Goede Product Video Maken

Hoe maak je een goede product video? In deze blog het antwoord aan de hand van een praktisch voorbeeld.

 

Wat is een productvideo?

In een productvideo presenteer je jouw product of producten. Je laat zien wat voor producten het zijn en wat je er mee kunt. De doelstelling van een productvideo: de kijker kennis laten maken met je product. Daarnaast draagt het bij aan je branding. Het uiteindelijke doel van een productvideo is dat de kijker jouw product gaat kopen.

 

Bij een goede productvideo komen nogal wat zaken kijken. Je hebt het technisch gedeelte: de videocamera, belichting, geluid, etcetera. Daarnaast ontkom je er niet aan om te werken met een script. Enerzijds bestaat het script uit de tekst: wat ga je vertellen? Anderzijds bestaat het script uit een opsomming van beeldfragmenten: waar ga je filmen? Wat ga je filmen? Wat is de positie van de videocamera?

Al met al is het maken van een productvideo specialistisch werk. Toch kun je het ook zelf op een simpele manier een productvideo maken. Hieronder de handvaten.

 

De techniek

Om zelf een productvideo te kunnen maken, moet je wel wat ervaring hebben met video’s maken. Zo moet je in ieder geval deze negen tips toepassen.

 

De tekst

Wat je zegt is nog belangrijker. Ook feiten over je product en de voordelen zijn erg belangrijk om te noemen. Wat je kunt zeggen aan het begin van de productvideo kun je hier lezen.

 

Wat ga je filmen?

Zorg voor afwisseling in je video. Werk met totaalshots, mediumshots en close up shots. Denk van te voren goed na wat je allemaal gaat filmen. Film liever te veel (dan te weinig). Zorg dus voor genoeg beeldmateriaal. Weggooien van beeldmateriaal kan altijd nog.

 

Praktijkvoorbeeld

Genoeg over de randvoorwaarden. Laten we eens gaan kijken naar deze productvideo. Wat valt op/wat kun jij ook toepassen in jouw eigen productvideo?

Wat is er goed aan deze productvideo?

Aan alles in deze video kun je zien dat er nagedacht is over beeld en tekst:

 1. De video maakt schijnbaar onderdeel uit van een serie. Bij een serie kun je werken met een kenmerkend beeld, wat voor alle video’s van die serie hetzelfde is en ook op hetzelfde moment voorbij komt in de video. Alleen de tekst is telkens anders.
 2. Er wordt eerder gepraat, dan dat de instructeur in beeld is. Dat trekt de aandacht.
 3. Er wordt begonnen met een vraag uit de praktijk. Een vraag die schijnbaar veel gesteld wordt door de doelgroep. Dit is goed, want dit wekt herkenning bij de doelgroep en voorkomt hiermee dat de kijker afhaakt.
 4. Vervolgens wordt gelijk het voordeel en een kenmerkend gegeven verteld: “Vind maar eens een bouwplaats zonder onze…”. Ook deze zin is ijzersterk, omdat de doelgroep aan het denken wordt gezet. Bij denken haken kijkers niet af en krijg je meer connectie met de kijker.
 5. Aan de hand van het product wat veel op de bouw voorkomt en de kijker dus vast zal kennen, wordt de kijker meegenomen naar nog meer producten: “maar uiteraard ook andere machines zoals….Sterker nog Festool heeft een perfect passend programma voor de bouw”. Daarna wordt opnieuw terug gegrepen naar een gegeven, wat bij de doelgroep vast herkend wordt: “in de jaren 80 zijn we beroemd geworden door”.
  Dit gegeven wordt nog eens versterkt door een feit: “van de 8…”.
  Al met al een erg goede tekstuele opbouw van de video. Bekijk de video is goed. Zie en hoor je het?
 6. Om het moment dat over het product vertelt wordt, komt het in beeld.
 7. Er wordt gewerkt met totaalshots, medium shots en close ups. Ook komen bewegende beelden (shot van links naar rechts) voor. Dit komt de afwisseling ten goede. Ook hierdoor wordt voorkomen dat kijker afhaken.
 8. Shots lopen mooi over. Als we kijken naar het shot waarbij het onderstel wordt meegenomen, dan wordt dit shot opgevolgd door een stilstaand beeld waar ook weer dit onderstel te zien is en wordt daarna overgegaan op een ander product.
  Ook shots waarin eerst het probleem is te zien (het zagen van bochten) die daarna overgaat in de oplossing (het product), zijn goed opgenomen.
 9. Er is denk ik bewust gekozen om nagenoeg geen machines werkend in de video te laten zien. Dit geeft de video een rustige, schone en informatieve uitstraling.
 10. Goed einde met garanties en gratis mogelijkheid om kennis te maken.

 

Algemeen:

 1. Leg uit in kleding die passend is bij je product, maar ook herkenbaar is voor je doelgroep (in dit geval zou de werknemer op de bouw ook de kleding van de instructeur gedragen kunnen hebben).

Wat kon beter in deze productvideo?

De productvideo van Festool is een erg goede. Ik kan er weinig over opmerken. Toch mis ik een goede call to action. Je kunt nog zo’n mooie video maken, als er geen rendement uit je video gehaald wordt is alle moeite en geld feitelijk voor niets geweest (nou ja in dit geval dus niet, omdat ik dan toch een artikel over schrijf :-) )

Verder kun je er voor kiezen om te beginnen met een intro (zoals in deze video). Nadeel hiervan kan toch zijn dat mensen in het begin al afhaken. De eerste 5 seconden zijn cruciaal. Het is dan beter om met de deur in huis te vallen en daarna het intro te dan en dan in te gaan op het product.

 

Zelf een productvideo maken of uitbesteden?

Zoals je kunt lezen en zien komt er veel kijken bij een professionele productvideo. Wil je zelf aan de slag met het maken van (product)video’s voor je eigen bedrijf? Volg dan de praktische workshop videomarketing. Een andere mogelijkheid is dat je productvideo’s door mij laat maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen