Bekende Nederlandse Vloggers Ontleed Deel 1: Dylan Haegens
19 juli 2016 

Bekende Nederlandse Vloggers Ontleed Deel 1: Dylan Haegens

Hij staat op nummer 10 in de lijst van de 10 bekendste vloggers van Nederland. Maar wat onderscheid Dylan ten opzichte van de vlogs van jou en mij? Wat kunnen wij van hem leren? In deze blog het antwoord.

Het zijn geen vlogs die Dylan maakt. Comedy sketches maakt ie. Raar dus dat ie d.d. 17 juli 2016 op plaats 10 staat in de top 10 vloglijst. Feit is wel dat het YouTube kanaal van Dylan behoort tot de populairste YouTube kanalen van Nederland. Ruim 818.000 abonnees en gemiddeld evenveel kijkers per video. Dylan speelt helemaal in op de entertainment factor. Kortom even lekker ontspannen en je zorgen vergeten door te kijken naar een filmpje van Dylan.

 

Ingrediënten filmpjes van Dylan Heagens

De filmpjes zijn met name bedoeld voor de doelgroep 12 tot 26 jaar (zo schat ik in). In elke video worden aansprekende voorvallen en problemen behandeld die bij die doelgroep spelen. Waarin die doelgroep zichzelf herkent. Denk aan onderwerpen als:
– Uit de klas gestuurd;
– Gestoorde gamers;
– Mislukte planks;
– Beschaamde ouders.

Het begin van elk filmpje wordt gekenmerkt en een duidelijke branding :”hey mensen”. Verder hebben de filmpjes een Limburgs vleugje. Je hoort iets van een Zuidelijk accent. Ook zijn de filmpjes niet super professioneel qua acteerwerk, maar dat maakt de filmpjes wel duidelijk onderscheidend. Het komt zo dichter bij de kijker. Bij de drempel: “hé misschien kan ik ook eens proberen om een comedy sketches video te maken”.

De “top 10 lijstjes” springen er qua kijkers wel uit. Ze zijn het populairst. Voorbeelden: 10 dingen die niet kloppen aan reclames. 10 beste smoesjes. 10 voordelen van jong zijn, etc. De lijstjes worden naar mijn mening gekenmerkt door een “moppenstijl”. Eerst komt er een probleem of een situatie, gevolgd door een grappig einde. Er komen wel verschillende soorten humor voorbij, zodat iedereen wel een keer moet lachen bij het kijken van de top 10 lijstjes.

De comedy sketches van Dylan zijn vermakelijk, maar je kunt er in het kader van marketing ook nog wat van leren.

 

Filmtechnisch

Filmtechnisch zijn de filmpjes geen hoogstaand werk. De kwaliteit is wel subliem, maar de situatie cq de filmsetting zou je zelf ook kunnen doen. Ook dit past naar mijn mening weer bij de laagdrempeligheid en toegankelijkheid om zelf te proberen om comedy sketches te maken.

Het begin is dat de hoofdrolspeler Dylan Haegens zelf in beeld komt en vertelt waar de video over gaat. Het beeld is wat verspringend. Hetzelfde achtergrondbeeld, maar dan verspringing van de plaats van het hoofd in beeld.

 

De sketches zelf bestaand hoofdzakelijk uit de drie volgende camerasettings:

Filmen vanuit het gezichtspunt van 2 personen. Dus camera aan de zijkant van hoofdpersoon 1 kijkende naar hoofdpersoon 2 en andersom. Het filmfragment begint meestal met een totaalshot.

Filmen vanuit 2 verschillende situaties. Persoon 1 belt persoon 2. Persoon 1 zit op de wc met zijn telefoon. Persoon 2 is in het park.

Filmen vanuit 2 gezichtvelden. Persoon 1 kijkt vanuit de deur van de slaapkamer naar persoon 2 die in de hoek van de slaapkamer staat. Persoon 2 kijkt vanuit de hoek van de slaapkamer naar de deur van de slaapkamer, waar persoon 2 in de deuropening staat.

Op een ander YouTube kanaal geeft Dylan een kijkje achter de schermen en leer je de echte Dylan kennen

 

Conclusie: wat kunnen we als ondernemer van de filmpjes van Dylan leren?

Zoals voor elke video geldt: je moet je doelgroep helder hebben en hier je videocontent op afstemmen. Wat voor problemen spelen er bij je doelgroep? Wat zijn herkenbare situaties? Wat zijn voorvallen die kunnen gebeuren?

Verder kun je perfect leren hoe je op een eenvoudige manier toch een aansprekende film maakt. Denk aan de drie camerasettings die ik hiervoor besproken hebt. Je hebt voor deze settings geen meerdere camera’s nodig. Wel een beetje creativiteit.

Tot slot kun je eens nadenken over een comedy sketches in relatie tot je bedrijf. Kun je niet een keer een ander soort video maken? Waarin je één van de meest voorkomende problemen van je klanten luchtig verwoord. Misschien zijn er wel moppen van en kun je deze moppen vertalen naar een entertainment filmpje.

 

Een stap te ver?

Ik kan me voorstellen dat het maken van een comedy sketches filmpje een stap te ver is als je nog geen ervaring of weinig ervaring hebt met video’s maken. Download in dat geval mijn gratis e-book 10 videomarketing tips voor beginners . In het e-book help ik je met eenvoudige tips om zelf goede filmpjes te maken voor je bedrijf.

Over de schrijver
Reactie plaatsen