Bijzonder Eenvoudige Animatievideo’s Maken Voor Je E-learning Cursus

Bijzonder Eenvoudige Animatievideo’s Maken Voor Je E-learning Cursus

Je wilt als ondernemer een animatievideo maken voor je e-learning cursus, maar ziet op tegen de hoeveelheid werk. Ook vraag je jezelf af hoe je het allemaal moet doen. Speciaal voor jou heb ik een eenvoudig alternatief om zonder veel tijd en rompslomp toch een animatievideo te maken.

Nadeel animatievideo

Het grote nadeel van animatievideo’s vind ik de onpersoonlijkheid. Je ziet niemand in beeld. Hoort doorgaans geen stem (voice-over). Je weet dat het met een computerprogramma is gemaakt en hier geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Daarnaast is het doorgaans ook vrij bewerkelijk om zo’n video te maken.

 

Een video maken van de tekst ten tekeningen die je op een papiertje schrijft. Dit is een goed en makkelijk alternatief voor een animatievideo. Vooral als je goed kunt schrijven en mooi kunt tekenen, ben je in het voordeel.

Een “eigen geschreven en getekende” video is erg onderscheidend. De kijker ervaart dat wat hij ziet, door echte mensenhanden is gemaakt. Een ander voordeel is dat je tijdens het schrijven toelichting kunt geven in de vorm van gesproken tekst.

Nadeel kan zijn dat het toch wat amateuristisch en goedkoop oogt. Belangrijk hierbij is dat dit soort video’s bij jouw e-learning cursus moet passen.

Eenvoudig zelf animatievideos opnemen uitleg

Eenvoudig zelf animatievideo’s: met je videocamera. Zie voor meer informatie de aandachtspunten

 

Aandachtspunten

Zelf aan de slag om een geschreven en/of eigen getekende video te maken? Let dan op de volgende aandachtspunten.

 

Focus / scherpstelling

De camera moet kort bij het papier om duidelijk de geschreven tekst te kunnen opnemen. Hierdoor moet je doorgaans de macro instelling van je camera inschakelen. Daarnaast moet ook het gebied wat je filmt niet te groot zijn (anders wordt de leesbaarheid uiteraard ook minder).

Verder is het te adviseren om de automatische focus van je camera uit te zetten en te werken met een handmatige focus. Bij de handmatig focus ligt uiteraard de scherpte op het papier (en niet op je hand of de pen).

Zelf heb ik de beste ervaring met een fotocamera met aparte lens: de Nikon D5200. Met deze camera kun je de belichting en scherpstelling handmatig instellen. Ook kun je de camera hoger zetten, omdat de camera veel inzoommogelijkheden heeft.

 

Belichting

Je kunt werken met natuurlijk licht. Of je hier genoeg aan hebt is mede afhankelijk van je camera.

Het is beter om te werken met een lichtbron. Bijvoorbeeld met een ledlamp. Zet de belichting voor het papier (zie voorbeeld). Hierdoor heb je geen last van schaduwwerking in de tekst of tekening die je maakt.

Ook hier kun je het beste werken met een handmatige belichting op je camera die je op een vaste stand zet. Hierdoor heb je geen lichtverschillen in de video, op het moment dat je jouw hand verplaatst.

 

Goed je werkgebied weten

Leg je werkgebied vast, zodat je niet buiten het beeld aan het werk bent. Je kunt hierbij denken aan schriften die je tegen het schrift of blad aan legt waar je op schrijft.

 

Camera goed er boven

Het is belangrijk dat de camera precies recht boven de geschreven tekst hangt. Hierdoor heeft je hele blad dezelfde scherpstelling en wordt je tekst het beste gevolgd.

Bevestiging camera via selfie stick aan statief

Bevestiging camera via selfie stick aan statief

Niet in de weg

Uiteraard is het ook handig dat de camera niet in de weg hangt. Je kunt kiezen voor een hoge opstelling. Denk dan wel aan je hoofd: dat je niet te ver er boven gaat hangen.

Wel heb je altijd last van het statief. Een alternatief hierbij is om de camera met statief aan de andere kant van de tafel te zetten. Hierbij wordt de video ondersteboven opgenomen. In de montage moet je het beeld dan omdraaien. Dit is bij nagenoeg alle videobewerkingsprogramma’s mogelijk.

Zelf werk ik met een lage opstelling.

 

Een tweede camera

Je kunt dit soort video’s nog persoonlijker maken door een tweede camera te gebruiken. Deze tweede camera omvat het totale shot van jou: dat je aan het schrijven bent. De beelden van de tweede camera gebruik je dan voor een  tussentijdse “break”. Je legt dan persoonlijk in de camera wat uit. Dit is goed voor de binding en afwisseling.

 

Meer tips over video’s maken voor je e-learning cursus?

Wil je als ondernemer een e-learning cursus ontwikkelen voor jouw bedrijf. Kijk dan ook eens naar mijn andere artikelen.

 

Over de schrijver
Marlies
Door

Marlies

op 03 May 2020

Tnx voor de info. Ik heb een vraag over: "Bevestiging camera via selfie stick aan statief" Wat voor selfie stick is daarvoor gebruikt? Kan er geen vinden die past op mijn camerastatief. Alvast bedankt . Marlies

Reactie plaatsen