Hoe maak je e-learning video’s interactief? Zonder dure programma’s. 6 Tips

Hoe maak je e-learning video’s interactief? Zonder dure programma’s. 6 Tips

E-learning: betrek de kijker erbij. Niet alleen zenden. Geen saaie presentaties. Meer betrokkenheid bij jou online cursus. Interactieve e-learing video’s worden de trend van 2016. Maar hoe maak je nu een interactieve e-learning video? In deze blog 6 direct toepasbare tips voor jou als ondernemer.

E-learning en ondernemen

E-Learning, of te wel: online opleiden. Het komt steeds meer voor en gaat ook steeds verder. Ook ondernemers zien hierin kansen en mogelijkheden. Ze maken online cursussen. Toch zijn deze cursussen doorgaans “eenrichtingverkeer”.  Er wordt alleen informatie verzonden aan de kijker. De kijker wordt opgezadeld met presentatieachtige video’s.

Anno 2016 verwachten (met name personen onder de 35 jaar) interactieve video’s. Tweerichtingsverkeer dus. Interactieve video’s zijn boeiend. Daarnaast wordt de leerstof beter opgenomen door de cursist. Dit komt mede door de entertainfactor.

Wat levert een interactieve e-learing videocursus jou als ondernemer op? Nou in ieder geval meer status. De kijker ervaart jouw video’s als waardevoller. Daarnaast draagt het bij aan een stukje branding. Hierdoor is de kans groot dat de kijker meer producten bij je afneemt of jouw cursus aanbeveelt bij anderen.

Maar ja, hoe maak je nu een interactieve e-learning videocursus, zonder dure en ingewikkelde programma’s. Ik leg het graag aan je uit.

 

Begin bij de basis

Om je video interactief te maken, moet je video al een bepaald basisniveau hebben. In deze blog heb ik 5 tips uitgelegd voor het maken van een e-learning video. Als je deze tips toepast, heb je een goede basis.

e-learning video een goed begin

Ook bij e-learning video’s geldt: een goed begin is het halve werk

Zelf in beeld

Net zoals je een leraar in de klas ziet, is het bij e-learning ook belangrijk dat je te zien bent. Zien zorgt voor connectie. De menselijke component. De cursist moet ervaren dat hij met een persoon te maken heeft (en niet met een computerprogramma). Probeer dus zoveel mogelijk zelf in beeld informatie over te dragen. Spreek 1:1 (dus niet tegen een groep) en kijk recht in de camera.

 

Verschillende soorten videocontent

Voor de uitstraling kun je er voor kiezen om elke video van jouw cursus op dezelfde manier te doen. Dus bijvoorbeeld met green screen en dan zelf in beeld. Echter de cursist ervaart meer interactie als je verschillende typen video toepast in jouw e-learing cursus, denk hierbij aan:

  1. Talking head: je bent alleen zelf in beeld te zien en vertelt. Dit soort video’s zijn met name geschikt voor persoonlijke verhalen met veel emotie. In dat geval maak je video op een andere manier interactief. De kijker leert jou beter kennen en voelt zich meer tot jou aangetrokken. Een “talking head video” kun je dus perfect gebruiken om de e-learning cursus mee te beginnen. Jezelf voor te stellen met een leuke anekdote of bijzonder verhaal.
  2. Green screen: je bent zelf in beeld te zien en op de achtergrond worden beelden getoond die jouw tekst ondersteunen. Perfect om aspecten die je zegt te ondersteunen en te verduidelijken.
  3. PowerPoint presentatie: Met PowerPoint kun je een video maken van jouw PowerPoint presentatie. Met een “voice over” kun je de presentatie dan voorzien van spraak. In het kader van zichtbaarheid is het wel te adviseren om een klein videofragment van jezelf in bijvoorbeeld de rechteronderzoek te zetten. Dit videofragement is dan de opname van jouw voice over.
  4. White board: je legt dingen uit aan de hand van een opsomming of tekening die je maakt op een white-board. Ook hier is het weer belangrijk dat je zelf te zien bent.
  5. Animatievideo: leuk voor de afwisseling, maar minder voor de persoonlijkheid.
  6. Geschreven video: je neemt op wat je op een blaadje schrijft. Dit is een combinatie van een animatievideo en een white board video.
Green screen is perfect geschikt voor e learning video cursussen

Green screen is perfect geschikt voor e learning video cursussen

Als je de bovenstaande ingrediënten toepast, heb je al een basis qua interactie. Maar hoe maak je nu je videotraining nog meer interactief, zonder dat je hiervoor een duur programma hoeft te kopen.

In dat geval is mijn advies om je video te hosten bij YouTube. Je kunt jouw YouTube-player het zo instellen dat je video besloten is, en dus alleen te zien is via een aparte link. Deze link kun je vervolgens embedden in je online cursuspagina en de video wordt op deze webpagina getoond.

 

Pas de volgende tips toe om jouw videocursus interactief te maken:

Tip 1: Een vraag stellen en wachten

Je prikkelt het brein van de kijker, door een vraag te stellen. Heel herkenbaar uit de klas. Nadat je de vraag gesteld hebt, gaat er een klokje lopen in beeld en geef je de kijker bijvoorbeeld 10 seconden om na te denken. De kijker ziet in de video dat jij wacht en ziet tevens het klokje lopen. Als de tijd om is zeg je bijvoorbeeld “Wat is jouw antwoord”? Je houdt even stil en zegt bijvoorbeeld “ehm”. Daarna geeft je het goede antwoord en licht het toe.

 

Tip 2: Je stelt een vraag aan het einde van de video en vraagt om een keuze

Je stelt een vraag in de video en verwijst de kijker naar de antwoorden onder de video. De antwoorden kun je gewoon in klikbare antwoorden onder de video zetten op de webpagina waar de video getoond wordt. Per klikbaar antwoord gaat de cursist naar een andere webpagina. Dit kan een webpagina zijn met de tekst: “dit is een verkeerd antwoord. Probeer het nog eens”. Op de webpagina met het goede antwoord geef je een verdere toelichting.

Zorg er voor dat de pagina opent vanuit de originele pagina en de originele pagina geopend blijft.

 

Tip 3: Je geeft aan het einde van de video een samenvatting van de video en verwijst de kijker naar een opdracht

Ook deze opdracht kun je als klikbare link onder de video zetten. Je wijst in je video dan met je hand echt naar beneden en zegt: “druk op de link onder deze video om de opdracht uit te voeren. Veel succes”.

 

Tip 4: Je vraagt aan de cursist om een video te maken van een opdracht

De cursist maakt een video van de opdracht en stuurt de video per mail of wetransfer door naar jou. Je geeft per video ook weer feedback op de gemaakte videoopdracht, of bespreekt de gemaakte video in een Skypesessie met de cursist.

 

Tip 5: Doe iets in quiz vorm

Doe iets afwijkends van de rest. Denk bijvoorbeeld aan een quiz. Maak er een show van. Wijk af van het format van de andere video’s. Denk en werk even “out of the box”. Het brein van de kijker wordt zo opnieuw geprikkeld en het geeft een hele leuke dimensie aan je cursus. Ik weer zeker dat het gewaardeerd wordt door de cursist. Werk hier ook weer met “tijd per vraag” en koppel het antwoord bijvoorbeeld aan een woord, zoals bij een kruiswoordraadsel. Wees creatief.

 

Tip 6: Maak gebruik van klikbare annotaties in YouTube

Klikbare annotaties zijn klikbare buttons die je kunt zetten waar je wilt in jouw video. De klikbare button kun je linken naar bijvoorbeeld een andere video of webpagina. Zoals eerder aangegeven kun je YouTube video’s gewoon opnemen op je webpagina.

 

Wat zijn jouw tips voor een interactieve e-learning video?

Laat jouw tips hieronder achter. Ik ben benieuwd.

Over de schrijver
Reactie plaatsen