Aartjan:
“Op je website profileer je jezelf als videomarketing specialist (o.a. icoontje en tekst linksboven in de header van je website), terwijl je jezelf richt op de beginnerslaag. Het begrip videomarketing specialist matcht echter niet zo heel lekker met dat beginnersnivo”
Met de doelgroep waar jij jezelf op richt: ondernemers die zelf willen beginnen met filmpjes maken voor op Facebook en YouTube. De kans is groot dat die doelgroep nog geen eens weet wat videomarketing precies is. Videomarketing is een vakterm. Hierdoor loopt je het risico dat jouw doelgroep op je website afhaakt c.q. de website wegklikt als ze het begrip videomarketing specialist als één van de eerste dingen op je website zien.
Je bent zelf doorgaans blind voor vaktaal of gelooft dat je doelgroep toch wel snapt wat jij bedoelt. Anderzijds wil je misschien in sjieke bewoording vertellen wat je doet. Zelf profileer ik mij met “ik help ondernemers met videomarketing”. Door deze eye opener wordt het nu: “ik help ondernemers hoe ze beginnen met het zelf maken van Facebook en YouTube filmpjes”.
Filmpjes op je website
Filmpjes op je website worden steeds belangrijker. Steeds meer mensen kijken alleen maar naar filmpjes en lezen geen ellen lange artikelen meer. Ook kom je hoger in Google als je filmpjes op je website gebruikt en is YouTube de tweede zoekmachine van Nederland. Ga op een makkelijke manier aan de slag met YouTube en/of Facebook filmpjes maken en download mijn e-book met praktische beginnerstips. Ik help je graag.