In Welke Extensie / Formaat Moet Ik Bestanden Uploaden Naar YouTube?
09 november 2013 

In Welke Extensie / Formaat Moet Ik Bestanden Uploaden Naar YouTube?

In deze blog leg ik uit wat het beste formaat van je bestand is om te uploaden naar YouTube.

Zorg voor goede kwaliteit, bij voorkeur in HD

Zorg voor een goede kwaliteit video. Neem je video bij voorkeur op in HD. Neem op in de beeldverhouding 4:3 of 16:9. De meeste opnameapparaten nemen tegenwoordig standaard in HD op met een beeldverhouding van 16:9. Is het voor jou onduidelijk of je camera in HD opneemt? Raadpleeg dan de handleiding van je camera.

Ook in HD heb je verschillende kwaliteiten. Een opname in HD met 25 beelden per seconden is meer dan genoeg. Ook voor weergave of grotere tv’s / flatscreens.

YouTube accepteert alle videoformaten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt “gegeten” door YouTube.

YouTube adviseert om MP4 als extensie/formaat te gebruiken. Voordeel van een MP4 bestand is dat dit bestand niet zoveel megabyte bevat dan bijvoorbeeld een AVI bestand (geen grote bestanden dus). Dit scheelt in uploadtijd en uploaddata. Daarnaast geeft een MP4 bestand een betere beeldkwaliteit dat een FLV bestand. Tot slot is een MP4 bestand veel beter van kwaliteit (als het op een groot scherm wordt afgespeeld) dan bijvoorbeeld een FLV of SWF bestand.

In welk formaat kan ik mijn video downloaden?

YouTube heeft ook een functionaliteit dat je geüploade video’s kunt downloaden. Vooral handig als je een backup wilt maken van je video’s (voor het geval YouTube je account wist). De geüploade video’s worden in MP4 bestand aangeboden. Deze extensie kun je niet veranderen.

Heb je bijvoorbeeld een FLV bestand geupload, dan kun je dit bestand uitsluitend als MP4 bestand downloaden.

In deze video leg ik stap voor stap uit hoe je een YouTube video in MP4 formaat kunt downloaden vanaf je eigen YouTube kanaal:

Meer tips over YouTube en Videomarketing?

Download het gratis E-book: 10 videomarketing tips voor beginners. Speciaal voor ondernemers!

Over de schrijver
klaziena waerts
Door

klaziena waerts

op 05 Oct 2014

Hoi beste Theo,Ik heb een 'capture screen' video gemaakt (met Movavi) van 4 minuut en 12 seconden. Omdat u in dit artikel aangaf dat"YouTube adviseert om MP4 als extensie/formaat te gebruiken. Voordeel van een MP4 bestand is dat dit bestand niet zoveel megabyte bevat dan bijvoorbeeld een AVI bestand (geen grote bestanden dus). Dit scheelt in uploadtijd en uploaddata. Daarnaast geeft een MP4 bestand een betere beeldkwaliteit dat een FLV bestand. Tot slot is een MP4 bestand veel beter van kwaliteit (als het op een groot scherm wordt afgespeeld) dan bijvoorbeeld een FLV of SWF bestand."heb ik dus mijn video opgeslagen in mp4. Maar nu is mijn video 641 mb groot. Is dit niet veel te groot voor Youtube?In afwachting van uw reactie.Mvgr Klaziena

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 05 Oct 2014

Hoi Klaziena,Bedankt voor je reactie.De bestandsgrootte is geen probleem. Je kunt uploaden tot 20 GB per video op YouTube.641 mb voor ruim 4 minuten video is wel veel. Mijn vraag is dan ook wat je kwaliteitsinstellingen zijn van je capture screen video. Doorgaans kun je het aantal beelden per seconden instellen. 25 beelden per seconden is hierin genoeg.In dit geval zou ik de video dus gewoon uploaden. Bij de volgende opnamen zou ik de instellingen wel even controleren en zonodig de kwaliteit wat aanpassen, zodat de bestandsgrootte niet extreem groot wordt.Groetjes, Theo de Kleijn

