Hoe vertel je een geweldig verhaal? [tips]
10 september 2018 

Hoe vertel je een geweldig verhaal? [tips]

Hoe vertel je een geweldig verhaal als ondernemer aan je doelgroep? In deze blog handige tips die je ook kunt toepassen voor online videomarketing.

Een verhaal vertellen: eerst een drempel over

Gebeurtenissen die je hebt meegemaakt vertellen. Delen met je doelgroep. Jezelf kwetsbaar op stellen, door te vertellen over problemen en (diepe) dalen die je hebt meegemaakt. Het is nogal een drempel om jezelf bloot te geven. Aan de andere kant: hoe meer je jouzelf bloot durft te geven, hoe groter de know, like en trustfactor. Deze factor zorgt er voor dat je uiteindelijk meer klanten voor je bedrijf krijgt. Maar hoe doe je dat nu: een geweldig verhaal vertellen?

Laat ik eerlijk zijn: ik ben zelf niet zo van de storytelling. Ik hoef niet zo nodig te vertellen over wat ik allemaal heb meegemaakt. Toch heb ik dit jaar (2015) een echte storytelling video gemaakt. Niet heel erg “diep”, maar wel echt. Vertellen over wat ik heb meegemaakt. In de onderstaande video:

Storytelling: niet echt voor mij weggelegd, maar wel “o zo sterk” om nieuwe klanten aan te trekken

Geweldig verhaal in plaats van een saai praatje

In de volgende video legt Jeff Bartsch uit hoe je een geweldig verhaal verteld:

Een slaapverwekkend verhaal versus een boeiend verhaal. Hoe doe je dat?

Herken je dat? Ik heb geen verhaal te vertellen. Wat ik mee maak: wie interesseert dat nou? Ik maak eigenlijk niets mee. Jeff Bartsch geef aan: “iedereen heeft een verhaal. Je begint. Gaat ergens doorheen en hebt een einde”.

Feitelijk bestaat een goed verhaal uit de volgende 3 componenten:

  1. Een persoon wil iets.
  2. De persoon overwint tegenslagen om tot een resultaat te komen.
  3. Het einde: het resultaat. Ze krijgen wat ze willen (of niet), maar de persoon maakt altijd een verandering mee. Dat willen de toehoorders horen: de verandering en wat het met de persoon doet en heeft gedaan.

Denk eens aan je eigen leven als ondernemer: Wie ben je? Wat wil je? Wat staat er in de weg?

Verder kun je jouw verhaal smeuïger maken, door het leukste en minst leuke moment te vertellen.

Wil je als ondernemer verhalen vertellen, let dan ook op de volgende tips:

Tip 1: Vertel iets waar je doelgroep wat aan heeft

Dat je gisteren naar de dierentuin bent geweest, interesseert jou doelgroep niet. Een probleem waar jouw doelgroep mee zit, interesseert jouw doelgroep wel. Al helemaal als jij vertelt dat je dat probleem ook hebt meegemaakt. Hebt overwonnen. Dat je vertelt hoe je het probleem hebt overwonnen. Laat jouw doelgroep dus van jou leren. Erg sterk en waardevol. Twee vliegen in één klap. Ijzersterk dus om storytelling te combineren met “leerstof”.

Tip 2: Vertel met gevoel

Dit zal voor gevoelsmensen makkelijker af gaan, dan voor personen met wat minder emotie/gevoel (zoals ik). Probeer het gevoel terug te halen. Jezelf helemaal in te leven in de situatie die je hebt meegemaakt. Te vertellen met passie. Hierdoor worden kijkers gegrepen door jouw verhaal. Ervaren ze de echtheid van jouw verhaal.

Tip 3: Probeer wat je vertelt voor je te zien

Als je beschrijvend praat, zal de kijker beelden genereren over hetgeen jij vertelt. Jouw verhaal komt hierdoor nog beter binnen bij de kijker. De kijker heeft zo een nog betere klik met jou.

Ben je minder goed in beschrijvend praten, dan kun je werken met ondersteunende foto’s of plaatjes. Vooral foto’s van jezelf tijdens het proces waar je over verteld zijn ijzersterk.

Tip 4: Laat jouw kwetsbaarheid ervaren

Het hoeft niet allemaal “Hosanna” te zijn. Je bent een mens van vlees en bloed en maakt fouten. Storytelling wordt veel sterker, als je ook je voor je zwakheden uitkomt en deze bespreekt.

Tip 5: Vertel duidelijk

Jouw verhaal moet wel begrijpelijk zijn. Volg deze 9 tips voor een begrijpelijk verhaal.

Tip 6: Vertel jouw verhaal op een locatie wat een directe relatie heeft

Als je jouw verhaal vertelt op video, kun je jouw verhaal nog extra versterken. Ga terug naar de plaats waar het gebeurd is. Hierdoor creëer je ook een aansprekend begin van je video. Ook kun je in je video enkele shots toepassen van onderdelen van de locatie. Heb je iemand die de video voor je opneemt, dan kun je al lopende over de locatie jouw verhaal vertellen.

Vertel jouw verhaal op de locatie waar jouw verhaal zich heeft afgespeelt

Vertel jouw verhaal op de locatie waar jouw verhaal zich heeft afgespeeld

Tip 7: Vergeet de call to action niet

Je vertelt niet voor niets jouw ervaring. Je bouwt zo veel “krediet” op bij de kijker/lezer. Grote kans dat de kijker/lezer zo onder de indruk is, dat hij zo doet wat jij vraagt bij het einde van jouw verhaal. Doe dus “iets” met de kijker/lezer. Pas een call to action toe!

Waarover dan?

Leuk al die tips, maar waarover moet ik nu eigenlijk vertellen?

Enkele suggesties:
Vertel over valkuilen waar je in gestapt bent. Vertel over zaken die je hebt meegemaakt, waar je de ander voor wilt behoeden. Maar ook dromen: waar wil je naar toe? Waar droom je over. Deel je gedachten. Jouw meningen. Uiteraard wel die dingen die een relatie hebben met je doelgroep.

Ook aan de slag met persoonlijke filmpjes maken voor je bedrijf?

Persoonlijkheid op het internet wordt steeds belangrijker om meer klanten voor je bedrijf te krijgen. Ook online video maakt een steeds grotere opkomst. Wanneer heb jij voor het laatst een video gekeken op internet? Wil je nu eens doorpakken met filmpjes maken voor je bedrijf, volg dan de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen