Wil je als bedrijf eens wat anders dan een doorsnee filmpje? Denk dan eens aan ASMR. Een fluisterend filmpje maken met geluiden die je als het ware kunt voelen. Ook iets voor jouw bedrijf? In ieder geval iets om over na te denken en misschien wel een nieuwe videotrend.
Wat is ASMR?
ASMR is de afkorting van: Autonomous Sensory Meridian Response. Deze term betreft het gevoel dat bepaalde beelden en geluiden kunnen opwekken bij mensen.
Denk aan het geluid van inschenkend bier: hoor je het al en zie je het al voor je? In ASMR filmpjes worden producten of dingen aangeraakt en wordt gefluisterd (psst….).
In mijn eigen bewoording noem ik een ASMR video een “belevingsvideo”: beleven zonder er echt bij te zijn. In de volgende video legt Mascha perfect uit wat ASMR precies is:
AMSR: Beleving
Klik eens naar de onderstaande video. Doe je ogen dicht en ervaar. Ervaar je de reuk? Ervaar je de beleving van het koffie zetten. Krijg je al trek in een vers gezet kopje koffie? Ik denk het wel.
De koffiezet video was alleen met geluid. De meeste ASMR filmpjes zijn ook met gesproken (fluister) tekst. Het fluisteren werkt bij veel mensen positief: ze blijven kijken. Worden als het ware gehypnotiseerd. Worden er rustig van. Vinden het fijn. Anderzijds zijn er ook mensen die een hekel een dit soort filmpjes hebben en ze irritant vinden.
Een “gesproken” ASMR filmpje over een watermeloen:
Welke man wil er nu niet zo wakker gemaakt worden?
Soms zit een ASMR filmpje ook wel een beetje tegen het randje aan, maar deze dames doen het erg goed op YouTube met ruim 113.000 YouTube abonnees.
ASMR als marketingmiddel?
Op 9 augustus 2017 heeft Ikea het volgend filmpje online gezet. Bekijk deze eens. Wat vind je er van?
Wat je er ook van vind: Ikea heeft hiermee wel een marketingstunt uitgehaald. Nooit eerder heeft een (groot) bedrijf een ASMR reclamevideo gemaakt. Er is veel (relatief positieve) aandacht geweest voor dit filmpje. Gratis reclame dus. Daarnaast is Ikea hiermee een grote trendsetter geworden op het gebied van ASMR. ASMR zakelijk inzetten voor je bedrijf. Ik weet zeker dat er meer bedrijven volgen.
Persoonlijk vind ik dat je ASMR zeker kunt meenemen in het opstellen van een videomarketing plan voor je bedrijf. Hierbij is het wel belangrijk om een goede afweging te maken of deze stijl past bij je branding. Er zit toch een bepaalde ondertoon aan ASMR video. Hiermee bedoel ik dat het (indirect) toch licht erotisch over komt. Anderzijds kun je ook denken aan één eenmalige ASMR filmpje. Hiermee valt dat ene filmpje op tussen al die normale filmpjes die je voor jouw bedrijf maakt.
Geen ASMR, maar wat dan wel?
Ben je niet onder de indruk van ASMR filmpjes? In dat geval wil ik je wel de volgende twee ASMR ingrediënten meegeven, die je altijd kunt meenemen in al je gesproken filmpjes:
- Fluister af en toe in je filmpje, om iets te benadrukken. Ga maar na. Je praat met iemand op normale toon en plotseling fluistert de andere persoon één zin. Hierdoor wordt je aandacht getrokken. Je gaat beter luisteren en de fluistertekst onthoud je beter. Je kunt het fluisteren nog versterken door eerst even “psst” te zeggen.
- Laat geluiden beter/harder horen voor de beleving. Mogelijk verkoop je als bedrijf bepaalde producten en heb je hierover een productfilmpje gemaakt. Nou hoef je niet dat hele filmpje als ASMR uit te voeren, maar kun je wel bepaalde geluiden versterken in je filmpje. Geluiden die de beleving van je product versterken.
Nog meer tips om zelf filmpjes te maken voor je bedrijf
Wil je als ondernemer nog meer tips om zelf kwalitatief goede filmpjes te maken voor je bedrijf? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners.