Een Blog Schrijven Tips

Ruim 460 blogs in een kleine 5 jaar. Dan mag ik toch wel zeggen dat ik blogervaring heb? Die ervaring deel ik graag met jou. In deze blog praktische tips en voorbeelden. Handig als je wilt gaan bloggen voor je bedrijf.

 

Om te beginnen is het goed om jezelf af te vragen: waarom ga ik bloggen? Wat wil ik er mee bereiken? Ik verwacht dat je wilt gaan bloggen om je website vindbaar te maken in Google. Om gratis websitebezoekers uit Google te trekken. Dat geldt ook voor mij. Vervolgens wil ik de websitebezoeker converteren naar een persoon op mijn mailinglijst.

Als je doel is om websitebezoekers te krijgen: waarom doe je dit dan niet met een betaalde campagne? Immers het schrijven van een artikel kost tijd, en dus geld. Anderzijds de blogs die ik 5 jaar geleden heb geschreven, werken nog steeds voor mij. Trekken nog steeds gratis websitebezoekers. Tot op de dag van vandaag! Dat is de grote kracht van bloggen.

Goed laten we beginnen met de tips.

 

Flow

Probeer in een flow te komen of schrijf blogartikel als je in een flow zit. Ik heb gemerkt dat het mij veel minder tijd kost om te bloggen, als ik lekker in mijn vel zit. Als ik de hele wereld aan kan. “Piek” op dat soort momenten. Schrijf dan of je leven er vanaf hangt, en je kunt weer een tijdje vooruit.

 

Doelen

Blogdoelen stellen en te halen. Je moet jezelf committeren om bijvoorbeeld één blogartikel per week online te laten komen. Wat er ook gebeurd.  Ik weet dat dit moeilijk is. Al helemaal als je net begint. Echter als je het consequent volhoudt, levert het constant vruchten op. Meer websitebezoekers. Je wordt meer en meer gezien als expert. Rankt steeds makkelijker met nieuwe blogartikelen in de zoekmachines.

Doelen stellen: erg belangrijk. Ook als je wilt bloggen.

 

Vanuit je hart

Schrijf vanuit je hart. Zoals je bent. Dan gaat het ook een stuk makkelijker en typ je zo een eind weg. Voorkom de valkuil dat je “typt om het typen”. Dus dat je een blog wilt halen van 300 woorden en een hoop onzin typt. Probeer je blog waardevol te laten zijn voor je doelgroep. Dan blijft je doelgroep langer lezen en komt je blogartikel hoger in Google.

Emotie is ook een puntje. Als je schrijft vanuit emotie, wordt de lezer eerder gepakt. Zal de lezer niet snel afhaken. Het gebruiken van gevoelswoorden is dus aan te raden, maar het moet wel bij je passen. Je moet het niet doen, om het te doen. Zo zijn mijn blogs niet erg emotioneel, want ja dat ben ik zelf ook niet heel erg….

 

Verhalen

Vertel verhalen. Wat je hebt meegemaakt. Jouw ervaring. Storytelling doet het gewoon goed. Waarom? Het zijn herkenbare situatie’s voor je doelgroep. Neem dit artikel: waarom lees je dit? Je vraagt je vast af of bloggen voor je bedrijf wel zin heeft.

 

Ben niet te precies

Grote valkuil: de perfectionist. Je wilt alles goed doen. Resultaat: er komt niets uit je handen en wordt snel gefrustreerd. Dat is jammer. Het is goed om je blog op taal- en spelling te controleren, maar maak hier niet te veel werk van. Doe dit pas als je merkt dat je blog veel gelezen wordt. Ga dan bijschaven en “perfectionistisch zijn”.

 

Wissel af

Het is goed om verschillende soorten content afwisselend voorbij te laten komen. Verrijk je blog dus met video’s, foto’s, statistiekplaatjes en tekeningen. Hierdoor voorkom je dat lezers afhaken en bedien je meer mensen (steeds meer mensen kijken liever een video dan dat ze ellen langen teksten lezen). Ook Google houdt van verschillende soorten content, waardoor je blog ook nog eens hoger rankt.

 

Fout die je niet moet maken

De grootste les die ik heb geleerd van bloggen is toch wel: heb vooraf duidelijk wie je doelgroep is en met welke problemen zij zitten.  Blog over die problemen, maar ook over interesses van je doelgroep. Vooral in het begin heb ik veel geblogd over YouTube. Echter voor mijn doelgroep (ondernemers die willen beginnen met filmpjes maken voor hun bedrijf) is YouTube een stap te ver en te technisch. Mijn doelgroep is bij wijze van spreken nog bezig om uit te zoeken waar de camera op de smartphone precies zit.

Doordat ik in het begin veel geblogd heb over YouTube, heb ik vooral de jeugd/jongeren naar mijn website getrokken. Mensen die dus niet tot mijn doelgroep behoren. Afijn in de volgende video vertel ik hier meer over:

In deze video: mijn grootste blogfout

 

Eigen stijl

Natuurlijk mag je wel naar blogartikelen van andere bedrijven kijken, maar probeer vanuit jezelf te schrijven.  Aap dus geen anderen na. Jij bent uniek. Laat die uniekheid ook in je schrijfstijl tot uitdrukking komen.  Geef je eigen mening en visie.

 

Hoeveelheid versus lengte

Lengte van je blog. Wat is beter: 100 blogs van 300 woorden of 10 blogs van 3000 woorden? Ik denk geen van beiden, maar juist de mix. Dus soms een mosterartikel en soms een kort blogje. Hieronder wordt door Martijn van Tongerloo uitgelegd hoe je een goed monsterartikel maakt.

 

Voldoening

Vicktorybiertje. Jazeker je mag trotst zijn op wat je produceert. Dat je informatie deelt, waar anderen beter van worden. Dat je de wereld dus een beetje verder helpt en beter maakt. Maar ook dat .. Beloon jezelf. Vier een klein feestje als er weer een blog online staat. Groot voordeel van een nieuwe blog: je hebt weer iets te melden aan je Facebook volgers.

 

Bloggen en vloggen

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om video toe te passen in je blogs. Een ander groot voordeel van het produceren van YouTube video’s, is dat je op YouTube ook beter zichtbaar bent met je bedrijf. Maar hoe begin je? Hoe maak je goede video’s die aanspreken bij je doelgroep? Dat leer je in de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen