Bloggen: Heeft dat wel zin? Mijn 4 jaar blogervaring

Bloggen: Heeft dat wel zin? Mijn 4 jaar blogervaring

Bloggen: als je vaker op mijn site komt, is het je vast opgevallen. Ik ben de laatste twee weken weer flink aan het bloggen. 11 Blogs in 11 dagen. Waarom al die ijver? Heeft bloggen dus toch zin? In deze blog mijn 4 jaar blogervaring.
 

Bloggen: zin of onzin?

Je bent ondernemer en vraagt je af of het nog wel zin heeft om te bloggen. Is het niet achterhaald door sociaal media? Kost het niet ontiegelijk veel tijd en levert het wel iets op? Afijn in deze blog dus mijn ervaring. Hierdoor kun jij een betere afweging maken: wel of niet bloggen.

 

Mijn eerste blog ..stoppen

Mijn eerste blogartikel heb ik online gezet op 2 september 2013. Het was de maand waarin ik elke dag een blog online heb gezet. Het resultaat na 1 maand bloggen: gemiddeld 5 websitebezoekers per dag. Of zal ik zeggen 2 websitebezoekers per dag, want die andere 3 was ik zelf 🙁

Ook in oktober 2013 heb ik ook elke dag geblogd. Resultaat: gemiddeld 7 websitebezoekers per dag. Mhhh. Weinig resultaat dus. 60 blogartikelen x 1,5 uur per blogartikel = 90 uur… voor maar 7 websitebezoekers per dag. Stoppen!

Stoppen is denk ik wat veel ondernemers uiteindelijk doen. Waarom? Bloggen levert op korte termijn geen resultaat op. Het kost veel energie en moeite en levert geen geld op. Het kost alleen maar geld.

Toch ben ik doorgegaan. Als ik nu kijk. Gemiddeld ruim 100 blogs per jaar. Tot december 2016 via een vrij vast stramien: de contentkalender. Vanaf 1 januari 2017: bloggen wanneer ik zin heb.

 

Waarom doorgegaan?

Ik wist dat bloggen een lange termijn strategie zou zijn. Echter is het mij toch tegengevallen. Ik had sneller en meer resultaat verwacht. Nu heb ik me ingesteld op: aantal blogs is aantal websitebezoekers per dag. Dat klopt eigenlijk wel met de werkelijkheid. Ook als ik de statistieken er op na sla:

Heeft bloggen wel nut

Statistieken: augustus 2017 gemiddeld zo’n 400 websitebezoekers per dag versus ruim 400 blogartikelen.

 

Fout die je niet moet maken

De grootste les die ik heb geleerd van bloggen is toch wel: heb vooraf duidelijk wie je doelgroep is en met welke problemen zij zitten. Vooral in het begin heb ik veel geblogd over YouTube. Echter voor mijn doelgroep (ondernemers die willen beginnen met filmpjes maken voor hun bedrijf) is YouTube een stap te ver en te technisch. Mijn doelgroep is bij wijze van spreken nog bezig om uit te zoeken waar de camera op de smartphone precies zit.

Doordat ik in het begin veel geblogd heb over YouTube, heb ik vooral de jeugd/jongeren naar mijn website getrokken. Mensen die dus niet tot mijn doelgroep behoren. Afijn in de volgende video vertel ik hier meer over:

juli 2016: 3 jaar bloggen. Wat is mijn ervaring? Wat moet je vooral niet doen?

 

Taalfoutjes

Een ander “probleem” waar ik tegen aan loop en liep zijn de taalfoutjes. De “Dtjes”, “Ttjes en woorden verkeerd schrijven of verkeerde zinsopbouw. Hier krijg ik zo nu en dan ook wel opmerkingen over. Ik vind die opmerkingen fijn (ik pas het gelijk aan). Anderzijds laat ik me hierdoor niet leiden. Als ik me hierdoor zou moeten laten leiden, dan zou er geen blog meer uit mijn vingers komen. Ik zou dan te perfectionistisch worden en tevens bang voor fouten en kritiek!

Mijn insteek (en tevens tip) is dan ook om voor jezelf een lat te leggen wanneer je tevreden bent. Desnoods zet je er een tijd op. Dat je niet langer dan 2 uur over een blog mag doen. Ik ben gaandeweg steeds meer op de lijn gaan zitten: “goed, is goed genoeg”. Ik accepteer dat er hier of daar een foutje in kan zitten.

Dat neemt niet weg dat de inhoud des te belangrijker is. Je moet waarde leveren aan de lezer. Dit heeft als grote voordeel dat je als expert wordt gezien in jouw vakgebied (wat je ook bent). Daarnaast blijft daardoor de websitebezoekers langer op je website (wat ook weer goed is voor de ranking van je site in de zoekmachines).

