Geluid: Waar Op Letten Als Je Een Videocamera Koopt
23 november 2016 

Geluid: Waar Op Letten Als Je Een Videocamera Koopt

Je wilt een videocamera kopen, om betere filmpjes te maken voor je bedrijf. Waar moet je dan op letten? Bedrijfsfilm producent Hay Stevens geeft tips.

 

Als je dit filmpje bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen.

Videocamera kopen: let op het geluid

Als je als zelfstandig ondernemer persoonlijke video’s maakt, zoals ik doe. Waar moet je dan precies op letten als je een videocamera koopt als het om het geluid gaat. Heel belangrijk is het dat de camera een externe microfoonaansluiting heeft, waar je bijvoorbeeld een dasspeld microfoon op kunt aansluiten. Dus camera’s zonder externe microfoonaansluiting die zou ik maar even links laten liggen. Oké.

Als ze een externe microfoon aansluiting hebben, dan zijn er weer twee soorten. De soort met een mini-jack plug en dat ziet er zo uit. Dat weten we allemaal. Dat kennen we. En de iets duurdere camera’s die hebben een xlr audio aansluiting en dat is deze soort aansluiting. Je kunt wel zien en op je klompen aanvoelen dat de kwetsbaarheid van die grote plug. Van die XLR plug minder ernstig is. Die zal minder snel storingen geven dan die kleine mini-jack.

Maar goed. Ik weet uit ervaring dat die XLR plug aansluitingen. Als je die koopt een videocamera met zo’n XLR aansluiting plug. Die zijn duurder. Heb je daar een advies in of een tip? Die zijn inderdaad duurder, want dit… camera’s met deze aansluiting dat zijn in principe amateur camera’s en die andere die XLR aansluiting, dat zijn eigenlijk meer richting de semi professionele camera’s. Ik gebruik die zelf ook die semi-professionele camera’s. Die zijn er. Die eerste groep van die mini-jack. Die heb je al voor een paar honderd Euro waarschijnlijk. 500, misschien 800 Euro dan heb je al een hele goede.

De semi professionele camera’s die zijn waarschijnlijk vanaf 1400, 1500 Euro als je ze nieuw koopt, maar op internet vind je ongetwijfeld hele goed, vaak niet afgejakkerde videocamera’s met een XLR aansluiting en dan betaal je een stuk minder dan 1000 Euro. Ik heb er zelf ook één tweedehands gekocht. De camera waar ik op dit moment mee werk is een JVC HM 100 camera. Inmiddels al verouderd, maar qua beeldkwaliteit voldoet ie prima. Zijn opvolgers de HM150, 170 en 200 die hebben allemaal nieuwe dingen, maar in wezen zijn ze precies hetzelfde. In ieder geval hebben ze geen toegevoegde dingen die ik zo nodig moet hebben. Nou Hay. Bedankt voor jouw bijdrage. Oké.

Zelf filmpjes maken voor je bedrijf?

Wil je goede filmpjes maken voor je eigen bedrijf? Klungel niet zelf, maar maak gelijk een goede start. Volg de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen