Wat Kunnen We Als Bedrijf Leren Van De Vlog Piet?
17 november 2016 

Wat Kunnen We Als Bedrijf Leren Van De Vlog Piet?

Wat kun je als ondernemer, als bedrijf leren van de vlog piet? In deze blog praktische leerstof. Leerstof die we perfect kunnen toepassen voor je eigen (bedrijfs)vlog.

Vloggen

Vloggen is hot. Zelfs in het pietenhuis. Op dinsdag 15 november 2016 is de vlogpiet geïntroduceerd. Het pietenhuis speelt hierdoor helemaal in op de vloghype bij jongeren en dat doen ze op een leuke manier. Juist die leuke manier, greep mij aan om de vlogpiet eens onder de loep te nemen. Wat zijn de sterke kanten van zijn manier van vloggen en wat kunnen wij hier als ondernemer van leren?

 

De uitzendingen

Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van de uitzendingen. Zodat je een idee hebt, hoe de vlogpiet handelt en wat ie allemaal zegt.

Di 15-11

Diewertje: “Een van de pieten is gaan vloggen. Vanmiddag zat ie voor het eerst voor de camera. [zwart beeld]…Nu nog zorgen dat je je camera ook aan zet vlogpiet.”

 

Woe 16-11

Diewertje: “De vlogpiet is zijn camera kwijt. Hij heeft een nieuw filmpje online gezet. Naar urenlang zoeken kwam hij er eindelijk achter waar hij was”. Vlogpiet:  “Jongens zo kan ik toch niet werken. Wie heeft mijn camera ingepakt?” Andere Piet:”Oh is ie van jou”. Vlogpiet: “Tot de volgende volg. Piet Power”.

vlog piet heeft zijn vlogcamera gevonden

Vlogpiet heeft zijn camera gevonden: “jongens zo kan ik toch niet werken..”

Do 17-11

Diewertje: “We hebben ook weer een nieuw filmpje van de vlogpiet”. Vlogpiet: “Ja. Hallo Diewertje. Hallo lieve kinderen. Dit is weer een nieuwe pietenvlog. Ik heb er heel veel zin in. De camera doet het. Alles gaat goed. Ik sta hier bij het pietenhuis. Vandaag wordt heel bijzonder. Ik heb namelijk nieuwe schoenen. Zal  ik even laten zien [op dat moment komt er een paard door het beeld en blijft stil in beeld staan]. Hallo. Paard. Kun je even. Jongens heeft iemand een wortel of zo. Nou. Nee. Tot de volgende vlog Piet Power”.

 

Di 22-11

Diewertje: “De vlogpiet heeft weer een nieuw filmpje onine gezet. Althans dat was wel de bedoeling. Kijk maar even mee.” [zeer donker beeld met schim van vlogpiet]. “Hallo lieve kinderen. Jullie kijken naar een nieuwe vlog van mij. Tenminste als jullie iets kunnen zien, want we zijn hier in het gezellige huis van Elmar en Ebroe en we kunnen geen licht aan doen, anders worden ze wakker..dus ja tot de volgende vlog. Piet Power”.

 

De vlogs op de website

Op de website van het Sinterklaasjournaal staan ook vlogs.

Zo is er een vlog over strooien. Vlogpiet laat zien hoe je moet strooien….maar dan strooit ie ook met zijn camera. Boem op de grond. “Oh nee he, als ie maar niet kapot is”.

Ook laat vlogpiet de kamer van Sinterklaas zien. Net op het moment dat vlogpiet de kamer binnen komt, is de batterij leeg. De kinderen kunnen dus helemaal niets zien van de kamer. “Dat meen je niet, is mijn batterij op”.

Verder neemt vlogpiet je mee naar hoe hij de schoentjes van de kinderen vult. Hoe het in zijn werk gaat.

Tot slot laat vlogpiet de kijkers de pakjeskamer zien. Echter hij heeft niet door dat de vlogcamera niet op selfie stand staat….

Kenmerken van de vlogs van de volgpiet

Als we puur kijken naar de kenmerken. Dan hebben de vlogs de volgende kenmerken:

  1. De vlogs zijn zeer kort. Circa 20 tot 30 seconden.
  2. Je weet van te voren al dat er iets mis gaat.
  3. Vlogpiet legt iets uit. Hoe je een schoen vult. Hoe je moet strooien.

 

Korte Prikkel

De aandacht pakken op social media wordt steeds moeilijker. Vooral met Facebook filmpjes. Hier willen mensen ge entertainend worden. Dus ook jouw doelgroep. Een korte prikkel die je een fijn gevoel geeft. Een lach. Ontspanning. Geluksmomentje. Een korte prikkel, dat is waar vlog piet goed in is.

 

Je mag dus best een “gekke” Facebook videoserie introduceren. Dit is onderscheidend. Je valt op. De kijker onthoud je beter. Daarnaast wordt de kans op delen groter.

 

Anderzijds is de keerzijde dat deze branding met “gekke video’s” juist een (verkeerde) stempel drukt op jezelf en je bedrijf. Toch hoeft gek, niet gek te zijn. Denk aan de uitzending van donderdag 11 november. Hier wil vlog Piet zijn nieuwe schoenen laten zien en komt er juist op dat moment een paard voorbij, waardoor je niets kunt zien. Een perfecte scene om de kijker nieuwsgierig te maken (wat voor nieuwe schoenen heeft vlog Piet) en tevens te entertainen en misschien wel te laten lachen (dit gold zeker voor mijn kinderen).

 

Voor YouTube video’s kunnen de korte prikkel gebruiken aan het begin. Om de kijker aan het begin wakker te schudden en nieuwsgierigheid te kweken over het vervolg van je video.

 

Meenemen naar wat je doet

Vlogpiet laat je dingen zien, die je normaal niet te zien krijgt. Hij laat je de kamer van Sinterklaas zien. Laat zien hoe hij de schoentjes vult. Een kijkje achter de schermen dus. Dat is wat we zeker van vlogpiet kunnen leren. Dingen die voor jou als ondernemer normaal zijn achter de schermen, is voor je doelgroep  helemaal niet normaal. De kinderen (de doelgroep van vlogpiet) zijn juist nieuwsgierig hoe het achter de schermen werkt. Door de kijker mee te nemen achter de schermen, kweek je meer betrokkenheid. Wat laat jij jouw kijker achter de schermen zien?

 

Aan de slag met Facebook of YouTube vlogs voor jouw bedrijf?

Wil je zelf aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf? Goede keuze want op Facebook is videocontent met straatlengte het populairst (wanneer heb jij voor het laatst een Facebook filmpje gezien?). Als je de praktische workshop videomarketing volgt, leer je alles over zakelijk vloggen. Over hoe je de aandacht van jouw doelgroep pakt en hoe je spontaan voor de camera over komt. Hoe je van kijkers klanten maakt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen