Hoe maak je een video die vaak bekeken wordt?
28 januari 2019 

Hoe maak je een video die vaak bekeken wordt?

Hoe maak je als bedrijf of ondernemer een video die vaak wordt bekeken? In deze blog het antwoord aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

 

In deze video leg ik de geheimen van een vaak bekeken video uit.
Als je deze video bekijkt, hoef je de onderstaande tekst niet te lezen

 

Hoe maak je als ondernemer een video die vaak bekeken wordt? In deze video leg ik het uit. Mijn naam is Theo de Kleijn en help ondernemers met videomarketing. In deze video dus antwoord op de vraag: hoe maak ik een veel bekeken video? Voor dat ik die vraag beantwoord, eerst even een handige tip.

Het gaat er eigenlijk niet om hoe vaak een video bekeken wordt. Als ondernemer gaat het je er om hoeveel klanten levert een video mij op?

Je kunt een video maken die bijvoorbeeld 50 keer bekeken wordt, maar die wel 2 klanten oplevert. Ten opzichte van een video die honderdduizend keer bekeken wordt en geen enkele klant oplevert. Dus aantallen kijkers zegt eigenlijk niets. Wel het aantal klanten die een video oplevert.
Wil je meer marketing tips die klanten opleveren? Lees dan het artikel marketing voor zzp’ers.

 

Wat voor soort video?

Dan antwoord op de vraag: wat voor een soort video? Om die vraag te beantwoorden kijken we praktisch naar mijn YouTube kanaal. Dan hebben we in ieder geval een praktisch handvat. Ik heb de video’s gesorteerd op van veel bekeken naar minder bekeken. Je ziet dus dat de meest bekeken video van mijn YouTube kanaal (6 jaar oud) een video is die 5 jaar oud is. De video is 102.000 maal bekeken. Wat opvalt aan deze video is dat het een uitlegvideo is. Dat is eigenlijk wel een goede richtlijn. Als we kijken naar mijn kanaal kunnen we een gradatie maken:

 

Nummer twee: de product review video, maar die kan beter!

 

Wat levert het op?

Wat heeft de meest bekeken video mij opgeleverd? Ik denk helemaal niets. Alleen vragen van mensen die mijn doelgroep niet zijn. Hoe kan dat? Ik was net begonnen met mijn YouTube kanaal. Je vindt dingen uit. Je probeert dingen. Het eerste manco wat ik hier tegen kom is dat ik mijn doelgroep niet benoem. Daarnaast is de video ook niet specifiek voor mijn doelgroep. Want mijn doelgroep is nog niet zo ver dat ze video’s willen gaan bewerken. Dat is dan ook belangrijk als je een uitlegvideo maakt.

“Stel dan de vraag: waar zit mijn doelgroep precies(in welk stadium) en wat willen ze precies leren?”

Daarnaast staat de doelgroep niet in de titel. Een titel zou kunnen zijn: hoe bewerk je als ondernemer een goede video? Daarnaast is het onderwerp dus te zwaar voor mijn doelgroep. Dan krijgen we de testvideo. Ook weer echt een video die niet echt klanten oplevert voor mij. Ook deze video is weer een stap te ver in relatie tot mijn doelgroep. Deze video gaat specifiek in op een soort microfoontype: de dasspeld microfoon. Terwijl mijn klanten eerder met de vraag zitten: hoe krijg ik goed geluid als ik een video opneem. Of: welke soort microfoon kan ik gebruiken om het geluid goed op te nemen bij spraak?

Dan de laatste: de tipvideo. Op zich sluit de tipvideo “jezelf voorstelling in een YouTube video ja of nee?” goed aan op mijn doelgroep. Anderzijds komt ook hier de doelgroep niet terug in de titel. De titel zou sterker zijn als we kiezen voor: “Hoe stel je jezelf voor als ondernemer in een YouTube video?”

 

Conclusie

Samengevat. De uitlegvideo is bij uitstek het meest populaire videotype. Ga maar na: als je wilt weten hoe je iets doet met een programma? Je zoekt het op in YouTube. Ga wel goed na bij uitlegvideo’s:  op welk level zit je doelgroep precies? Voorkom de valkuil dat je een type uitlegvideo maakt die niet aansluit bij het niveau waar je doelgroep momenteel is. Daarnaast moet de uitlegvideo wel aansluiten op het product of de dienst die je als bedrijf levert. Anders sla je de plank mis. Stel je maakt een video over een administratieprogramma en je bent zelf artiest, dan strookt het niet echt met de behoefte van je doelgroep.

 

Ook aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf?

Wil je ook filmpjes en/of vlogs maken voor je bedrijf? Wil je filmpjes maken die klanten opleveren? Ook terwijl je ligt te slapen? Schrijf je dan in voor de praktische workshop videomarketing en leer in één dag hoe je klanten met video’s aantrekt.

Over de schrijver
John
Door

John

op 08 Dec 2020

Bedankt voor de info!

Reactie plaatsen