Hoe vaak moet je zakelijk vloggen voor je bedrijf?
08 augustus 2017 

Hoe vaak moet je zakelijk vloggen voor je bedrijf?

Hoe vaak moet je vloggen voor je bedrijf? In deze blog 7 handige tips.

Vloggen: wat is dat nou precies?

Voordat we starten: eerst even uitleggen wat vloggen is. Vloggen is het vastleggen wat je meemaakt door middel van video. Denk bijvoorbeeld aan Enzo Knol. Hij brengt elke dag een vlog online, waarin hij laat zien wat hij die dag mee heeft gemaakt.

Nou verwacht ik niet dat jouw doelstelling als ondernemer is om elke dag vast te leggen wat je doet. Je verstaat onder vloggen vast: “het maken van video’s voor je bedrijf”.  Veel ondernemers gebruiken de term “vloggen” of “vlogs”, voor hun zakelijke filmpjes. Formeel is dit dus niet de juiste term (vraag maar aan je zoon van 12 jaar :-)). Die lacht je uit als je jouw opgenomen filmpje voor je bedrijf een vlog noemt.

Toch klinkt de term “vlog” wel lekker en modern. Om deze reden bedoel ik in deze blog met de term “vlog”: het maken van filmpjes voor je bedrijf.

 

Tip 1: Consistent vloggen

Het is belangrijk om volgens een vast patroon vlogs online te zetten. Dit patroon kan zijn: dagelijks, wekelijks, maandelijks, etcetra. Waarom een vast patroon? Vlogs werken net als een televisieserie. Ga maar na: wanneer, waar  en hoe laat begint “Goede tijden, slechte tijden”. Precies!

Als je duidelijk bent over de dag van publicatie is de kans groter dat je fans je video gaan bekijken. Al helemaal als je waardevolle content levert. Je fans komen dan telkens terug.

Met name op YouTube is het belangrijk om duidelijk te zijn. Bijvoorbeeld elke zondag om 21:00 uur een nieuwe zakelijke vlog online. Zo voed je jouw fans op. Bekijk maar eens de grote YouTube kanalen. Ze zijn allemaal duidelijk over dag en tijd.

 

Tip 2: Kwaliteit versus kwantiteit

Dit spreekt denk ik voor zich. Beter één keer per week een goede inhoudelijke zakelijke vlog, dan dagelijks een zakelijke vlog die er “net mee door kan”.

De aandachtspanne van kijkers wordt steeds minder. We zijn sneller afgeleid. Hierdoor moet je gewoon goede videocontent leveren. Zo blijven de kijkers terug komen. Als je de vlogs zo kunt maken dat de kijkers verlangen naar je volgende vlog, dan doe je het pas echt goed.

Ook voor de ranking in YouTube is de kijktijd belangrijk. Hoe sneller kijkers je video wegklikken, des te lager je filmpje in de zoekresultaten bij YouTube komt.

Voorbeeld: met wekelijks een goede vlog die gemiddeld voor 70% bekeken wordt, bereik je dus meer dan 7 dagelijkse vlogs die per vlog maar 30% gemiddeld bekeken wordt. Die wekelijkse vlog zal dan bijvoorbeeld op pagina 1 van de zoekresultaten in YouTube uitkomen, terwijl de andere vlogs allemaal op pagina 9 van de zoekresultaten blijven bungelen. In de onderstaande video heb ik dit verder uitgelegd:

 

 

Tip 3: Doelgroep

Heb vooraf duidelijk wie je doelgroep is waar je jouw vlogs voor maakt. Hoe specifieker de doelgroep, hoe specifieker je de videocontent kunt maken en des te langer de kijktijd van je filmpjes.

In de onderstaande video heb ik een gesprek met Coen van Broekhoven. Hij legt uit hoe je goed doelgroep onderzoek kunt doen.

 

Tip 4: Nieuwe vlog als je een mailing uit stuurt

Je kunt het uitbrengen van een nieuwe vlog koppelen aan het versturen van de mailings aan je mailinglijst. Stel je brengt elke 14 dagen een mailing uit op woensdag. Dan kan die regelmaat in ieder geval een richtlijn zijn voor het uitbrengen van je zakelijke vlog. Dus je zet op de woensdag dat je een mailing verstuurt, ook een vlog online.

Via je mailing zet je de lezer aan om door te klikken naar je vlog. Voor YouTube: hoe meer een video binnen de eerste 48 uur na het online komen wordt bekeken, hoe gunstiger het zou zijn voor de ranking van je video.

 

Tip 5: Videolengte

Videolengte: mijn advies is om de vlogs 2 tot hooguit 4 minuten te maken.

Het voordeel van YouTube is dat je kunt nagaan wanneer de kijkers afhaken. Stel dat je vlogs van 4 minuten maakt en 90% van de kijkers het einde van de vlog halen, dan kun je de volgende vlog best een stukje langer maken.

Hoe je kunt nagaan hoe lang je zakelijk vlog in YouTube wordt bekeken heb ik in deze video uitgelegd:

 

Tip 6: van vlog naar blog

Het voordeel van vloggen is dat je een vlog kunt uitschrijven en er een blogartikel over kunt maken. Zo heb je twee vliegen in één klap.

 

Tip 7: efficiëntie

Mijn advies is om in ieder geval een contentlijstje te maken. Minimaal een lijst van 10 vlogs die je gaat maken. Schrijf per vlog in ieder geval de hoofdpunten uit.

Verder is het handig om de vlogs in bulk op te nemen. Dus bijvoorbeeld 4 vlogs in één dag. Neem de vlogs dan bij voorkeur op, op een dag dat je jezelf goed voelt. Dat straal je uit voor de camera en dit komt de belevingswaarde van je zakelijke vlog zeker ten goede.

 

Mijn ervaring

In september 2015 heb ik een maand lang, elke dag gevlogd. Hieruit blijkt dat voor mij een frequentie van éénmaal per week goed werkt. Waarom? Bekijk mijn ervaring (van elke dag vloggen, een maand lang achter elkaar) in de volgende video:

 

Meer vlogtips?

Wil je nu echt aan de slag met zakelijk vloggen? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners.
Veel succes met vloggen voor je bedrijf!

Over de schrijver
Reactie plaatsen