Creatieve Zakelijke Filmpjes: Hoe Maak Je Die?
06 november 2016 

Creatieve Zakelijke Filmpjes: Hoe Maak Je Die?

Je wilt als ondernemer opvallen met je video. Je wilt dat je filmpje wordt gedeeld en veel bekeken wordt. Maar hoe maak je een creatieve video die veel gedeeld en bekeken wordt?

Zakelijk opvallen met video

Steeds meer ondernemers willen opvallen via social media. En ik geef toe, het wordt steeds lastiger. Wat vroeger bijzonder was, wordt nu “weggeswipt”. De aandachtsspanne op social media is laag. Het wordt dan ook steeds lastiger om de aandacht te pakken. Mijn advies is om klein te beginnen. Maak bijvoorbeeld een serie van korte filmpjes, waarin je per filmpje kort en krachtig een vraag van een klant behandeld en oplost.

Op dit moment (nov 2016) val je zakelijk nog enigszins op als je video inzet voor je bedrijf. Kijk maar eens naar je concurrenten. Zetten zij (persoonlijke) video in voor hun marketing strategie? Ik verwacht van niet of in ieder geval niet met een strategie. Ook is het persoonlijk behandelen van problemen van je doelgroep en hierop een waardevol antwoord hebben, erg sterk voor je expertstatus. Zo bouw je meer vertrouwen en meer expertise op dan je concurrent die (persoonlijke) video’s niet inzet.

Een ander voordeel als je aan de slag gaat met zakelijke filmpjes maken voor je bedrijf is dat het steeds makkelijke wordt. Je voelt je steeds comfortabeler voor de camera en komt steeds meer “als jezelf” over. Als je filmervaring hebt opgebouwd, ga je een stapje verder. Je neemt bijvoorbeeld elementen op in je video die opvallen. Denk hierin klein. Bekijk bijvoorbeeld de Facebook Videomarketing tips serie eens en ontdek hoe je op een makkelijke manier toch enigszins kunt opvallen.

Creatieve video

Stap 1: filmervaring
Als wilt opvallen met een creatieve video, is het toch belangrijk dat je in ieder geval wat filmervaring hebt. Dan kom je namelijk als jezelf over voor de camera en hoef je jezelf eigenlijk geen zorgen meer te maken over “hoe kom ik over”.  Je kunt jezelf dan meer toeleggen op het creatieve deel. De creatieve touche.

Stap 2: basisbeginselen van een creatieve video
In deze blog weidt ik niet ver uit over de basisbeginselen van een creatieve video. Immers die basisbeginselen kun je lezen in het blogartikel:  “hoe maak je een creatieve video“.

Stap 3: inspiratie
Creatieve inspiratie. Dit kun je op verschillende manieren krijgen. De makkelijkste is door naar andere video’s te kijken en daar de creatieve ingrediënten te pakken die bij jou passen en waarbij je weet dat deze ook aanslaan bij je doelgroep. Daarnaast kun je natuurlijk ook brainstormen met creatievelingen.

Stap 4: script
Als je een opzet hebt voor een creatieve video kun je deze beter uitschrijven. Wat heb je nodig? Welke locatie? Figuranten? Verschillende cameraposities? Verschillende takes? Wat wil je overbrengen? Wat is je pakkend begin? Hoe is je call to action? Voor welk social media platform? Etc..

Stap 5: opname, bewerking en online zetten

Stap 3: de inspiratie is eigenlijk het belangrijkste. De kraamkamer van de creatieve video. Laatst kwam ik deze video van Centraal Beheer tegen. Ik werd meteen gegrepen! Waarom? Doordat ik iets zag wat nieuw was. Waarvan ik in twijfel werd gebracht: is dit echt? Waarvan mijn technische kant werd geprikkeld en ik daarom verder keek:

Uit het filmpje van Centraal Beheer kunnen we onder andere het volgende leren:

  • Gebruik ondertiteling. Zo kun is je video geschikt voor doven en slechthorende. Daarnaast heeft dit als voordeel dat de video ook op Facebook en in rumoerige ruimten nog goed te volgen is.
  • Je wordt in de eerste 3 seconden al getriggerd. Wat zie je een grote drone? Je wordt nieuwsgierig.
  • Vanaf seconde 3 krijg je een shot te zien van een klein schuurtje, wat voor veel mensen (met name de doelgroep van de video denk ik) herkenbaar is.
  • Er wordt een verhaal vertelt. Als kind….. Verhalen boeien altijd en pakken de aandacht.

Zelf een creatief filmpje maken?

Wil je zelf een creatief aansprekend en commercieel goed filmpje kunnen maken? Schrijf jezelf dan in voor de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen