Hoe Maak Je Goede Trainingsvideo’s / Videolessen Voor Jouw Bedrijf?

Hoe Maak Je Goede Trainingsvideo’s / Videolessen Voor Jouw Bedrijf?

Goede trainingsvideo’s en videolessen. Als je een digitaal online programma wilt maken, dan ontkom je er bijna niet meer aan. Maar hoe maak je eigenlijke goede trainingsvideo’s en videolessen voor jouw bedrijf? In deze blog het antwoord met handige tips.

 

Passief inkomen met online cursus programma

Steeds meer ondernemers hebben in hun online business, een online cursusprogramma. Het is een mooie manier van passief inkomen. Immers als je één keer een online cursus of training hebt gemaakt, kun je deze tien, twintig of wel duizend keer verkopen. Verkopen en het maken van een goede salespage is daarin een vak apart. Wat ook een vak apart is, is het maken van een online cursusprogramma en dan met name online video.

 

Online video: je moet wel

Als je een online cursusprogramma aanbied, kom je er bijna niet onderuit: videolessen. Om informatie op een toegankelijke manier en begrijpelijk over te brengen zijn video’s onontbeerlijk. Toch ben je als ondernemer geen videomaker. Ieder zijn vak. Zo is het zeker met het maken van videolessen. “Ik maak makkelijk een video met mijn smartphone”,  hoor ik je misschien zeggen. Dat soort video’s zijn leuk voor “tussen de soep en aardappelen“, maar video’s voor je online cursus is toch wel “andere koek”. Je wilt immers kwaliteit leveren. Toch? Lever je goede kwaliteit, dan is de kans veel groter dat klanten opnieuw een product of dienst van je afnemen.

 

Kwaliteit

Zoals aangegeven is kwaliteit belangrijk. Kwaliteit zit hem niet alleen in de technische factoren, zoals goed beeld, goede verstaanbaarheid en goede belichting. Kwaliteit zit hem ook in hoe je dingen uitlegt voor de camera. Hoe je een begrijpelijke video maakt, kun je lezen in de 9 tips voor een begrijpelijke video.

 

Hier komen ze dan. De basisbeginselen voor elke trainingsvideo.

 

Tip 1: Maak het behapbaar: zorg voor structuur

Het grote voordeel van online trainingsvideo’s maken, is dat je cursist de video opnieuw kan bekijken, of “terug kan spoelen”. Toch moet de opzet van de videoserie geen oerwoud zijn. Er moet structuur in zitten. Maak dus vooraf duidelijk een hoofdstukindeling, zoals je bij een boek ook doet. Maak het hoofdstuk niet te lang (voor een trainigsvideo is maximaal 10 minuten mijn advies). Anders wordt het stroperig en minder goed te begrijpen. Maak ook duidelijke alinea’s in je video. Rustmomenten, zodat voor de kijker duidelijk is wat je gaat behandelen. Deze rustmomenten kun je introduceren door een afbeelding met tekst. De tekst moet dan een samenvatting zijn van “de alinea” die je gaat behandelen. Verder is het goed om “per alinea” een korte inleiding te doen en af te sluiten met een korte samenvatting. Dit geldt ook voor de totale video. Dus een duidelijk begin wat je gaat behandelen en een slot met een opsomming wat je de cursist geleerd hebt.

 

Het toepassen van bulletpoints en tekst ondersteunend aan wat je zegt is erg fijn voor de kijker.

 

Houdt de aandacht van de kijker erbij. Hoe je dat doet, leg ik uit in deze 4 tips.

 

Denk ook aan interactie met je cursist. Betrek je cursist er nog meer bij door bijvoorbeeld vragen te stellen of een stelling voor te leggen.

 

Gebruik (praktijk)voorbeelden tijdens de videotraining. Sluit per video, bij voorkeur af met een opdracht. Dit ter variantie van de training en om te voorkomen dat de cursist te veel video achter elkaar “consumeert”.

 

Tip 2: Maak begrijpelijke video’s

Behapbaar en begrijpelijk zijn met elkaar verbonden. Als je namelijk een behapbaar online cursus programma maakt, wordt deze ook begrijpelijker. Toch is het uitleggen voor de videocamera ook een vak apart. Kijk dus snel naar mijn negen tips voor een begrijpelijke video.

 

Tip 3: Schenk aandacht aan kwaliteit en uitstraling

Een trainingsvideo die je even snel opneemt en publiceert in je cursus is “not don”. Je kunt niet aankomen met een tussen de “soep en de aardappelen video“. Neem de tijd. Lever waardevolle informatie en investeer in goed beeld en geluid(smateriaal).

 

Tip 4: De techniek

Licht, geluid, dat je goed te verstaan bent. Een juiste positie van de camera. Het zijn allemaal factoren die je video professioneel maakt.  Bekijk de negen tips voor een technisch goede video.

De techniek bestaat ook uit het monteren van het opgenomen beeldmateriaal. Bekijk ook mijn handige tip voor het monteren van je video’s.

Het maken van een goede trainingsvideo is een vak apart

Het maken van een goede trainingsvideo is een vak apart

 

Tip 5: Zelf doen?

Als je handig bent, kun je zelf een trainingsvideo serie in elkaar sleutelen. Toch is het de vraag of je het opnemen van een videoserie zelf moet doen. Ieder zijn vak en dit geldt ook voor video’s maken. Besteed je het uit aan een professional, zoals ik, dan hoef je jezelf geen zorgen te maken over de kwaliteit van de video. Je kunt je volledig richten op de inhoud. Ook nemen we op met autocue, zodat je de tekst niet uit je hoofd hoeft te leren. Verder kun je de rompslomp van monteren vergeten.  Dit doe ik voor jou. Tot slot ontvang je goede feed-back, waardoor je video’s ook begrijpelijker en waardevoller worden voor de ontvanger/kijker.

Heb je ideeën over een online trainingsvideo of wil je weten wat ik voor jouw trainingsvideo kan betekenen? Neem dan contact met mij op.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen