Angst Om Video’s Te Maken: Wat Kun Je Er Als Ondernemer Aan Doen? 6 Tips
10 december 2015 

Angst Om Video’s Te Maken: Wat Kun Je Er Als Ondernemer Aan Doen? 6 Tips

Angst om video’s te maken voor je bedrijf? Dan herken je vast één van de volgende quotes:

“Ik moet de stap nog zetten om een eigen video te maken. Als ik die stap gezet hebt, is dit een overwinning voor mijzelf”.

“Video maken staat al 3 jaar op mijn to do lijst: volgende week ga ik echt beginnen”

“Wat moet mijn familie wel niet denken als ze me voor de camera zien”

“Ik zie er niet uit, dus ik maak geen video’s voor mijn bedrijf”

In deze blog geef ik je een schop onder je kont…. en 6 tips om nu eindelijk eens aan de slag te gaan met videomarketing.

Welke angst of excuses heb jij om niet te beginnen met video?

Wat is jouw angst of excuses om niet met videomarketing aan de slag te gaan? Laat jouw reactie onder deze blog achter.

Ik zal ook de laatste zijn die zegt dat het makkelijk is. Maar je houdt jezelf voor de gek, door niet te beginnen….

Veel ondernemers weten dat ze nu echt aan de slag moeten met video, om niet achter te blijven op de concurrentie. Immers het consumeren van tekst op website is verleden tijd. Waar klik jij op als je tekst met video op een website ziet? Juist. De meeste websitebezoekers kijken naar video. Veel gebruiksvriendelijker, maar ook het perfecte middel om de websitebezoeker kennis te laten maken met jou als ondernemer achter het bedrijf. Om vertrouwen te wekken. De websitebezoeker er bij te houden. Voor elkaar te krijgen dat de websitebezoeker gaat doen wat jij wilt.

Dan heb ik het nog geen eens over YouTube. Wanneer heb jij voor het laatst een YouTube video bekeken? Zo net nog? YouTube is de tweede zoekmachine van Nederland. Door video’s te posten op YouTube en die weer op te nemen op je website, sla je drie vliegen in één klap:

  1. Je bent beter vindbaar;
  2. Je website scoort hoger in Google;
  3. en je creëert meer vertrouwen, waardoor de conversie op je website hoger wordt.

Afijn, video’s maken van jezelf. Wanneer heb jij een video gemaakt van jezelf of ben je zelf gefilmd en staat je video op Facebook? Ik durf te wedden dat de kans groot is dat er het afgelopen jaar een video van jouw online is gegaan.

Kortom de drempel om zelf video’s te maken wordt steeds lager. Maar dan toch: je hebt moeite. Angst om te beginnen. Cameravrees. Out of jouw comfortzone. Hieronder 6 tips om nu echt te beginnen. Een schop onder je kont en nu echt beginnen hé!

Durf jij het aan voor de camera

Durf jij het aan voor de camera? Veel ondernemers hebben legio excuses. Ben jij ook een ondernemer die uitstelgedrag vertoond als het gaat om videomarketing?

6 Tips om echt aan de slag te gaan met videomarketing voor jouw bedrijf

Tip 1: Begin met alleen gesproken tekst

Je kunt perfect gesproken video’s maken. Hierbij neem je bijvoorbeeld je beeldscherm van je computer op en spreek je de tekst in. Screen softwareprogramma Camstudio kun je hiervoor gebruiken. Het is gratis.

Een andere (minder charmante en professionele oplossing) is om met je smartphone een video op te nemen en zelf tijdens de opname te spreken. Je neemt dan bijvoorbeeld een rustgevende video op in het bos (en blijft zelf achter de camera uit het “zicht”).

Probeer tijdens de opnamen te ontspannen.

Tip 2: Houdt het kort

Het gaat om het proeven. Een persoonlijke video van 30 seconden is perfect om mee te beginnen. Feeling om tegen een camera te praten. Vertrouwd raken met de camera. Maak meerdere korte video’s.

Behoefte aan meer “mens”, dan zo’n statische camera? Hang een foto van een geliefd persoon in de buurt van de camera. Het wordt er nét even makkelijker door.

Tip 3: Niet te kieskeurig

Verwacht geen perfectie en streef geen perfectie na. In het begin gaat het vooral om “meters maken”. Ervaring op doen. Zien dat het telkens wat beter gaat. Als je ziet dat het beter gaat, ga je er vanzelf meer plezier in beleven. Kom je meer los en worden jouw video’s beter. Een opwaartse spiraal dus.

Opnemen en online zetten zijn twee verschillende aspecten. Video’s opnemen kun je perfect doen om vertrouwd te raken voor de camera. Dit wil nog niet zeggen dat je al je opgenomen video’s direct online moet zetten. Zet de video’s pas online als je er zelf tevreden over bent. Vraag ook feedback van vrienden en bekenden. Zo kom je telkens een stapje verder.

Tip 4: Ongemakkelijk: pas de interviewtechniek toe

Tegen “zo’n ding” praten voelt ongemakkelijk. Pas dan de interviewtechniek toe. Voordeel hierbij is dat er naast de camera iemand staat die je kent. Ik weet zeker dat je jezelf hierdoor veel comfortabeler voelt. Je merkt dat het veel makkelijker gaat en komt makkelijker uit je woorden.

Als je eenmaal meters hebt gemaakt met deze techniek, adviseer ik je om ook video’s op te nemen waarbij je recht in de camera kijkt. Dit levert veel meer connectie op met de kijker. Zorgt voor meer vertrouwen en je houdt de kijker er langer bij.

Tip 5: Laat je niet leiden door wetten en regels

Als je rendement uit je video wilt halen, moet je een bepaalde strategie toepassen. Echter in het begin is dit niet relevant. In het begin is het juist van belang om vertrouwd te raken met de camera. De strategie. Een goede opbouw van je video en rendement halen uit je video is iets van latere zorg.

Tip 6: Volhouden

Val niet in de valkuil waar je mee begon: uitstelgedrag. Houdt vol! Maak een strak schema en kom dit schema na. Zelfdiscipline. Maak dus een schema op welke dag je een video opneemt. Plan hiervoor tijd in. Blok die tijd in je agenda. Oefenen. Oefenen……

Hulp nodig?

Hulp nodig? Wat is er fijner om als groep te beginnen? Ik organiseer een praktische workshop videomarketing waarbij we met zijn alleen aan de slag gaan. Want ook in een groep gaat het makkelijker af, dan dat je alleen begint. Je hebt de anderen als steun en mij voor de nazorg. Klik hier om jezelf direct in te schrijven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen