9 Tips Om Een Goede Eerste Video Te Maken Voor You-Tube
25 september 2013 

9 Tips Om Een Goede Eerste Video Te Maken Voor You-Tube

Als jij als zelfstandig ondernemer een voorsprong wilt nemen op je concurrenten, moet je videomarketing inzetten. Je plaatst dan waardevolle video’s op You-Tube. Maar hoe maak je nu een goede eerste YouTube video? In deze blog geef ik tips over de techniek voor het maken van een video. Tips voor de beginnende “YouTuber”. Ik heb ook een blogartikel gemaakt over de inhoud van jouw video.

Tip 1

Zorg dat je goed en duidelijk te verstaan bent. Neem een klein proefstukje op, speel het af en luister naar het geluid. In dit blogartikel geef ik jou 5 tips over hoe je met een videocamera met ingebouwde microfoon een goed geluid kunt maken.

Tip 2

Licht. Zorg ervoor dat de kijker jou goed kan zien. Een bouwlamp doet wonderen.  Ga ook niet voor een raam filmen. Door het buitenlicht krijg je geen goed contrast. Gebruik ook overdag lampen. Doe de verlichting van de ruimte waar je filmt gewoon aan.
Als je buiten filmt, probeer dan niet midden op de dag te filmen. Dan staat de zon het hoogste, wat nadelig is voor de belichting.
Ook voor wat betreft het licht, maar je eerst een klein proefstukje video (wat je kunt combineren met de geluidscheck).

Tip 3

Zorg voor een onopvallende achtergrond. De achtergrond mag niet storend zijn of nieuwsgierigheid opwekken. Dit leid de kijker af, waardoor jouw boodschap minder goed overkomt. Een egale wand met een leuke foto is al goed.

Tip 4

Zet de camera stabiel en horizontaal. Dit bereik je door een statief te gebruiken. Heb je geen statief? Dan kun je denken aan een tafel met daarop bijvoorbeeld een constructie van boeken of een krukje. Pas wel op dat de videocamera niet van het krukje of de boekenstapel valt.
Het is ook belangrijk dat je horizontaal filmt, ander loopt de achtergrond schuin weg (tenzij je een filmpje op een boot aan het maken bent :-)).

Tip 5

Zet de filmcamera op ooghoogte. Hierdoor kom je persoonlijker/kort bij de kijker over.

Tip 6

Niet te veel hoofdruimte. Hoofdruimte is de ruimte tussen de bovenzijde van je hoofd en de rand van het bovenkader van je beeld. Om een goede band te hebben met de kijker moet je amper hoofdruimte toepassen.

Tip 7

Niet te ingewikkeld. Ga in je eerste video niet werken met shots. Hou het simpel met alleen een video waar jij maximaal 40 tot 60 seconden in beeld waarde geeft aan de kijker. Shots kun je later nog toepassen als je de basisvaardigheden onder de knie hebt.

Tip 8

Neem je eerste video staand op. Dit komt wat actiever en losser over dan dat je op een stoel iets verteld.

Tip 9

Zoom niet of niet te veel in. Ga voor een passend en goed beeld gewoon korter bij de camera staan.

Zelf doen of laten doen?

Vraag jezelf af of je een video wel zelf moet maken? Is het inschakelen van een professional zoals ik niet beter (en makkelijker). Natuurlijk wordt het steeds makkelijker om zelf video’s te maken, maar hierdoor trappen veel ondernemers in hun eigen valkuil: de video schrikt kijkers af en levert niet het gewenste resultaat op. Dus maak jij een “tussen de soep en aardappelen video“, of ga je voor kwaliteit (en iemand die met je meedenkt).

Heb je vragen of wil je jouw video’s door een professional laten maken? Neem dan contact op met mij.

Over de schrijver
Rodney games
Door

Rodney games

op 16 Oct 2016

Ik wil een eerste video vandaag maaken maar weet niet zo goed hoe kan jij mij helpen met een goed kanaal ik gebruik zelf sony Vegas en ik heb ook een vraag hoe kan je gratis en gemakelijk een banner mannen

Theo de kleijn
Rik
Door

Rik

op 12 Jan 2018

Hoi Theo! Hoe doe je er een intro er in doen?Met Vriendelijke Groet Rik YT: Gta Plays Met Rikkert

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 15 Jan 2018

Een intro verwerk/voeg je toe je bij de videobewerking. Ik neem aan dat je met een intro een kort herkenbaar stukje bedoeld van maximaal 5 seconden? Dit kan bijvoorbeeld een ronddraaiend logo zijn. Een intro is bedoeld als branding/herkenning voor de kijker.

Hans
Door

Hans

op 14 Nov 2016

Beste Theo, De casus: Wij willen een training voor ZZP'ers maken met korte VIDEO's en stappenplan. Een gedeelte zetten wij op YouTube voor tips het andere in onze omgeving met wachtwoord. Vraag: Op YouTube zie ik veel mensen met een Canon bv EOS "autofocus" Video's maken wat is jouw advies?

Theo de kleijn
raymond
Door

raymond

op 13 Nov 2017

Blauwe achtergrond is wel fel vind ik. Ik zou een neutrale kleur nemen roomwit of zo. Of heb je daar een reden voor?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 14 Nov 2017

Dit sloot destijds aan op de website, maar is inmiddels achterhaald. Ik gebruik momenteel veelal wit.

britt
Door

britt

op 30 Jul 2018

hoe moet je editen dangroet Britt

Theo de Kleijn
vanheldenproductions
Door

vanheldenproductions

op 24 Oct 2021

Thanks voor de tips! Sommige punten had ik inderdaad nog niet aan gedacht. Ik ga aan de slag!Groet Joost

Reactie plaatsen