“Bedank De Klant Video” (bedankvideo): 6 Tips
25 november 2013 

“Bedank De Klant Video” (bedankvideo): 6 Tips

 

Voor jou als zelfstandig ondernemer is het duidelijk: om meer klanten binnen te halen moet je videomarketing toepassen. Eén aspect van videomarketing is de bedankvideo. In dit artikel lees je wat een bedankvideo is en waarom deze video jou meer klanten oplevert. Tot slot geef ik je nog tips voor een goede bedankvideo.

 

Een bedankvideo is een video waarin je de klant (na de bestelling) bedankt voor zijn aankoop of opdracht. In nagenoeg alle internetsites verschijnt er na de bestelling: “bedankt voor uw bestelling”. De bedankvideo staat in Nederland nog in de kinderschoenen, hetgeen kansen bied voor jou om jezelf te onderscheiden.

Waarom een bedankvideo?

Een bedankvideo komt veel persoonlijker over dan een tekst. Je wekt hiermee nog meer vertrouwen en de koper kan zien met wie hij zaken doet. De investering in een bedankvideo is zeer beperkt. Je maakt één keer een bedankvideo van maximaal één minuut en deze wordt bij elke bestelling automatisch getoond. Daarnaast is het onderscheidend. De kans is groot dat kijkers over je video gaan praten. Ik verwacht wel dat met de opkomst van video’s, de bedankvideo ook steeds meer ingeburgerd gaat raken.

Het heeft weinig zin om een bedankvideo te maken als je minder dan 15 opdrachten/aankopen per jaar hebt. In dat geval kun je beter de klant persoonlijk bellen (of een combinatie van bellen en een persoonlijke bedankvideo maken).

 

Tips voor een bedankvideo

 1. Houdt het kort: bij voorkeur korter dan één minuut.
 2. Kom persoonlijk in beeld/bedank de klant persoonlijk (jij bent immers het gezicht van jouw bedrijf).
 3. Zet de video op “verborgen” op YouTube of upload de video rechtstreeks naar je site (zodat de video niet via YouTube wordt afgespeeld). Hierdoor wordt je video niet gevonden door anderen en blijft het bijzonder voor je klant.
 4. Zet de video niet op automatisch afspelen op je website. Laat de klant kiezen. Zet boven de video wel een pakkende tekst, zodat de klant geprikkeld wordt op de video te bekijken.
 5. Sluit af met een “call to action”. Dit kan zijn:
  A. Vertel dat je nog een unieke aanbieding hebt, die niet gemist mag worden. Ook vertel je dat de unieke aanbieding slecht …uur geldig is.
  B. Beantwoord één van de meest gestelde vragen die je krijgt na het verkoopproces (of vertel het hele verkoopproces na de bestelling inclusief garantiebepalingen (niet goed, geld terug). Dit bespaard je vele e-mails en telefoontjes.
  C. Spoor de klant aan om een bericht te delen op Facebook, Twitter of YouTube.
  D. Spoor de klant aan om vriend te worden op Facebook, Twitter of YouTube.
 6. Besteed aandacht aan je video, probeer de klant op een voetstuk te plaatsen. Wees creatief:

Een creatieve video vind ik zelf bijvoorbeeld de bedankvideo van Conrad. De video staat op “besloten”, dus ik ga de video hier niet laten zien. Wel kan ik wat vertellen over de video. De video staat vanaf 24 juli 2013 online en is sindsdien ruim 4300 keer bekeken (d.d. 23 november 2013). 253 kijkers hebben een “duimpje omhoog” gegeven, 58 kijkers vonden het minder mooi en beloonde de video met een “duimpje omlaag”. Dit geeft dus aan, dat smaken verschillen. Ik verwacht dat dit “smaken verschillen effect” zit in de humor die is gebruikt. Niet iedereen houdt van dezelfde humor.

De video van Conrad gaat als volgt:
De titel van de video is: “Weet je hoe blij we zijn met jou als klant?”
Tekst in beeld: Weet je hoe blij we zijn met jou als klant?”, met op de achtergrond de muziek van een fanfare.
De fanfare loopt uit het gebouw van Conrad en wordt aangemoedigd door de medewerkers van Conrad.
De fanfare loopt door de straat en stopt voor een woning en loopt achterom de woning binnen. In de woning is iemand een broodje pindakaas aan het smeren. De fanfare loopt langs en gaat via de voordeur de woning uit.
De klant reageert verbaasd en krijgt zijn bestelling feestelijk en met slingers, confetti en een opgezette feestmuts aangeboden.
Afsluitende titel van de video: “Zo blij dus. En de bestelling die je net doorstuurde maakt ons extra blij. Bedankt. Conrad”

 

Enkele reacties op de video:
Briljant einde van de bestellingsprocedure bij #Conrad. Na de betaling een filmpje hoe blij ze zijn mij als klant te hebben :D dat is nog eens gezellig.”
“In plaats van een saai ‘bedankt voor uw bestelling’ wordt je bij +Conrad.nl opgevrolijkt met een gezellig bedankfilmpje :-)”
“Whahaha leuk bedacht, en zo voel je je wat meer betrokken als klant”

 

De video staat op automatisch. Het blijkt wel dat niet iedereen dit waardeert:
“….. wat onverwacht en wat een herrie alleen maar omdat je wat besteld hebt. Kan dit niet uit?!!”

 

Ook doen details het ook altijd wel goed:
“Zware sluikreclame voor AH Pindakaas hierzo.”

Bedank de klantvideo

Bedank de klantvideo

 

Conclusie:

Met een bedankvideo kweek je meer vertrouwen, wordt er meer over je bedrijf gepraat, kun je meer verkopen en stimuleer je integratie in social media. Deze aspecten leveren jou meer klanten en verkopen op.

Wil je een bedankvideo maken, volg dan mijn stappenplan. Uiteraard kan ik je ook persoonlijk helpen met het maken van een goede en efficiënte bedankvideo die jou structureel meer verkopen oplevert.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen