Facebook Live Tips: 10 Tips om direct toe te passen

Facebook Live Tips: 10 Tips om direct toe te passen

Facebook Live: pas jij als ondernemer het al toe voor jouw bedrijf? In deze blog 10 tips over hoe je Facebook live kunt gebruiken en inzetten voor jouw bedrijf. Tips van Inge en van Sean.

Interview met winnaar Facebook Live Video Challenge

In deze video geeft winnaar Inge, waardevolle tips over de inzet van Facebook Live voor jouw bedrijf.

De tips vind je ook opgesomd, verderop in dit blogartikel.

Facebook Live Challenge

Je hebt meegedaan aan de (Nederlandse) Facebook Live Challenge van Facebook icoon Anne Raaymakers. Je hebt daar de eerste prijs mee gewonnen. Kun je wat meer vertellen over die challenge? De Facebook Live Challenge of de Facebook live videochallenge dat was een tweeweekse periode, waarin je elke dag een hele korte oefening kreeg. Met die oefeningen leerde je eigenlijk een nieuwe soort tool van Facebook. Namelijk het maken van live video’s te beheersen en toe te passen.

Waarom heb je mee gedaan?

Ik heb er aan mee gedaan, omdat ik sinds een aantal jaren online actiever ben geworden. Ik wilde graag de producten en diensten die ik bied, online in de markt zetten. Wilde kijken of dat zou werken. Het is best wel lastig om je marketing goed voor elkaar te krijgen. Anne Raaymakers is zoals je zelf al zei, een icoon op dat gebied. Ik dacht ik doe mee aan die challenge, want ik heb het idee dat ik met die inzet van die live video’s beter mijn publiek en ideale doelgroep kan bereiken.

Wat heb je geleerd van de challenge?

Ik heb meerdere dingen van die challenge geleerd. Allereerst: oefening baart kunst. Sinds ik online ben gaan werken is één van de eerste dingen die je hoort: zorg voor online zichtbaarheid.

Bijna iedereen vindt zichtbaarheid echt wel eng. We hebben heel snel de neiging om iets moois te creëren. Zoals een mooie website of een mooi plaatje, maar vooral niet zelf op die voorgrond te gaan staan. In zo’n challenge leer je hoe belangrijk het is om wel op de voorgrond te gaan staan. Hierdoor weten mensen die zaken met je willen doen, wie er achter het bedrijf zit.

Het tweede wat ik dan heel erg belangrijk vind is dat het eigenlijk ook helemaal niet gaat om wie jij bent, maar om dat wat je vertelt. De waarde die je levert aan je doelgroep. Hoe je die waarde overbrengt. Vertelt.

Facebook live is een heel goed instrument voor je marketing. Je wordt er heel duidelijk zichtbaar van. Je zou natuurlijk ook een video, zoals deze kunnen opnemen en later op Facebook plaatsen. Ik denk dat de kracht van live video er in zit, dat je heel direct kunt communiceren met de mensen die op dat moment aan het kijken zijn. Dus je hebt een echt één op één in gesprek. Je betrekt de kijker zo nog meer bij jou als persoon en bij je bedrijf.

Facebook Live Tips

Daar komen ze dan de 10 tips. Netjes opgesomd. Je kunt ook deze video bekijken van Sean, waarin hij tip 4 tot en met 9 vertelt:

Facebook Live Tip #1: Eerst oefenen

Oefenen is belangrijk. Immers als je live gaat, kun je het geen tweede keer opnieuw doen. Ook is het best lastig om tegen een smartphone te praten.
Facebook live biedt ook de mogelijkheid om te oefenen. Je kunt een proef live uitzending maken. Deze terug kijken.

Een andere mogelijkheid is om een “besloten groep” te maken en zo te oefenen met een groep vaste personen. Groot voordeel hiervan is, dat je feedback kunt vragen aan de personen die in de besloten groep zitten.

Heb je moeite om tegen je smartphone te praten? Volg dan deze 4 smartphone praattips op.

Facebook Live Tip #2: Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding. Weten wat je gaat vertellen. Hoe je het gaat vertellen. In welke volgorde. Hoe bouw je de live video op.

Kondig tijdig aan: waar gaat je live video over, wanneer en hoe laat begint het. Hoe lang duurt het. Wat ga je behandelen.

Facebook Live Tip #3: Blijf jezelf

Blijf vooral jezelf. Doe jezelf niet anders voor als wie je bent.

Vooral de eerste keren is het lastig om jezelf te zijn. Immers je praat niet tegen een persoon, maar tegen je smartphone. Iedereen kan je zien. Voor de meeste ondernemers is het nogal een drempel om aan Facebook Live te doen. Toch is het een kwestie van gewoon doen. Je wordt er vanzelf beter in en je krijgt meer vertrouwen. Wil je gelijk vol vertrouwen aan de slag, pas dan deze 7 tips toe om vol zelfvertrouwen voor de camera te staan toe.

Facebook Live Tip #4: Aansprekende en nieuwsgierige titel

Voordat je live gaat, moet je een titel invoeren waar je live video over gaat. Die titel is de trigger. Aan de hand van de titel gaan mensen beslissen of ze gaan kijken. Doe de tekst van de titel bij voorkeur in tipvorm en benoem je doelgroep. Bijvoorbeeld: 5 tips om meer klanten uit Facebook live te halen. Voel jij jezelf als ondernemer al aangesproken door deze titel?

Facebook Live Tip #5: Goed begin

Pak gelijk de aandacht. De eerste 10 seconden. Dus geen testje: “Hallo. Kunnen jullie mij horen. Test. Test. Ik hoor niets….”.

Maak je geen zorgen over het feit dat mogelijk niemand kijkt. Realiseer jezelf dat de live video, na de live opnamen, gepost wordt. Kijkers die naderhand de video kijken, moeten de eerst 10 seconden geraakt worden. Alleen dan is de kans veel groter dat ze verder kijken.

Een goed begin zit hem ook in het beantwoorden van de “waarom” vraag. Waarom zou de kijker moeten blijven kijken? Wat levert het kijken op voor de kijker?

Stel jezelf ook voor. Vertel kort en krachtig wie je bent en wat je doet. Denk er aan dat je ook kijkers kunt aantrekken die jou niet kennen.

Zowel bij vloggen, maar ook bij Facebook Live: de meest voorkomende fout!

Facebook Live Tip #6: Aanmoedigen om actie te ondernemen

Roep de kijker op om iets te doen. Zoals: geef deze live stream een duimpje. Tag een bekende die je deze live stream aanbeveelt. Klik op het hartje. Geef een smily als je mij goed kunt horen en zien. Etcetera. Door acties van de kijker, krijgt je live stream een groter bereik. Een groter bereik zorgt voor meer kijkers.

Facebook Live Tip #7: Oproepen om een reactie achter te laten

Stel vragen en roep de kijker op om antwoorden in de comments te schrijven. Bijvoorbeeld: “laat me weten vanuit welke plaats je deze live video bekijkt”. Let er op dat het makkelijke vragen zijn, die korte te beantwoorden zijn. Anders gaan kijkers de moeite niet nemen om te antwoorden. Dus vragen stellen met een antwoord van één of maximaal twee woorden. Dit kunnen ook ja of nee vragen zijn. Of stellingen: “met welke stelling ben jij het eens. Stelling A…. of stelling B… Laat aan A of B achter in het reactieveld onder deze live stream”.

Eén vraag per 3 minuten is een goede richtlijn. Denk hierbij ook aan de kijkers die de opname later zien (dus niet live meekijken). Je kunt de vraagstelling dan bjvoorbeeld als vlogt formuleren: “Als je live kijkt of je kijkt de opname, laat me weten waar je vandaan deze video bekijkt”.

Facebook Live Tip #8: De videocontent

Lever waarde aan de kijker. Informatie waar je doelgroep echt iets aan heeft. Bij voorkeur informatie die je doelgroep makkelijk en direct kan toepassen. Ik noem het maar even de “Quick wins”. Uiteraard heeft de informatie betrekking op de titel van je live video, zodat het voldoet aan de verwachtingen van de kijker.

Het blijkt dat de beste lengte voor Facebook Live 18 minuten is. Houdt dit aan als richtlijn voor het verspreiden van je informatie en de opzet van je live video.

Facebook Live Tip #9: Call to action

Wat wil je dat de kijker aan het einde van de Facebook Live stream gaat doen? Dit kan iets makkelijks zijn, zoals: “Ben je er volgende week dinsdag om 10 uur weer bij? Dan ben ik weer live op Facebook”.

Een andere optie is om de kijker op te roepen om je gratis e-book of videoserie te downloaden. Of roep de kijker op om onderwerpen in het reactieveld te posten, waar je het de volgende live video over kunt hebben.

Facebook Live Tip #10: Kwaliteit

Zorg er voor dat je goed te zien bent. Dus niet zo:

Zorg er voor dat je goed te verstaan bent. Gebruik eventueel een externe microfoon. Tot slot is het belangrijk dat je internetverbinding goed is. Test deze vooraf.

Bonustip: lach en maak de live video als je goed in je vel zit.

Hoe maak je nu perfecte video’s?

Wil je weten hoe je kwalitatieve goede live en normale video’s maakt? Kom dan naar de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen