E-Learning Video Software Programma's

Als je als ondernemer een cursus ontwikkeld met video, kun je gebruik maken van “statische videoplayers” zoals YouTube of Vimeo. Wil je meer interactie in je video, dan kun je de volgende programma’s gebruiken.

Interactieve videolessen

Interactieve online videolessen zijn steeds meer in opkomst. Anno 2016 loop je eigenlijk achter, als je geen interactieve videolessen toepast bij jouw online cursus. In alle video’s kun je al interactie toepassen, zonder dat je hiervoor technische snufjes hoeft in te bouwen. Als je deze interactietips toepast, heb je op een eenvoudig manier meer interactie in jouw online videocursus.

Daarnaast kun je met een YouTube videoplayer nog een stapje verder gaan interactie. Hoe je met YouTube nog een schepje op de interactiviteit kunt doen, heb ik in dit artikel uitgelegd.

Wil je meer dan de basis technieken en de mogelijkheden die YouTube heeft, dan moet je met een apart softwareprogramma werken. Hieronder een overzicht van e-learning video software programma’s.

 

eduCanon

Met eduCanon kun je makkelijk je YouTube of Vimeo video’s omtoveren tot interactieve klikbare video’s met ondermeer vragen. Het komt bij mij over als een basic en makkelijk onder de knie te krijgen programma.  In deze video wordt kort en krachtig de basis van eduCanon behandeld:


eduCanan tutoriol

 

EDPuzzle

Bij EdPuzzle ligt de nadruk meer bij het bewerken van bestaande YouTube video’s en deze te voorzien van actieve klikbare vragen. Ook is Edpuzzele meer geschikt voor leraren op scholen. Je kunt je student een inlogcode mailen en deze kan dan een bepaalde videoles met interactieve vragen volgen. Mijn eerste indruk: het is minder geschikt voor ondernemers die zelf een online cursus willen ontwikkelen. Deze video geeft een goede weergave van de mogelijkheden van het programma EdPuzzele:


EDPuzzle tutoriol

 

Zaption

Zaption is een erg makkelijk en handige tool. Het is erg gebruiksvriendelijk. Je kunt makkelijk plaatjes in je video slepen. Ook het maken van multipel choice vragen is een pullenschilletje. Daarnaast heeft Zaption een mooie interface (het oog wil ook wat). Tot slot kun je met het programma eenvoudig statistieken raadplegen. Een korte en krachtige video over de mogelijkheden van Zaption:


Zaption tutoriol

 

Vialogues

Bij Vialogues ligt de nadruk op het kunnen posten van reacties op video’s die getoond worden. Persoonlijk vind ik dit programma veel minder geschikt voor online cursussen. Afijn kijk en beoordeel zelf:


Vialogues tutoriol

Een soortgelijk programma als Vialogues is VideoAnt.

 

HiHaHo

HiHaHo is ontwikkeld en wordt ondersteund vanuit Nederland. Op YouTube zijn helaas nagenoeg geen tutorials te vinden van dit programma. Deze kwam ik nog wel tegen (in het Nederlands):


HiHaHo tutoriol

 

Mijn advies aan jou

Alles overziend lijkt Zaption het beste en meest gebruiksvriendelijke programma om video’s interactief te maken voor ondernemers die een online cursus willen maken. Voordeel van alle programma’s: je kunt een testversie uitproberen. Mijn advies is dan om te beginnen met Zaption. Wil je daarna toch nog een ander programma, dan is HiHaHo wellicht een leuk alternatief om te proberen.

Meer tips over het zelf maken van een online cursus? Bekijk dan ook mijn andere praktische blogartikelen over het maken van een online cursus.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen