Hoe Krijg Ik Meer Klanten in mijn Webwinkel [10 concrete praktische tips]

Hoe Krijg Ik Meer Klanten in mijn Webwinkel [10 concrete praktische tips]

Meer klanten voor je webwinkel? Zonder technisch gedoe. Met deze 10 tips zorg je er voor dat meer websitebezoekers, klanten worden.

In dit artikel ga ik het niet hebben over website optimalisatie (afgekort website seo). Dus technische dingen die je moet doen om je website hoger in Google te krijgen. Nee. Ik geef quick tips die je direct kunt toepassen. Praktisch. Tips waardoor meer klanten via je webwinkel gaan kopen.

 

En websiteoptimalisatie dan?

Natuurlijk is websiteoptimalisatie erg belangrijk. Anders wordt je website niet gevonden in Google. Stel jezelf wel de volgende vragen:

  1. Heb ik verstand van website optimalisatie?
  2. Heb ik tijd voor websiteoptimalisatie?
  3. Vind ik het leuk om me bezig te houden met website optimalisatie?
  4. Heb ik budget om een specialist in te huren die voor mij websiteoptimalisatie uit voert?

Ik weet bijna zeker dat de antwoorden op alle vragen “NEE” is. Vooral het budget is voor de meeste ondernemers een reden om dan maar zelf wat aan te “pielen”. Dat is jammer, want je wordt gefrustreerd omdat het extra tijd kost. Daarnaast vind je het eigenlijk zonde van de tijd, omdat het aanklooien niet het gewenste resultaat [meer klanten] oplevert.

Mijn advies is dan ook om websiteoptimalisatie uit te besteden. Heb je hier moeite mee, omdat het veel kost? Zoek dan naar alternatieven. Denk aan je buurjongen of andere bekenden die “iets” met computers doet. Benader website zzp’ers en vraag of ze “tijd voor tijd” willen werken. Dus dat jij iets voor de ander doet, met gesloten broekzakken. Ga wel goed na met wie je te maken hebt. Het is veiliger om met iemand in zee te gaan, waarvan je een goede referentie hebt.

Wil je geen budget aanwenden, maar toch meer klanten krijgen? Pas dan de volgende tips toe!

 

Vast ken je de volgende onderwerpen al om meer klanten te krijgen:

  • website optimalisatie
  • Facebook (adverteren)
  • Google (adverteren) met Adwords

Groot nadeel: het kost allemaal geld en levert niet het gewenste resultaat op. Als er een toverwoord was om meer klanten te krijgen voor je webshop, dan is het vertrouwen. Je krijgt vertrouwen van websitebezoekers door betrouwbaar te zijn.  Een betrouwbaar imago. Maar hoe doe je dat dan?

Laat ik eerst even een pakketjes openen :-)

Met video kun je perfect laten zien hoe klanten een verpakking moeten openen. Later meer over videogebruik voor je webwinkel.

 

Tip 1: Je telefoonnummer

Zorg bij voorkeur voor een vast telefoonnummer. Nee, geen 088 nummer. Een nummer dat mensen kennen en strookt met de plaats waar je gevestigd bent. Dus zit je bedrijf in Den Bosch: dan begint je telefoonnummer met 073. Waarom een vast telefoonnummer? Mensen hebben zo een indicatie waar je zit. Daarnaast wekt het meer vertrouwen. Met name bij ouderen.

Als je een eenmanswebshop hebt, kun je het nog persoonlijker maken. Met een foto en naam. Vragen? Bel Jaap op 073 – 12 34 56 88

 

Tip 2: Je websitenaam (1)

Toch nog een stukje techniek. De websitenaam (in mijn geval is dat www.theodekleijn.nl). Deze moet stroken met de naam van de webwinkel.

Stel je bedrijfsnaam is “Textiel Mode Haverkamp”, maar je websitenaam is “sokkenshop.nl“; dan gebeurd het volgende:
“Welkom bij Textiel Mode Haverkamp. Maak hier een keuze welke sokken u wilt bestellen.”

Wat gebeurd er met de websitebezoeker? Deze snapt het niet helemaal: de website url [sokkenshop.nl] klopt niet met de tekst op de homepage [Textiel Mode Haverkamp]. Gevolg: de websitebezoeker krijgt argwaan. Een onderbuikgevoel. Dat moet je voorkomen. Dus als je een online sokkenwinkel hebt met websitenaam sokkenshop.nl. Dan begin je met “Welkom bij de sokkenshop.nl”.

Overigens is het niet goed om met welkom te beginnen. Zorg dat je als eerste het probleem van de websitebezoeker benoemt. Bijvoorbeeld: Bijzondere sokken nodig?

Tot slot is het belangrijk om nl als domeinnaam te hebben. Dit wekt eveneens meer vertrouwen dan bijvoorbeeld .com of .eu.

 

Tip 3: Je websitenaam (2)

Hu. Die hebben we net ook al gehad? Klopt. Maar dit gaat over de naamgeving zelf. Ik neem aan als je dit leest, dat je al een webshopsite online hebt staan.

Mocht je nog een websitenaam moeten claimen voor je bedrijf, denk dan vooraf goed na. De naam moet namelijk betrouwbaar over komen. Hierbij moet je naar mijn mening het volgende voorkomen:

  • dat de naam goedkoop overkomt. Met goedkoop bedoel ik woorden zoals mega, budget, etc, maar ook het toepassen van cijfers, zoals sokkenshop4u.nl;
  • dat de naam niet strookt met wat je verkoopt. Bijvoorbeeld Haverkampvof.nl in relatie tot de hiervoor genoemde sokkenshop.nl;
  • dat de naam te lang is (en hierdoor lastig te onthouden is);
  • dat het geen Nederlandse naam is (behoudens het woord shop dan ;-) )

 

Tip 4: Anoniem

Alhoewel het steeds beter wordt, zijn er nog steeds veel webwinkels die anoniem overkomen. Dat is killing! Zorg minimaal voor een foto van jou als eigenaar of van het team op de contact pagina. Wil je helemaal punten scoren, zorg dan voor een persoonlijke video op de contactpagina.

Persoonlijke foto bij webwinkel

Een persoonlijke foto is een must bij de contactpagina

 

TIp 5: Adres

Nu we het toch over de contactpagina hebben: zet je adres op die pagina en het liefst onder elke webpagina. Ik kom ze nog regelmatig tegen: webwinkels waarbij je in de algemene voorwaarden moet speuren om een vestigingsadres te kunnen ontdekken. Fout! Dat kan echt niet.

Met adres bedoel ik een vast adres. Geen postbus. Dus Dorpsstaat 15 Den Bosch.

 

Tip 6: Slordig

Als eigenaar ben je websiteblind. Je ziet kleine foutjes op je website niet (meer). Dat is logisch, maar geen excuses richting websitebezoekers. Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande print screen van een gedeelte van een websitepagina van een webwinkel:

webshop meer klanten

Is de klantenservice nu wel of niet bereikbaar?

 

Tip 7: Conreet

Hoe concreter hoe beter! Onbewust zorgt concreetheid voor betrouwbaarheid. Het zorgt voor rust. Websitebezoekers weten waar ze aan toe zijn. Voorbeeld: “e-mail je vraag, snel antwoord”.  Hier laat je invulling aan de websitebezoeker over. Wat is snel? Voor iemand van 18 jaar is snel misschien binnen 5 minuten. Wat gebeurt er als er niet binnen 5 minuten geantwoord wordt? Juist frustratie = lagere kans dat die persoon bij jou gaat kopen.

 

Tp 8: Wees geloofwaardig

Je wilt verkopen, dus de klant onder druk zetten. Een leuke teller met “25% korting: u heeft nog 2 uur”, kan helpen…maar ook niet. Steeds meer websitebezoekers hebben door dat het een verkooptruc is. Dus dat ze morgen, overmorgen en volgende week nog steeds 25% korting krijgen. Voor die groep is het niet zo erg. Erger is het voor de groep die de truc nog niet kent. Die voelt zich bedonderd, als ze na 3 uur toch besluiten te kopen en de volgende dag toch nog eens de website checken…

 

Tip 9: Oma- en Zombieproof

Zorg ervoor dat je website ook voor mensen die niet goed met de computer om kunnen gaan, gebruiksvriendelijk is. Zorg voor opvallende buttons. Niet (te veel) scrollen. Een duidelijk en makkelijk bestelproces. Je website moet overzichtelijk zijn met een goede  navigatiestructuur. Ga dus eens met je oma van 90 een bestelling doen op je website. Laat je oma het werk doen en zeg verder niets. Alleen kijken en luisteren.

Een website die gebruiksvriendelijk is, zorgt automatisch voor betrouwbaarheid. Websitebezoekers raken niet gefrustreerd.

 

Tip 10: Video?

Als je nog geen video hebt op je website, dan is dit een gemiste kans. Waarom?

  1. Door video’s op je website op te nemen,  kom je hoger in de zoekresultaten van Google [mits je video op de juiste manier inzet];
  2. Door video’s, wordt je website gebruiksvriendelijker. Er wordt steeds meer video geconsumeerd. Vooral voor het verkopen van producten een meerwaarde [mits je de video op de juiste manier opbouwt].
  3. Door videoreviews stijgt het vertrouwen in je webwinkel enorm.
  4. Dat je website met (persoonlijke) video’s betrouwbaarder wordt en dus meer klanten oplevert [mits je de video’s op de juiste manier maakt]

Laat ik eerlijk zijn: ik schrijf dit artikel om klanten te krijgen voor mijn eigen bedrijf. Vandaar deze afsluiting, maar ook omdat ik er van overtuigd ben dat met video heel veel winst is te halen voor je webwinkel.

Wil je echt aan de slag met video(marketing) voor je bedrijf? Leren wat voor soort filmpjes jij het beste kunt gaan maken voor je webshop. Leren wat je juist wel en niet moet vertellen? Leren hoe je van kijkers klanten maakt voor je bedrijf? Volg dan de praktische workshop videomarketing. Je krijgt er een gratis websitereview van je webwinkel van me bij.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen