8 Tips Om Te Voorkomen Dat Kijkers Van Jouw YouTube Video Afhaken
27 september 2015 

8 Tips Om Te Voorkomen Dat Kijkers Van Jouw YouTube Video Afhaken

Wil jij ook dat jouw video’s wat opleveren? Dan is natuurlijk vervelend als jouw YouTube video na 10 seconden al wordt weggeklikt. In deze videoblog 8 tips om te voorkomen dat kijkers van jouw video afhaken.

Klik op de video om de eerste 3 tips te horen en te zien.

8 Tips om te voorkomen dat je video wordt weggeklikt

Hieronder tip 4 tot en met 8:

Tip 4: de 10 seconden regel

Om de kijker er bij te houden, moet je zijn of haar geheugen prikkelen. Dit prikkelen doe je door het toepassen van één van de volgende punten in jouw video:

  1. Het beeld veranderen: laat een ander beeld zien, zoom in of laat een tekst zien;
  2. Laat een ondersteunend geluid horen. Bijvoorbeeld als je het woord “geld” noemt in je video, dan hoor je een kassa;
  3. Zet tekst of een plaatje in beeld;

Het beste kun je om de 10 seconden het brein van je kijker prikkelen om hem of haar maximaal “bij de les” te houden. Pas dus één of meerdere van de bovengenoemde punten elke 10 seconden van jouw video toe.

Tip  5: Goede audio

De kijker mag niet afgeleid worden door omgevingsgeluiden. Daarnaast moet de kijker geen moeite hoeven te doen om je te kunnen verstaan. Werk daarom bij voorkeur met een externe microfoon zoals een dasspeldmicrofoon of een handmicrofoon.

Tip 6: Onderscheid jezelf

Onderscheid jezelf, zodat je opvalt. Opvallen en anders zijn dan andere “videomakers” helpt om de kijker langer naar jouw video te laten kijken.

In de onderstaande video heb ik uitgelegd hoe je jezelf als ondernemer kunt onderscheiden met video, ten opzichte van video’s van concurrenten:

Tip 7: Niet te lang

Maak je video niet te lang. Het blijkt dat het concentratieniveau van personen die YouTube video’s kijken, na anderhalf tot twee minuten sterk afneemt. Door je video maximaal twee minuten te maken, voorkom je dat kijkers gaan afhaken.

Een “korte video” geldt alleen voor openbare video’s die je maakt voor op YouTube. Heb je een besloten video’s die alleen door een specifieke groep kijkers wordt bekeken, dan hoef je jezelf niet aan deze regel te houden. Dit geldt ook video’s die je maakt voor een online cursus.

Tip 8: Leg begrijpelijk uit

De kijker moet snappen waar jij het over hebt. In dit blogartikel heb ik 9 tips opgesomd, hoe jij een begrijpelijke YouTube video maakt.

Leg begrijpelijk uit voor de videocamera

Leg begrijpelijk uit voor de videocamera

Heb jij ook nog tips om afhakers te voorkomen. Laat jouw reactie dan onder deze video achter. De lezer van dit artikel zal jou dankbaar zijn.

Over de schrijver
iwan schloesser
Door

iwan schloesser

op 15 May 2016

hartstikke duidelijk en waardevolle tips, groetjes Atelier 't Bezei.

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 15 May 2016

Dankjewel.

Jeanet Manders
Door

Jeanet Manders

op 06 Jun 2018

Duidelijk, inhoudelijk en goed met een leuke achtergrond... alleen stoor ik met aan het geluid, de "hap lucht" voor elke zin. Ben ik de enige daarin?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 10 Jun 2018

Bedankt voor de feedback. Ik heb deze opmerking nog niet eerder gehad sinds de eerste video's in 2012. Als je er op gaat letten kan het inderdaad afleidend zijn. Ik zal proberen om door mijn neus te ademen. Dan moet het probleem opgelost zijn. Anders kunnen we het geluid in de montage de zucht weghalen.

Reactie plaatsen