Een Geloofwaardig Merk [7 Tips]

Hoe bouw je als ondernemer een geloofwaardig merk op voor je (eenmans)bedrijf? Met deze 7 tips moet het zeker lukken.

Een geloofwaardig merk is belangrijk om klanten aan te trekken en te behouden. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar mijn boeren verstand gebruikt. Resultaat: deze 7 tips om een geloofwaardig merk op te bouwen. Succes en veel plezier er mee.

 

Tip 1: Beleving

Laat je doelgroep je product of dienst beleven. Horen. Zien. Voelen. Ervaren. Eén van de bekendste vind ik wel de reclame van Coca cola. Het blikje wordt open getrokken (tss). Cola wordt ingeschonken. Je ziet het bruisen. De cola wordt gedronken. Een geluidje van genot van de drinker. Raden wat veel mensen na het kijken van zo’n reclame gaan doen? De beleving zorgt voor echtheid. Zorgt voor gevoel.

Nou is de reclame van Coca Cola, reclame van een groot merk. Maar het kan zeker in het klein. Probeer de ervaring van jouw product of dienst niet reclameachtig over te laten komen. Bouw langzaam een band met je doelgroep op. Verpak de beleving van je product/dienst.
Moeilijk om de beleving van jouw klant te achterhalen? Ga na wanneer jouw klanten het meest genieten van je product of dienst. Vergroot dat moment uit met maximale belevingsaspecten. Gebruik dit als onderdeel van je (video)marketingplan of maak een ASMR video.

 

Tip 2: Interactie

Niet alleen zenden. Betrek je doelgroep bij je merk. Maak bijvoorbeeld gebruik van een interactieve video.

 

Tip 3: Heb een duidelijke visie en draag die op een leuke manier uit

Wat is jouw visie? Waar geloof jij in? Om je te onderscheiden en hiermee geloofwaardig over te komen is een duidelijke stempel wenselijk. Die stempel kun je uitdragen in onder andere video’s.

Als voorbeeld nemen we telefoonprovider Ben. Zij profileren zich als de telefoonprovider die “de klik met elkaar” hoog in het vaandel heeft staan. Dit bleek al uit de commercial met “moeten jullie nie effe afklikken”. Ook de recentere video “Ben beter in bed” is weer typisch een voorbeeld van het DNA van telefoonprovider “Ben”.

Laat zien waar je voor staat. Wat je belangrijk vindt. Dat mag ook met een knipoog…

 

Tip 4: Niet gelijk verkopen

Als je aan een geloofwaardig merk wilt werken, moet je een band opbouwen met je doelgroep. Dit doe je het toepassen van de know, like en trustfactor. Als “videoman” leg ik het uit aan de hand van de volgende filmvoorbeelden.

 

De know filmpjes

De “know filmpjes” zijn de eerste soort filmpjes, waardoor jouw doelgroep jou op een laagdrempelige manier leert kennen. Hierbij kun je denken aan “probleem en antwoord filmpjes”. Met welke problemen zit je doelgroep? Maak daar een filmpje over met het antwoord. Deel kennis in filmpjes. Vertel waar je in gelooft (ik geloof er in dat elke ondernemer zelf goede video’s kan maken met mijn hulp) en waarom je daar in gelooft. Met name kort en krachtige waardevolle filmpjes voor je doelgroep, werken erg goed. Je wordt zo sneller gezien als expert, waardoor je doelgroep nog meer waardevolle content van jou wil hebben.

Deel je kennis en speel in op vragen van je doelgroep. Zo wordt je online meer zichtbaar en wordt je als merk bekender.

 

De like filmpjes

Dit zijn de filmpjes waar je meer van jezelf laat zien. Bijvoorbeeld in een “achter de schermen” video. Neem de kijker mee met waar je mee bezig bent. Hoe je werkt aan je product of dienst. Vertel verhalen wat je hebt meegemaakt in relatie tot je product of dienst. Verhalen over je kennis. Vertel wat wel en niet werkt. Waar je tegen aan loopt en wat juist goed gaat.

Laat meer van jezelf zien, zo gaan mensen je leuk vinden. Bouw je een betere band op met je doelgroep.

 

De trust filmpjes

Hoofddoel van deze filmpjes: ze laten zien dat je “social proof” bent. Denk aan videotestimonia of reviews van klanten. Ook zelfgemaakte video’s waarin klanten praten over je product horen hier bij.

Een video testimonial is erg krachtig en een goed voorbeeld om de “trust factor” bij je doelgroep los te krijgen

 

Tip 5: Handelsmerk

De onderstaande video zegt genoeg over deze tip…lijkt me…ehm..:

Hoe promoot jij jezelf, zodat je opvalt en blijft hangen in het geheugen van de kijker?

 

Tip 6: Afspraak is afspraak

Deze wordt nog vaak vergeten, maar is o zo belangrijk. Maak duidelijke (tijdgebonden) afspraken en kom deze afspraken na.

 

Tip 7: Laat jezelf zien en horen

Weet je nog: tip 1. De beleving. Mensen willen weten met wie ze zaken doen. Als rode draad lopen video’s door dit artikel. Niet voor niets. Video is het ultieme instrument om een geloofwaardig merk goed neer te zetten. Maar hoe maak je die video’s? Hoe bouw je een goede video op? Wat zeg je en wat juist niet? In de praktische workshop videomarketing leer je om zelf goede video’s te maken voor je bedrijf. Video’s die klanten opleveren.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen