Filmcamera: Hoe Moet Je Een Filmcamera Vasthouden Voor Een Stabiel Beeld? 3 tips
18 september 2013 

Filmcamera: Hoe Moet Je Een Filmcamera Vasthouden Voor Een Stabiel Beeld? 3 tips

Als zelfstandige wil je graag een leuk (bedrijfs)filmpje maken om op You-Tube te zetten. Videomarketing is immers de toekomst. Maar doe het wel op de juiste manier. Een schokkerig, stuiterend en onstabiel beeld is een slecht visitekaartje voor jouw bedrijf. Door een schokkerig beeld komt je film onzorgvuldig en onprofessioneel over. Ook zullen de meeste kijkers, het filmpje vrij snel wegklikken. In deze blog geef ik jou 3 opties om een stabiele film te maken met jouw filmcamera.

Tip 1: Maak gebruik van jezelf

Je handen: Plaats je linkerhand vlak onder de videocamera en de rechterhand door de handriem die aan de rechterkant van de filmcamera zit. Met de rechterhand bedien je de zoom en start/stopfunctie.

Hoe houd ik een filmcamera vast

Hoe houd ik een filmcamera vast (zonder filmdisplay)

Werk je met een uitgeklapte display? Dan houd je met minimaal 2 vingers van je linkerhand het display vast. Met de rechterhand ga je door de handriem die aan de rechterkant van de filmcamera zit.

Hoe houd ik een videocamera vast

Hoe houd ik een videocamera vast (met display)

Ook moet je zorgen voor een stabiele houding:

  • Maak je lichaam zo compact mogelijk: armen langs het lichaam.
  • Probeer ergens tegenaan te staan.
  • Zet je benen uit elkaar. Zo heb je meer stabiliteit.

Tip 2: Gebruik een statief voor je filmcamera

Als het kan gebruik je een statief. Het voordeel van een statief is dat je zelf de hoogte kunt instellen en je de camera (stabiel) kunt draaien. Een goed statief, waarmee je een hoogte van 1,80 meter kunt halen, heb je al voor rond de 60 Euro. Low-budget statieven zijn er vanaf 22 Euro.

De meeste statieven kun je inschuiven tot een hoogte van circa 50 centimeter, zodat ze weinig ruimte innemen. Ook zijn de meeste statieven van een heel licht gewicht materiaal gemaakt. Zo kun je een statief dus makkelijk mee nemen.

Vooral als je een zakelijke videofilm gaat maken, is een statief echt een aanrader.

Tip 3: Maak gebruik van een attribuut wat beschikbaar is

Probeer altijd op zoek te gaan naar iets waar jij met je elle bogen op kunt steunen. Dit kan bijvoorbeeld een tafel, muurtje of brievenbus zijn. Zet je elle bogen op het attribuut en je kunt filmen.

Nog meer tips?

Het onderstaande filmpje geef nog meer tips voor het gebruiken van een filmcamera:


Waar op te letten met filmen?

Tot slot

Zorg voor een stabiel beeld en vertrouw niet op je stady-shot. Een stady-shot helpt meestal wel iets tegen bibberen, maar verwacht hier niet te veel van. Ook videobewerkingsprogramma’s bieden mogelijkheden om je beeld stabiel te krijgen, maar dit gaat ten koste van de grootte van je beeld (om het beeld stabiel te maken, wordt het beeld uitgezoomd). Een andere belangrijke tip is om zelf rustig te zijn. Als je gestrest een video gaat opnemen, levert dit zondermeer al een bibberend en schokkerig effect op.

Ga met You-Tubemarketing voor meer klanten. Ik help jou graag.  Download mijn gratis e-book “10 direct toepasbare tips voor meer klanten”. Je ontvangt dan ook wekelijks tips over onder meer You-Tubemarketing.  Download dus nu mijn gratis E-book en ontvang leuke kado’s.

Over de schrijver
Twen Ruijpers
Door

Twen Ruijpers

op 21 Feb 2016

Hoi Theo,Ik heb een camcorder samsung HMX F90. Nu ik wil ik een statief kopen. Onder de camcorder zie ik wel iets waar je een schroef in kunt draaien. Is dit voor alle camcorders standaard of heb ik een bepaalde schroefmaat nodig?

Theo de kleijn
Door

Theo de kleijn

op 22 Feb 2016

Hoi Twen,Dit is inderdaad voor alle camcorders universeel/hetzelfde, of je moet een camcorder hebben van meer dan 8 jaar oud.

Reactie plaatsen