Cameravrees: Hoe Kom Je Er Van Af?
21 september 2013 

Cameravrees: Hoe Kom Je Er Van Af?

Als jij als zelfstandig ondernemer een voorsprong wilt nemen op je concurrenten, moet je videomarketing inzetten. Je plaatst dan waardevolle persoonlijke video’s op You-Tube.  Video’s waarin je zelf in beeld komt…… maar ik heb cameravrees. In deze blog help ik jou van cameravrees af.

Treed uit je comfortzone. Doe een keer iets, wat je eigenlijk niet wilt doen. Je zult merken dat het spannend is, maar je merkt ook dat je er energie van krijgt.

Hoe begin ik dan?

Gewoon voor de camera gaan staan. Maar wel alleen in een vertrouwde omgeving (zoals thuis). Zonder andere personen in de buurt. Zonder dat je gestoord kunt worden. Dit is jouw moment voor jezelf (en de camera). Druk op de “record knop” en vertel voor de camera over wie je bent, wat je doet en wat je passie is. Gewoon vertellen zoals je zelf bent en tegen een goede vriend praat.

 

Wees jezelf!  Wees niet perfectionistisch. Fouten maken mag. Sterker nog het moet.

 

Vandaag is de camera jouw goede vriend. Heb je nog een knuffel van toen je klein was? Het kan helpen als je deze knuffel naast de camera zet. Dan praat je tegen de knuffel en camera. Het klinkt wat kinderachtig, maar kan wel enorm helpen.

 

Neem een filmpje op van minimaal 2 minuten en kijk en luister het terug. Het zal je opvallen dat je stem anders klikt dan dat je deze zelf ervaart. Dat is normaal. Neem dan nog eens een filmpje op van minimaal 2 minuten en vertel over de leukste herinneringen van je laatste vakantie. 4 minuten opname is voldoende.

Volhouden!

Na je eerste opnamen, kijk je de volgende dag het opgenomen materiaal nog eens. Je zult merken dat het al wat vertrouwder overkomt. Als je zin hebt, kun je nog een opname doen. Heb je geen zin, plan dan in ieder geval een nieuw “opname-uur voor jezelf” in. Dit opname-uur moet je binnen 8 dagen nadat je voor het eerst jezelf opgenomen hebt realiseren. Doe je dit niet, dan versloft het. Je moet nu even volhouden en doorzetten. Het werpt zeker vruchten af. Ik weet het zeker!

 

Eigenlijk ontmoet je een nieuw persoon: jezelf! Als je van jezelf houdt, dan zal dit geen probleem zijn. Houdt je niet van jezelf, dan is dit het moment om van jezelf te gaan houden. Jezelf leuk te vinden (en dat ben je toch ook!).

8 weken

Elke week een video-uur, waarin je minimaal 4 minuten materiaal/beeld opneemt. 8 weken lang. Elke week naar jezelf kijken. Opnemen. Afspelen. Luisteren. Kritisch zijn. Feedback aan jezelf geven. Als je dit volhoudt ben je al een heel eind en kun je eventueel de stap maken om video’s te maken om online te zetten.

Ook mijn opnamen gaan niet altijd vloeiend. Getuige dit filmpje!

Mijn ervaring

Ik ben min of meer met de videocamera opgegroeid. De eerste camera kocht mijn vader in 1991 toen ik 16 jaar was. Ook heb ik wat presentatie ervaring voor de radio. Die combinatie maakte dat ik niet echt cameravrees had toen ik voor het eerst wat ging vertellen tegen de camera. Toch was het wel vreemd om mijn spiegelbeeld te zien en mijn stem te horen. Veel opnemen, afspelen, kijken, luisteren, kritisch zijn en feedback aan jezelf geven heeft me wel gebracht waar ik nu ben: het woord cameravrees komt niet in mij op als ik op “record” druk.

Anderen

Hoe doen anderen het? Als je veel voor de camera staat, heb je er op den duur geen benul meer van de camera. Denk bijvoorbeeld aan politici.

Stappenplan

Lees ook mijn stappenplan hoe je op een eenvoudige manier YouTube video’s maakt.

Succes!

Cameravrees: hoe kom ik er vanaf?

Cameravrees

Cameravrees

Cameravrees: niet voor de camera durven staan.

De audio van de video:

Lees ook mijn stappenplan hoe je op een eenvoudige manier en zonder cameravrees YouTube video’s maakt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen