Hoe Presenteer Ik Mijn Bedrijf Op Het Internet?

Hoe Presenteer Ik Mijn Bedrijf Op Het Internet?

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je jouw bedrijf online vindbaar en zichtbaar maken? Je bedrijf online presenteren? In deze blog 6 handige tips.

Een must om online je bedrijf te presenteren is video. Wanneer heb jij voor het laatst een video gekeken. Net? 5 minuten geleden? Videoconsumptie wordt steeds populairder. Kijk maar eens naar Facebook: waar kijk jij naar op je tijdlijn? Als je op een website met video komt, ga je dan eerst tekst lezen of kijk je eerst de video? Ook voor gebruiksgemak is het een “must have” om video’s op je website te hebben. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je kwalitatieve goede video’s op je website, waardoor je online meer zichtbaar bent en vindbaar.

 

YouTube

YouTube is zoekmachine nummer twee van Nederland. Als je videocontent maakt is het dus belangrijk om deze up te loaden naar YouTube. Hierdoor vergroot je de online zichtbaarheid van je bedrijf. Een tweede voordeel is dat je jouw YouTube video kun opnemen/embedden op je eigen website. Derde voordeel is dat YouTube een gratis videohosting partij is. Het kost niets. En een laatste voordeel is dat je video’s altijd vindbaar zijn en niet zoals bij Facebook in je tijdlijn wegzakken.

Presenteer jezelf met video: maar dan niet onderste boven (of toch wel?)

 

Beginnen met video’s maken

Zelf filmpjes maken voor je bedrijf. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het een kwestie van gewoon beginnen. Gewoon je smartphone pakken en op de record knop drukken. Het grote voordeel van video is dat je het opnieuw kunt doen. Ben je niet tevreden dan maak je nog een filmpje. Wees in het begin niet te kieskeurig. Het gaat om ervaring op doen, maar ook het vertrouwd raken om jezelf te horen en te zien. En ja, dat kan even schokkend zijn. Toch hoor ik veel van cursisten die in dit zelfde schuitje hebben gezeten, dat ze het uiteindelijk erg leuk vinden. Ze krijgen de smaak te pakken. Bekijk anders even deze 4 tips om te beginnen met filmpjes maken.

 

Tip 1: zelf in beeld

Als ondernemer ben je het gezicht van je eigen bedrijf. Laat jezelf dan ook zien en presenteer jezelf in beeld. Maar een persoonlijke video. Mocht je het lastig vinden of camera angst hebben, check dan even deze tips om gemakkelijker voor de filmcamera te staan.

 

 

Tip 2: gebruik video’s op je website

De aller aller allerbelangrijkste video op je website is de zogenaamde welkomstvideo. Deze video staat op de homepage van je website. Het is eigenlijk het visitekaartje van je bedrijf. Vergelijk het als je een winkel binnen komt en je enthousiast door de winkelier wordt begroet. Hij vraagt: “kan ik iets voor je doen”.
Een welkomstvideo is doorgaans de eerste kennismaking met jou. Toch is de tijdsspanne op internet veel lager dan in “real life”. Het is zaak om de websitebezoeker in een welkomstvideo zo snel mogelijk duidelijkheid te geven: waar gaat je website over? Wat valt er te halen in jouw “winkel”? Welke problemen los jij op?

 

Een andere belangrijke video is de “wie zijn wij” video. Hierdoor laat je letterlijk zien en horen wie er achter het bedrijf zit. In de “wie zijn wij” video vertel je wie je bent? Wat je precies doet en wat je beweegredenen zijn om het te doen? Schandalig dat ik er zelf op mijn website nog geen heb, terwijl ik al ruim 300 video’s heb gemaakt.

 

Dan de derde belangrijke video. Dat is de “vraag en antwoord” video. Met welke problemen zit jouw doelgroep? Wat zijn veelgestelde vragen aan jou? Perfect om hier korte filmpjes over te maken. Naast videocontent en bewegend beeld op je website, wordt je hierdoor ook meer gezien als expert.

 

Tip 3: Bouw de video op de juiste manier op

Hoe duidelijker een filmpje, des te langer de kijktijd en hoe waardevoller een filmpje door de kijker wordt gevonden. Het is dus onder andere zaak om je filmpje op de juiste manier en gestructureerd op te bouwen. Beperk je tot één duidelijk afgekaderd onderwerp. Maak je video niet te lang. Twee hooguit drie minuten is lang genoeg. Verder is het handig als je deze 4 tips voor een juiste opbouw van je video toepast.

 

Tip 4: Kom goed over op beeld

Kom als jezelf over. Ben jezelf, maar houdt wel rekening met het volgende. Kom betrouwbaar over. Dit moet zeker lukken als je deze betrouwbaarheidstips toepast. Verder is het belangrijk om zelfvertrouwen uit te stralen. Als je zelfvertrouwen uitstraalt, blijven de kijkers beter betrokken bij je video. Pas dus deze zelfvertrouwentips toe. Tot slot is het aan te bevelen om een videostijl toe te passen die bij je past. Check dus even dit videostijl artikel.

Kwaliteit is ook belangrijk: zorg dat je goed te verstaan bent…

 

Tip 5: Zorg voor een betrokken kijker

Als je de kijker van je video er meer bij betrekt, ontstaat een beter connectie met jou. Voelt de kijker een betere band. Dit zorg voor meer kijktijd en meer “credits” voor jou als persoon. Betrek je kijker er meer bij, door deze 6 tips toe te passen in je filmpje.

Verder is het belangrijk om de aandacht van de kijker te prikkelen. Hoe je dit kunt doen, heb ik uitgelegd in dit aandachttrekken artikel.

Tot slot zijn er ook bepaalde onderwerpen, waardoor er meer connectie en betrokkenheid ontstaat bij de kijker. Deze 6 onderwerpen zorgen gegarandeerd voor meer betrokkenheid.

 

Tip 6: Duidelijke presentatie

Een persoonlijk filmpje heeft veel weg van een presentatie. Presenteer jezelf op een aantrekkelijke manier. Ben duidelijk. Spreek de taal van je doelgroep en vertel je verhaal begrijpelijk. Als je deze 9 tips toepast, weet ik zeker dat jouw filmpje wordt begrepen door jouw doelgroep.

Praat ook niet te snel. Lees de tekst niet voor en kijk recht in de lens van de camera.

Recht in de videocamera kijken

Als je niet recht in de cameralens kijkt, maak je minder connectie met de kijker

 

Ga je nu ook aan de slag met video?

Misschien denk je: ja het is mij duidelijk dat ik aan de slag moet met video om online zichtbaar te worden en in te spelen op de toekomst. Aan de andere kant: er komt wel heel veel bij kijken om een goede video te maken….. Realiseer jezelf dat het stapjes zijn. Begin vandaag nog om een kort filmpje op te nemen met je smartphone. Als je eenmaal een paar filmpjes hebt gemaakt, kun je het verder uitbouwen. Enkele tips toepassen die hiervoor besproken zijn.

Uiteraard kun je ook een vliegende start maken. Een start waarbij ik jou help om goede filmpjes te maken voor jouw bedrijf. Schrijf je vandaag nog in voor de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen