Begrijpelijke YouTube Video Maken: 9 Tips Voor Ondernemers
09 september 2015 

Begrijpelijke YouTube Video Maken: 9 Tips Voor Ondernemers

Als je een begrijpelijk YouTube video maakt, wordt je video veel langer bekeken. Hoe langer een video bekeken wordt, hoe hoger deze komt in de zoekresultaten.

Naast een hogere ranking, wordt je content ook beter geconsumeerd.  Hierdoor wordt je video positiever en waardevoller ontvangen door de kijker.

Maar hoe maak je een YouTube video die begrijpelijk is voor iedereen? In dit blogartikel 9 tips.


In deze video leg ik de eerste 4 tips uit + één bonustip 5. Hieronder vind je tip 6 tot en met 9.

Begrijpelijke YouTube video’s maken: de tips

Tip 6: vertel in een logische volgorde

Een logische volgorde is belangrijk om de video goed en zonder veel moeite te begrijpen.

Bijvoorbeeld: ik stapte in de auto en reed weg. In plaats van: in reed weg nadat ik was ingestapt.

Wat je verteld wordt door veel kijkers ook onbewust omgezet in beelden. Het in de juiste volgorde vertellen draagt ook bij deze doelgroep bij aan een moeiteloze “vertaling” van wat je verteld.

Tip 7: Gebruik geen vakjargon

Om je video toegankelijk en begrijpelijk te houden voor iedereen gebruik je geen vakjargon.

Richt je jezelf tot vakgenoten in je branche, dan kun je beter wel vakjargon gebruiken. Dit brengt de kijker dan dichter bij jou, omdat de kijker zich geassocieerd met jou voelt.

Tip 8: Bij twijfel weglaten

Een belangrijk facet bij een begrijpelijke video is de montage. Bij de montage knip je stukjes uit de video die niet relevant zijn of geen toegevoegde waarde hebben op hetgeen je eerder hebt verteld. Bij de montage kom je ook uit bij twijfelmomenten: laat ik dit stukje wel of niet in de video zitten. Mijn advies: bij twijfel laat je het fragment weg.

Tip 9: Voorkom uitweiden

Langdradige video’s zijn saai en zorgen voor afhakers. Wees “to the point”. De kijker zal je dankbaar zijn.

9 tips voor een begrijpelijke video YouTube

9 tips voor een begrijpelijke video YouTube

De overige tips die in de video worden vertelt:

Tip 1: Een goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. En dat geldt zeker als je video’s wil opnemen voor je eigen bedrijf. Als je begint moet je eerst kijken naar de externe factoren. Dus denk na waar je jouw video opneemt. Kijk goed naar de belichting. Dat je goed te zien bent op de camera. Check even het geluid. En check van te voren ook even de accu van het opnameapparaat en of je nog genoeg kunt opnemen. Ook niet onbelangrijk. Dat zijn de externe factoren. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je van te voren goed nadenkt waar je het over gaat hebben in de video.

Tip 2: Werk met een scenario

Schrijf van te voren op wat je wilt gaan vertellen. Dat doe ik ook bij de meeste van mijn video’s. Vooral bij dit soort video’s. Dan schrijf ik puntsgewijs op wat ik wil vertellen, maar je kunt ook hele zinnen uitschrijven. Net waar je jezelf het beste bij voelt. Het is wel te adviseren om niet op te gaan lezen voor de camera. Dus vertel je verhaal spontaan zoals ik nu doe.

Tip 3: Eén onderwerp

Beperk je tot één duidelijk gekaderd onderwerp. Wil je in je onderwerp toch afwijken en zijwegen inslaan dan kun je het beste per zijweg een aparte video maken. Het voordeel is ook dat je dan ook beter gevonden wordt, omdat je meerdere video’s maakt en zo dus beter vindbaar bent op YouTube.

Tip 4: Werk met hapklare brokjes

Probeer hapklare brokjes toe te passen. Dat heb ik met deze video ook gedaan door de video op te knippen in tips. Kwaliteit. Wat je wilt vertellen.

Tip 5: kwaliteit

Kwaliteit: als iets niet lekker loopt, zoals net, neem dan de track even opnieuw op. Het is een kleine moeite en je video wordt er stukken beter door.

Heb jij nog meer tips. Laat jouw tips hieronder achter en help andere ondernemers met het maken van een goede YouTube video.

Over de schrijver
Reactie plaatsen