D.A. Schudde
Door

D.A. Schudde

op 31 May 2015

Hallo,Sinds kort upload ik nu filmjes in MP4 en normaal in mpg bestand. Bij de mp4 bestanden merk ik, dat youtube er een dubbele versie vanmaakt. Als een filmpje 3 minuten duurt, dan komt er online een filmpje te staan van 6 minuten. De verhoudingen zijn goed, maar het eerste is dan met geluid en het tweede gedeelte zonder geluid. Heel vreemd omdat ik maar een clipje van 3 minuten upload. Vandaag heb ik er weer een mpg van gemaakt en dan wordt hij keurig op 3 minuten gezet. Alleen dan heb ik boven en onder nog balkjes. Hoe kan dit?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 10 Jun 2015

Hoi, Die balkjes hebben inderdaad te maken met het formaat. Je kunt het beste MP4 uploaden. Vreemd dat je een MP4 upload en dat de video door YouTube 2x zo lang wordt. Misschien ligt het aan het programma waarmee je van de mpg een mp4 file maakt. Met Windows Moviemaker kan dit omzetten ook. Hier heb ik nooit problemen mee gehad. Wellicht het proberen waard. Groetjes, Theo de Kleijn

Sf
Door

Sf

op 01 Aug 2016

Hoi, Ik film met mijn Sony compactcamera. Als ik de bestanden upload op mijn laptop staan ze in ts bestand alleen via Windows media player worden ze omgezet in mp4 bestanden. De kwaliteit is dan een stuk minder omdat er horizontale lijnen door het scherm lopen. Weet je wat ik het beste kan doen om de scherpste kwaliteit van mij video's te krijgen?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 02 Aug 2016

Hoi,Je kunt naar de handleiding van je videocamera kijken. Mogelijk zit er een functie op je camera dat je in een andere extensie kunt opnemen. Verder heb ik weinig verstand van deze extensie. Op internet kun je wel gratis programma's downloaden (converters) die het bestand voor je omzetten naar mp4. Misschien moet je het dus eens proberen met één van die programma's.Succes.

Siena
Door

Siena

op 24 Aug 2016

Hoi, Ik heb via movie maker mijn bestanden in mp4 bewerkt en opgeslagen. Het beeld is dan gewoon mooi en scherp. Als ik de video dan in youtube upload en daarna afspeel is de kwaliteit echt achteruit gegaan en zelfs een beetje blokkerig. weet jij hoe ik dit kan verhelpen? Het mp4 bestand is wel van te voren geconverteerd vanuit een m2ts bestand omdat movie maker die weer niet goed afspeelt.. heel ingewikkeld allemaal.

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 25 Aug 2016

Hoe meer je gaat converteren, hoe minder het is voor de kwaliteit. Belangrijk is dat je de video bekijkt als je hem in moviemaker in mp4 hebt gemaakt. Dus voordat je hem upload naar YouTube. Is de kwaliteit in mp4 dan goed (wat ik begrijp uit je reactie), dan zou het filmpje op YouTube ook goed moeten zijn. De kwaliteit in YouTube kan je instellen met het tandwieltje. Kies met het tandwieltje dan 720 p. Als je dan de video afspeelt moet ie goed zijn. Als je een minder goed internetverbinding hebt, kiest YouTube automatisch voor een minder kwaliteit weergave.

Lana
Door

Lana

op 22 Dec 2016

Hallo, Ik heb een nieuw edit-programma en ik kan nu videos exporteren in 4K (ultra hd), maar nu heb ik mn video op youtube geupload en nu staat er dus een groene balk aan de onderkant. Dus mijn vraag is, wat is het formaat van een youtube video in 4K ??

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 24 Dec 2016

Hoi,In welke extensie heb je de file geupload?

Irene van de Pol (youtube ANNAMOVIES)
Door

Irene van de Pol (youtube ANNAMOVIES)

op 10 Jan 2017

Hoi Theo. Ik heb een nieuwe camcorder gekocht die in 4K opneemt met een snelheid van 100. Als ik de film bewerkt heb in FinalCutPro sla ik hem op als masterfile op mijn computer. Zowel in proxy en 264 gedaan. Beiden filmen komen echter maar als 1440HD op youtube. Rechtstreeks via FCP naar Youtube geeft hetzelfde resultaat. De projectinstellingen van FCP staan wel goed (4K-25 bps) wat doe ik fout? Zou blij zijn met een oplossing hiervoor. Gek genoeg is het me in het verleden wel gelukt en had ik het op dezelfde manier gedaan. Groet. Irene

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 10 Jan 2017

Beste Irene,Ik heb hier niet direct een verklaring voor. Misschien is de bitsnelheid te laag? Dus dat je tenminste moet opnemen met 35-45 Mbps om op 4K-2160 uit te komen voor YouTube.Groetjes, Theo

Irene van de Pol (youtube ANNAMOVIES)
Door

Irene van de Pol (youtube ANNAMOVIES)

op 02 Mar 2017

Hoi Theo. Bedankt...maar dat is het niet...ik neem op 100mbs op. Blijf het raar vinden. Las ergens iets over uploadsnelheid...wellicht is dat het probleem. Groet. Irene

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 04 Mar 2017

Voor zover mij bekend is uploadsnelheid geen probleem, tenzij de upload/de verbinding even of lang wordt onderbroken.

John
Door

John

op 27 Jan 2017

Hallo, Ik heb een film gemaakt in Pinnacle studio 12 en deze ondersteunt achteraf gezien geen HD kwaliteit. De film wordt op een groot scherm getoond dus wat is het beste bestand waarin ik de film kan maken?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 30 Jan 2017

Mijn advies is om deze dan in AVI te maken, als Pinnacle 12 deze ondersteund.

Saskia
Door

Saskia

op 14 Mar 2017

Hallo Theo, ik had een filmpje gemaakt en bewerkt op adobe premiere pro. Degene die het op youtube zou plaatsen vindt het te slechte kwaliteit. Als welk file en welke resolutie en afmeting zal ik het moeten opslaan. Groetjes Saskia

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 16 Mar 2017

Hoi Saskia,Je kunt het beste H.264 selecteren en dan HD (bijvoorbeeld 720p25 of een nog betere resolutie: afhankelijk met welke resolutie de video is opgenomen). Je krijgt dan een mp4 formaat er uit.Succes. Groetjes, Theo

John
Door

John

op 06 Aug 2018

Beste Theo, als ik een HD filmpje op YouTube plaats dan is dat op een PC goed wat kwalitiet en geluid betreft. Als ik echter datzelfde filmpje op mijn telefoon bekijk (samsung) dan is het geluid niet goed. Hoe kan ik dat oplossen?

Theo de Kleijn
Door

Theo de Kleijn

op 08 Aug 2018

Hoi John, Ik heb niet direct een pasklaar antwoord. Kan te maken hebben met updates van je telefoon (dat je telefoon niet helemaal bij is met updates). Kan te maken hebben met de extensie/formaat van de video. Uploaden in mp4 formaat is te adviseren.

Lindeboom
Door

Lindeboom

op 12 Aug 2019

Hoe kan het dat mijn films blijven bufferen op tv terwijl het geluid wel doorgaat. Op laptop en telefoon doen ze het wel Eerdere films die ik geupload heb doen het wel

George Tjepkema
Door

George Tjepkema

op 21 Aug 2020

Hallo John, ik heb twee Mp4 bestanden van 250 en 300 Mb en een afspeelduur van elk 2 minuten. Hoe upload ik die bestanden naar YouTube?

Reactie plaatsen