Dat je goed te zien bent op een video is belangrijk voor de kijker. De kijker moet ongestoord naar jou kunnen kijken, zonder dat hij zich stoort aan slecht beeld. Slecht beeld en onderbelichting zorgt ervoor dat kijkers afhaken. In dit artikel een handige belichting tip voor als je buiten een video opneemt voor jouw bedrijf.
Belichting Tip Voor Als Je Buiten Filmt | Video Buiten Opnemen Tip
Inleidende tekst:
Zorg dat jij goed te zien bent
Soms wil je buiten met je camera een video opnemen. Als je videocamera dan voorzien is van automatische belichting, kun je niets regelen qua licht en donker. Dat kan vervelend zijn, want je bent overgelaten aan je filmcamera. Toch zijn er enkele handvaten, waardoor je een goede belichting hebt voor buitenopnamen. Het buitenlicht is wispelturig van aard. De ene keer heb je veel zonlicht en de andere keer is het bewolkt. Met name helder zonlicht kan hinderlijk zijn. Het veroorzaakt vaak tegenlicht, waardoor jij donker voor de camera bent te zien en de achtergrond perfect verlicht is. Dit komt door het automatisch belichten van je filmcamera. Deze kijkt naar het lichtste gedeelte van het videoplaatje en stelt daar de hoeveelheid belichting op af.
Afijn in deze YouTube video geef ik tips hoe je met een film- of fotocamera met automatische belichting toch een perfecte video kunt maken, waarbij je zelf voor de camera een presentatie doet.
tekst uit de video:
Belichting videocamera (voor buiten opname)
In deze video een korte tip over belichting voor als je buiten opname maakt, zoals deze. Soms is het fijn om je video een keer in een andere omgeving op te nemen en niet altijd in die vertrouwde achtergrond waar je jouw video altijd opneemt. Maar goed. Hoe zit het dan met belichting als je buiten een video opneemt? Ten eerste moet je goed kijken naar waar de zon staat en je moet altijd tegen de zon in de video opnemen, zodat de zon schijnt op je gezicht. Soms kun je de zon niet zien. Net zoals vandaag. Je ziet de zon niet echt, maar je ziet nu wel dat ik donkerder ben dan de achtergrond. Dat komt omdat deze automatische videocamera de belichting automatisch pakt van de achtergrond, omdat het daar lichter is.
Praktische tip
Weet je niet precies hoe het zit met de belichting met de zon, dan kun je ook je camera draaien tot het punt waarbij je goed op de video staat, zoals dit punt. In dat geval draai je de camera dus rond en dan ga je gewoon even kijken op het display van je videocamera waar je het beste beeld hebt. Kijk nu zie je al dat het hier al wat donkerder wordt en het wordt steeds donkerder aan één kant van mijn gezicht en nu zie je dus dat die camera pakt het licht van de wolken zeg maar, dus ik wordt helemaal donker. Zo gaan we langszaam rond. Excuses voor de wat minder soepele statief wat ik vandaag heb. Soms moet je wat in het buitenland als je toch een video wil opnemen, maar je hebt niet al je apparatuur bij. Maar dat doe je dus. Ik zie dat ik toch een beetje donkerder ben, dus ik ga nog een stukje draaien met de camera en zo is dus de ideale belichting.
In de zon
Het smiddags filmen in de volle zon is ook niet ideaal. Ten eerst krijg je spleetogen, omdat je tegen de zon in zit te kijken en ten tweede kunnen de kijkers je ogen slecht zien, vanwege de schaduwwerking rond je ogen.
Jouw tip?
Heb jij tips waar je rekening mee moet houden als je buiten filmt?Laat jouw reactie dan hieronder in het reactieveld achter. Ik ben benieuwd!