Je komt ze steeds meer tegen op websites: “headervideo’s” of “videobanners”. Het is een video waar iets gebeurd. Zie bijvoorbeeld airbnb, voor wat ik bedoel. Maar hoe maak je nu zo’n header? In deze blog het antwoord.
Leuke voorbeelden van videoheaders
Ben je van plan om een videoheader toe te passen op je website? Dan adviseer ik je om eerst eens rond te kijken. Te kijken naar andere websites die al dergelijke videoheaders hebben. Op Hongkait.com vind je een overzicht van zeer inspirerende videoheaders: http://www.hongkiat.com/
Ook kun je eens kijken op Onepagelove.com. Ook hier een mooi overzicht, inclusief bedrijven die dergelijke headers leveren: https://onepagelove.com/tag/video-header
Zelf een videoheader maken
Als je een geavanceerd videobewerkingsprogramma hebt, kun je het videoformaat van zo’n header zelf maken. Vervolgens moet je dan de gemaakte video (met ingestelde videoformaat) opnemen in je website. Je kunt aan je websitebouwer vragen of hij de gemaakte video, als (mobile resonsive) videoheader op je site kan plaatsen. In dat geval ontkom je er niet aan om die video op je eigen websiteserver te hosten. Groot nadeel hiervan is dat de laadtijd van je website wordt vertraagd. Het is dus beter om de video extern te hosten. Een goed alternatief is dan een betaald programma waarbij je de video(‘s) op de server van de betreffende dienst draait (zie dus onepagelove.com).
Interactieve video’s
Interactieve video’s zijn video’s waarbij bijvoorbeeld een persoon de website komt binnenlopen en jou als websitebezoekers aanspreekt (“walk in video”). Zie: http://www.wivids.eu wat ik bedoel. Bij het Nederlandse bedrijf Wivids kun je deze video’s op maat laten maken. Voor de applicatie betaal je een vast bedrag per maand.
Pas je de “lopende persoon” op je homepage toe met Wivids? Dan moet je er rekening mee houden dat dit iedere keer gebeurd, als je homepage bezocht wordt. Dit kan irritatie oproepen als dezelfde persoon je homepage meerdere keren bezoeker. Je kunt die irritatie voorkomen door te rouleren met ten minste drie video’s.
Hoe je op een makkelijke manier meer interactie bereikt in je video heb ik in dit artikel uitgelegd.
Headervideo’s nu nog bijzonder
Naar mijn mening zijn headervideo’s op dit moment nog “bijzonder”, waardoor de websitebezoeker wat meer geduld heeft. Al helemaal als de websitebezoeker positieve “wauw” ervaringen heeft met andere videoheaders van andere websites. Hij kijkt dan vast langer naar de header van jouw website, om er achter te komen of de header van jou ook zo “wauw” is. Echter ik verwacht dat een videoheader steeds meer standaard wordt, waardoor een websitebezoeker steeds minder tijd heeft/minder de tijd zal nemen om dergelijke videoheader te bekijken.
Het gelijk benoemen van het probleem van de websitebezoeker (met aansprekend beeld of door zelf in beeld te komen en het te benoemen), lijkt me dus altijd gewenst bij zo’n header. Immers de websitebezoeker zit met een probleem en wil zo snel mogelijk weten of jouw website antwoord geeft op zijn probleem. Krijgt de websitebezoeker niet snel antwoord, dan wordt je website weggeklikt.
Dit alles onder het motto “een effectieve website (met een hoge conversie) levert meer klanten op dan een mooie website”.
Ik ben benieuwd wat jouw ervaring is met headervideo’s. Laat jouw reactie hieronder achter.
Mark
op 23 Jul 2019Theo de Kleijn
op 28 Jul 2019