Hoe lang moet een blogartikel zijn?

Bloggen voor je bedrijf: maar hoeveel woorden kan ik het beste gebruiken voor de blogpost? Met een ervaring van ruim 440 blogs in 4 jaar, geef ik mijn visie in dit blogartikel.

300 woorden

Je kent vast de plugin van Yoast. Dit is een plugin die een indicatie geeft over de seo kwaliteit van je blogartikel. Seo kwaliteit wil zeggen: hoe goed wordt je blogartikel gevonden in Google. De plugin werkt met gekleurde bolletjes. Als het bolletje voor een onderwerp groen is, betekent dit dat je dat onderdeel goed gedaan hebt.

Eén onderdeel die wordt gemeten is de lengte van je blog. Je krijgt van Yoast een groen bolletje als je blog minimaal 300 woorden bevat. Hierdoor is 300 steeds meer de standaard geworden voor veel ondernemers die bloggen. Het is een focuspunt. Even 300 woorden er uit typen.

Naar mijn mening is het schrijven van 300 woorden een absoluut minimum (in plaats van “de standaard”).

4000 Woorden schrijven

Twee jaar terug zag ik een interessante video over een zogenaamd “4k artikel”. Een monster blogartikel: 4000 woorden. Maar ja: hoeveel websitebezoekers halen hiervan de eindstreep? Je krijg er een swipe vinger van!

Ik heb twee jaar gelden één monsterblog artikel gemaakt van 4071 woorden: Vlog Tips Voor Ondernemers | Mijn Ervaring Over Vloggen / Videobloggen

Wat me hierbij is opgevallen is dat dit artikel: Vloggen: 6 Tips Om Je Vlog Tot Een Succes Te Maken veel beter scoort in de zoekmachines, terwijl het 976 woorden bevat. Kortom ik ben nog niet echt onder de indruk van een 4000 woorden artikel. Al helemaal niet omdat de aandachtsspanne op het internet steeds korter wordt. Websitebezoekers haken steeds sneller af. Willen doorklikken. Toch is het wel heel interessant wat Stijn en Siroom te vertellen hebben over een 4000 woorden blogartikel:

een “4k blogartikel” zou erg goed zijn om meer bezoekers naar je website te krijgen

2000 Woorden: de ideale lengte?

Zo we weten dat 300 woorden dus een absoluut minimum is. 4000 Woorden zou goed scoren, maar is wel erg veel (zowel om het te maken als te lezen 🙂 ). Wat is nu de ideale lengte dan? Martijn (van de Internet Marketing Universiteit) geeft zijn mening in deze video:

Martijn van de IMU legt uit wat de ideale lengte van een blog is

Hoe lang moet een blog nu dan zijn?

Ik zelf zit denk ik gemiddeld op 500 woorden per blog. Er zijn blogs van 300 woorden, maar ook van 1000 en 2000 woorden. Als ik kijk naar mijzelf en mijn websitebezoekers, dan heb ik het idee dat tegenwoordig niemand meer een artikel van meer dan 1500 woorden gaat lezen. Ze halen de eindstreep/einde artikel niet. Zien op tegen het lezen en het komt al snel als teveel informatie over. Het is niet meer behapbaar. Een blog van 500 woorden over een specifiek onderwerp met “quick wins” doet het dan beter. Gewoon concrete praktische tips die je doelgroep gelijk toe kan passen.

Ervaringsgewijs merk ik ook dat die “quick wins” het goed doen. Dus dat blogartikelen met korte, krachtige en praktische tips goed scoren.

Mijn conclusie is dan ook: als richtlijn: maak blogartikelen van rond de 600 woorden. Knip het artikel op in behapbare tips. Nummer de tips en geef per tip een korte toelichting. Bijvoorbeeld zoals dit blogartikel: “videoplan maken: 5 tips“.

juli 2016: 3 jaar bloggen. Wat is mijn ervaring? Wat moet je vooral niet doen?

Het aller belangrijkste: waarde

Hoe lang of kort je blogartikel ook is, het is belangrijk om waarde te leveren aan je doelgroep. Alleen dan gaan websitebezoekers doorklikken naar andere webpagina’s of gaan ze toch dat lange blogartikel lezen. Hoe langer een websitebezoeker op je webpagina blijft, des te hoger die webpagina zal eindigen bij de zoekresultaten in Google.

Ook als je een mailinglijst opbouwt via je website,  is waarde erg belangrijk. Immers als websitebezoekers onder de indruk zijn van je blogartikelen is de kans veel groter dat ze je gratis weggever meepikken. Je blogartikel is dan feitelijk het visitekaartje om je gratis weggever te downloaden.

Even scoren kan niet

Bloggen is een lange termijn strategie. Je moet het met enige regelmaat doen en volhouden. Alleen dan wordt je website steeds beter gevonden in Google. Wat mijn ervaring is de afgelopen 4 jaar en ruim 400 blogs kun je lezen in dit blog ervarings artikel. Hieruit blijkt dat het veel tijd en energie kost, maar zeker ook wat oplevert.

Ook pas ik veel video toe in mijn blogs. Dit bevordert de afwisseling in mijn blogs. Ook bedien ik zo een bredere doelgroep (kijkers en lezers). Tot slot zorgen de YouTube filmpjes voor een hogere ranking in Google.
Ook aan de slag met zelf filmpjes maken voor je bedrijf? Download dan mijn gratis e-book 10 videomarketing tips voor beginners.

Over de schrijver
Reactie plaatsen