Goed Filmpje Maken: Kwaliteitseisen YouTube
11 oktober 2017 

Goed Filmpje Maken: Kwaliteitseisen YouTube

Als je als ondernemer een filmpje maakt voor je bedrijf op YouTube: aan welke kwaliteitseisen moet zo’n filmpje voldoen? In deze blog het antwoord.

Hieronder de tekst uit het interview:

Je video in YouTube moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zijn dat dan van die hoge eisen? Niet iedereen heeft een professionele camera thuis.

Nee, maar iedereen heeft eigenlijk wel een smartphone en met je smartphone is mijn advies om altijd gewoon met je smartphone te beginnen met filmen. Die heeft iedereen en daarmee kun je op dit moment. Als je op dit moment een smartphone koopt of je hebt een smartphone van één jaar oud: die zijn gewoon tip, top, perfect. Om mee te beginnen. Kijk als je meer wil met geluid en misschien betere beelden. Dat kan altijd nog.

Als je namelijk met je smartphone begint, dan kun je ook proeven: is het iets voor mij. Het moet ook liggen bij je. Het moet geen verplichting zijn. Je moet het ook leuk vinden om te doen. Absoluut, maar je wilt ook meer bedrijven bereiken denk ik dan. Je wil ook wat bereiken, maar als je het niet leuk vind om voor de camera te presenteren, dan kom je ook niet over. Dat pakt het ook niet. Je moet het ook wel leuk vinden.

Eerst bang

Ik moet wel zeggen, ervaringsgewijs blijkt dat veel, want ik geef ook workshops voor ondernemers, dat ondernemers aanhikken tegen het maken van video’s, maar als ze eenmaal begonnen zijn, dan hebben de meeste veel plezier er in. Ik ben ook zo begonnen inderdaad. Mijn eerste video’s heb ik ondertussen verwijderd. Die zien er niet uit. Ik wil niet zeggen dat de video’s nu goed zijn, maar ze zijn wel beter als een paar jaar terug. Er staat nog wel video’s die vijf jaar oud zijn of video’s van twee jaar oud. Daar zie je wel echt een verschil in. Je moet je ontwikkelen. Dat is het hé. Het is een kwestie van meters maken. Ervaring op doen. Dat geldt eigenlijk voor alles wat je leert. Je merkt het zelf: hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt. Je vindt het ook niet meer eng om voor dat ding te staan. Het wordt veel makkelijker. Op een gegeven moment vond ik het eng om, waar mensen stonden om dat op te nemen. Ik heb laatst jouw video gezien toen was je op vakantie neem ik aan. Ik weet het even niet meer goed. Je had het over het boek van AartJan van Erkel. Dat vond ik inspirerend. Die mensen kijken om en jij staat daar gewoon te filmen alsof je er platgezegd oneerbiedig schijt aan hebt. Aan die mensen. Dat vind ik wel heel knap inderdaad.

Ook aan de slag met vloggen voor je bedrijf?

Wil je ook kwalitatieve goede filmpjes maken voor op YouTube? Volg dan de vlogworkshop.

Over de schrijver
Reactie plaatsen