Je hebt als ondernemer al wat video’s op YouTube staan of wilt YouTube video’s gaan maken voor je bedrijf. Maar waar moet je opletten bij het maken van je video’s? In deze blog 8 tips, waardoor jij beter scoort met YouTube voor jouw bedrijf.
8 YouTube tips voor jouw bedrijf
Tip 1: Maak persoonlijke video’s
Al helemaal als je zelfstandig ondernemer bent. Jij bent toch het visitekaartje van jouw bedrijf? Laat jezelf dus zien in je YouTube video’s. Vertel voor de camera. Het persoonlijk in beeld komen en persoonlijk dingen vertellen levert enorm veel vertrouwen op bij de kijker. En vertrouwen is goed om geïnteresseerden over te halen om je product of dienst af te nemen.
Tip 2: Doe het goed of doe het niet
Slecht geluid. Slecht beeld. Een opname “tussen de soep en de aardappels door” (een snelle opname). Saaie langdradige video…. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Er zijn nog veel ondernemers die niet door hebben dan een YouTube video het visitekaartje van je bedrijf is. Steeds meer mensen kijken video. De kans is dan ook groot dat mensen voor het eerst met jou en jouw bedrijf kennis maken via een video. Besteed dus veel aandacht aan je video. Je video staat misschien wel 3, 5 of 10 jaar online!
Misschien komt deze tip over alsdat je veel moet investeren in een video. Dat is niet het geval, maar je moet wel weten hoe je het moet doen. Ik help jou hierbij. Onder andere door de gratis mailings die ik verstuur.
Tip 3: Praat tegen één persoon
Het kenmerk van een video waar je iets uitlegt of vertelt aan de kijker is dat de video persoonlijk is. Echter er zijn ook veel ondernemers die van zo’n persoonlijke video een onpersoonlijke video maken. Ze spreken de kijker aan als “jullie” of “klant” of “geïnteresseerde” of “kijker”. Helaas allemaal onpersoonlijke termen. In 99,9% van de gevallen wordt je video bekeken door één persoon. Spreek die persoon, persoonlijk aan met “jij” of “u”. De meest laagdrempeligste vorm is “jij”. Als je voor “jij” kiest, gebruik dan consequent “jij” in de video (en ga dus niet mixen met jij en u).
Tip 4: Sluit af met een call to action
Je hebt een leuke video gemaakt voor jouw bedrijf. Maar je wilt als ondernemer natuurlijk wel dat de video geld oplevert. In dat geval moet je je video afsluiten met een zogenaamde “call to action”. Wat wil jij dat de kijker doet als hij jouw video gezien heeft? Naar je website gaan? Telefonisch contact met je opnemen? Zich abonneren op je nieuwsbrief? Afijn bepaal wat jij wilt wat de kijker aan het einde van de video doet, en vertel dit in de video: “abonneer jezelf op mijn nieuwsbrief, klik op de link onder deze video”.
Tip 5: Kom gelijk ter zake
Een kijker wil gelijk weten of jouw YouTube video het probleem oplost waar hij mee zit. Als niet binnen een paar seconden duidelijk is of jouw video een oplossing is voor het probleem van de kijker, zal de kijker de video wegklikken. Vertel dus gelijk waar de video over gaat of creëer eerst herkenning. Bijvoorbeeld: “slaap jij ook zo slecht? In deze video geef ik jou een tip om wee beter te slapen”.
Tip 6: Ben jezelf
De videocamera is een raar ding. Sommige ondernemers gaan zich hierom (bewust of onbewust) raar gedragen voor de camera. Dat is jammer, want als (potentiele) klanten in de praktijk een ander beeld van je krijgen, dan dat je jezelf voor de camera voor doet; zal dit resulteren in een deuk in het vertrouwen. Vertrouwen wat nu juist belangrijk is om (potentiele) klanten over te halen om je product of dienst af te nemen.
Ben dus gewoon jezelf voor de camera. Het is makkelijk voor jezelf en goed voor het vertrouwen van de klant als hij je in “real life” ziet en spreekt.
Tip 7: Geef waardevolle informatie weg
Een video moet inhoud hebben. Een video moet problemen van kijkers op lossen. Verkoop daarom geen kletspraat, maar geef waardevolle informatie. Informatie waar jouw (potentiele) klanten echt iets aan hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beantwoorden van een vraag die je vaak gesteld krijgt.
Tip 8: Het is makkelijk en kost weinig tijd, als je maar weet hoe
YouTube video’s maken voor jouw bedrijf en op YouTube zetten kost relatief weinig tijd en kost niet veel. Je moet alleen weten hoe je de video’s op een goede manier maakt. Hiervoor heb ik een gratis cursus “hoe maak ik een gratis YouTube video voor mijn bedrijf” ontwikkeld. Schrijf je hier gratis in voor de cursus.