 

Inspiratie

Om te bloggen krijg ik met name inspiratie over wat ik lees, zie en hoor. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen van klanten zijn. Video’s die gaan over bepaalde onderwerpen, waarover ik iets kan schrijven. Recent zag ik een leuke videoactie van Micheal Latour. Dit zette me aan tot het artikel: “bedenk een leuke videoactie: 4 inspiratietips“.

Een ander voorbeeld wat de berichtgeving op EditieNL van vorige week. Dat ging over de “fluisterreclame” van de Ikea. Ook dat gaf mij weer inspiratie tot het maken van het blogartikel “ASMR reclame video: iets voor jouw bedrijf?” In die gevallen krijg ik ook echt inspiratie en typ ik zo een eind weg. Dan vind ik het ook leuk. Voelt het niet als verplichting. Kom ik in de flow.

 

Kick

Ik kan er lang en kort om heen draaien, maar ik ben gewoon een “man van de getallen”. Houdt zo’n beetje dagelijks mijn Google statistieken bij. Beetje te veel van het goede zul je denken, maar het geeft mij energie. Althans als ik zie dat het aantal websitebezoekers stijgt.

Een andere kick zijn is het aantal blogartikelen. Dit is artikel nummer 441. Wauw. Allemaal zelf geschreven.

 

Groot voordeel wat ik nu merk

De laatste tijd merk ik dat blogartikelen snel scoren in Google. Voorheen duurde het, en duurde het, en duurde het een half jaar voordat een artikel eens boven kwam drijven. Nu kan het al in een paar dagen. In een paar dagen snel concurreren en snel resultaat in de zoekmachines. Dat is ook een kick die ik de laatste paar weken krijg en heeft er ook voor gezorgd dat ik nu ijverig aan het bloggen ben.

 

Vlog versus blog

Het grote voordeel van mij, als videomarketeer is dat ik tweewekelijks video’s maak voor mijn YouTube kanaal. Wat er ook gebeurd: minimaal één maal per twee weken: één video online. Die video kan ik weer makkelijk omzetten naar een blogartikel. Kortom: ook als ik niet blog, komt er toch altijd één blogartikel online in de twee weken.

Ik ga al richting de 1000 woorden (dit is woord 965). Tijd om te stoppen met deze blog 🙂

 

Wat is jouw ervaring?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring over het bloggen. Laat jouw reactie nu hieronder in het reactieveld achter. Zo help je ook de andere lezers van dit blogartikel.

Over de schrijver
Andreas
Door

Andreas

op 20 Aug 2017

Leuk blog weer. Oprecht & interessant. Ben wel benieuwd: heb je ook een idee hoeveel omzet/ klanten het bloggen je oplevert?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 20 Aug 2017

Hoi Andreas, Daar heb ik geen idee van. Het zal ook "een combinatie van" zijn. Denk aan websitebezoeker die mijn blog leest en op mijn mailinglijst komt via de gratis weggever. Vanuit mijn mailinglijst krijg ik dan weer deelnemers voor de workshop vloggen. Ik heb wel het idee dat er weinig rechtstreekse klanten zijn. Dus websitebezoekers die via Google op mijn website komen en dan gelijk een dienst afnemen. Daar is denk ik toch wel wat meer know, like en trust voor nodig. Die know, like en trust kan via een mailinglijst worden opgebouwd, maar ook via Facebook en niet te vergeten via YouTube (met de abonnees van mijn YouTube kanaal).

Thijmen
Door

Thijmen

op 23 Aug 2017

Wat u verteld over de begin periode met bloggen dat je de lat te hoog ligt voor je doelgroep is ook een van mijn punten waar ik rekening mee moet houden . En geduld hebben.

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 23 Aug 2017

Klopt. Je wilt met je blogs je doelgroep gratis naar je website trekken. Als je de verkeerde content schrijft, trek je de verkeerde mensen aan en levert bloggen per saldo niet veel op. Uiteraard zijn er wel raakvlakken. Als voorbeeld de YouTube artikelen die ik in het begin maakte. Deze waren veelal "how to" artikelen. Hierbij had ik mij niet gerealiseerd dat mijn doelgroep nog niet zo ver was. Dit maakt niet, dat ik dan niet over YouTube had moeten schrijven. Ik had artikelen kunnen maken zoals: "Moet je YouTube wel gebruiken voor je bedrijf?". "Vijf voordelen om vandaag nog aan de slag te gaan met YouTube voor je bedrijf". "5 valkuilen die ondernemers maken als ze willen beginnen met YouTube. Etcetra. Verder blijkt inderdaad uit mijn statistieken dat je veel geduld moet hebben. Het is echt iets van de lange adem.

Reactie plaatsen