Hoe bied je jouw informatie aan, als iemand online jouw cursus heeft gekocht? In dit artikel benoem ik de mogelijkheden. Van gratis alternatieven tot betaalde professionele oplossingen.
Tegenwoordig is het makkelijk om een online cursus te lanceren. Zo kun je bijvoorbeeld met Facebook adverteren een online cursus promoten. Maar als iemand jouw cursus heeft gekocht, hoe kun je jouw cursus dan digitaal aanbieden? In deze blog beperk ik me tot de digitale informatieverstrekking van de cursus.
Online cursus aanbieden
Mogelijkheid 1: Je verstuurt de informatie via internet
De stukken per mail doorzetten is een vrij “basic” oplossing. Bij grote bestanden kun je de bestanden gratis doorzetten via We-Transfer. Je kunt hierbij onder andere denken aan video’s, pdf’s en luisterbestanden. Een handleiding/spoorboekje is dan wel erg handig, zodat de cursist weet wat hij/zij moet doen.
Deze optie is goedkoop en makkelijk. Nadeel is dat het amateuristisch over kan komen (niet meer van deze tijd). Daarnaast moet je als ondernemer altijd zelf actie ondernemen. Het betreft dus geen geautomatiseerd systeem. Voor een klein afgekaderd product (zoals één e-book of video) en goedkoop product (zeg tot 100 Euro) kan het een uitkomst zijn. Zeker als je (nog) niet wilt investeren. Als je eerst de kat uit de boom wilt kijken: is er wel animo voor het digitale product?
Mogelijkheid 2: Informatie op besloten internetpagina
Bij deze optie zet je de digitale stukken op een besloten internetpagina. Zeg maar het proces wat de meeste toepassen voor hun “gratis weggever” wat ze op hun website hebben staan.
Bij meerdere besloten pagina’s, kun je de cursus perfect koppelen aan een autoresponder. Ook hierbij heb je dan nog wel een handmatige handeling: het overzetten van de naam en e-mail van de cursist. Daarna gaat alles automatisch. Groot voordeel van deze optie: je kunt de cursist telkens een klein stukje informatie geven. Elke mailing kan ook perfect afgesloten worden met een opdracht die de cursist moet uitvoeren.
Door te werken met een autoresponder, kun je de cursus koppelen aan een tijd. Bijvoorbeeld “in 8 weken hoger in Google met je website”. In dat geval kun je elke week automatisch één mailing uitsturen met een link naar een besloten internetpagina. Per internetpagina kun je dan verschillende soorten content laten zien, zoals videolessen, tekst, pdf om te downloaden, etc.
In WordPress (of een ander websitebouwprogramma) moet je het dan wel zo instellen dat de besloten internetpagina’s niet worden geïndexeerd door de zoekmachines. Dit kun je doen door de volgende instellingen toe te passen:
Meta Robots’-index: noindex
Meta Robots’-Follows: nofollow
Mogelijkheid 3: Informatie via externe site
Een andere optie is om met e-learning software te werken.
In het artikel over e-learning heb ik software programma’s uitgelegd die je kunt gebruiken voor een online (video)cursus. De beste e-learning programma’s werken vanuit hun eigen website. De cursist krijgt dan een mail met een link en inlogcode en kan dan bijvoorbeeld les 1 van de cursus volgen. Soms is het ook mogelijk om video’s die bewerkt zijn met e-learning programma’s op te nemen/te embedden op (besloten) webpagina’s. Het grote voordeel van e-learning software, is dat je met deze software de cursus interactief kunt maken.
Mogelijkheid 4: Membershipsite
De meest professionele en makkelijkste oplossing: je werkt met een membershipsite of te wel ledensite. De cursist krijgt inloggegevens en kan zelf op eigen tempo de cursus volgen. Het voordeel is dat je hier als eigenaar nagenoeg geen werk aan hebt. Als de cursus eenmaal is opgezet en gevuld ben je klaar. Het nadeel is er kosten aan zo’n membershipsite verbonden zijn en je best veel tijd kwijt kunt zijn met het opzetten van de membershipsite. Als je een op maat membershipsite wilt laten ontwikkelen kunnen de kosten flink oplopen.
Meer informatie om zelf een membershipsite te maken vind je ondermeer op de volgende sites https://www.internetsuccesgids.nl/membership-site-maken/ en http://www.dream-inc.nl/membership-site-maken/
Heb jij nog alternatieven voor het aanbieden van online cursussen?
De alternatieven die ik hierboven heb benoemd zijn vast niet compleet. Heb jij nog een aanvulling of een alternatief? Laat jouw reactie hieronder achter.
Wil je meer informatie over het zelf maken van een online (video)cursus? Kijk dan op het blogoverzicht.
Kees Frenay
op 05 Jul 2016Theo de kleijn
op 05 Jul 2016Mano
op 21 Oct 2016Theo de kleijn
op 21 Oct 2016Jelske Talstra
op 30 Sep 2017Theo de Kleijn
op 30 Sep 2017