10 praktische tips om met video te beginnen voor je bedrijf
Direct Toegang
X
10 praktische tips om met video te beginnen voor je bedrijf
50% Complete

Voorkom fouten in je filmpje!

Download het gratis e-book met praktische tips voor het maken van een perfect filmpje.

Page content

Hoe Voorzie Je Een Video Van Goed Geluid? 5 Tips

Hoe Voorzie Je Een Video Van Goed Geluid? 5 Tips

Het is “killing” voor je (bedrijfs)video als jouw YouTubevideo geen goed geluid heeft. Maar hoe voorzie je jouw video van goed geluid? Hieronder 5 tips. Deze tips gaan uit van een filmcamera met ingebouwde microfoon.

 

De oorzaken van slecht geluid

Slecht (of gedeeltelijk wegvallend) geluid heeft verschillende oorzaken. Denk aan:

  1. Een auto die voorbij komt.
  2. Een telefoon die afgaat.
  3. Een gesprek tussen personen op de achtergrond.
  4. De microfoon pakt het geluid niet goed op (bijvoorbeeld omdat het geluid van achter de camera komt).
  5. Je staat te ver van de microfoon/camera vandaan.
  6. Er ligt iets over de microfoon van de camera heen (bijvoorbeeld aan een hand).

Wil je weten waarom je jouw YouTube filmpje van goed geluid moet voorzien? Lees dan dit blogartikel.

 

Tip 1: Ga niet te ver van de camera staan

Je camera heeft een ingebouwde microfoon. Deze microfoon is doorgaans niet afgestemd op grotere afstanden. Daarnaast geldt hoe verder weg, des te meer kans op storingen. Denk aan iemand die voorbij loopt of dat jouw stem moet “concurreren” met stemmen die iets verder dan jou van de camera vandaan staan.

 

Tip 2: Soundcheck

Neem een stukje op en luister het af. Zo weet je zeker dat het geluid goed is en kom je bij de videomontage niet voor verrassingen te staan (het zal niet de eerste keer zijn dat je een filmpje opnieuw kunt doen, omdat achteraf blijkt dat het opnamegeluid slecht was).

 

Tip 3: Hoe verder weg, hoe harder praten

Je kunt in de nabewerking het volume van het opgenomen geluid harder zetten. Echter dan zet je alle geluid harder: dus ook het achtergrondgeluid. Beter is dan om wat harder te praten. Ga niet schreeuwen, want dit werkt niet positief voor het vertrouwen van de kijker (normaal schreeuw je toch ook niet).

 

Tip 4: Check achtergrondgeluid en emuleer achtergrondrisico´s uit

Als je vlakbij een weg staat heb je kans dat er een auto voorbij komt. Heb je jouw telefoon aanstaan, dan kan de telefoon af gaan. Sta je in een ruimte, dan heb je kans dat mensen binnen komen lopen. Ga dus altijd na, wat mogelijke “achtergrondrisico’s” zijn. Ga hier ook weer niet te ver in. Je loopt immers altijd de kans dat je een scene opnieuw moet doen. Reële risico’s probeer je wel uit te sluiten. Sta je vlakbij een weg: check de weg dan voordat je de knop “record” in drukt. Zet je telefoon uit. Breng anderen op de hoogte dat je in een ruimten opname maakt (of plak een briefje op de deur “niet storen, filmopname”).

 

Tip 5: Geluidbackup

Zorg als het kan dat het geluid twee keer wordt opgenomen. Gebruik bijvoorbeeld de opnamefunctie van je telefoon (of een datarecorder) hiervoor. Zet je telefoon dan wel op “stil”, om te voorkomen dat je opnamen van een afgaande telefoon erbij krijgt.

Voordeel hiervan is ook dat je bij scenes ver weg van de camera, het geluid van je de opnamefunctie van je telefoon kunt gebruiken.

 

Tot slot

Wil je het echt goed doen, gebruik dan externe microfoons. In het blogartikel “Welke externe microfoon gebruik ik bij welke videosituatie?” lees je meer over het gebruik en de toepassing van externe microfoons.

 

Ga met You-Tubemarketing voor meer klanten. Ik help jou graag.  Download mijn gratis e-book “10 direct toepasbare tips voor meer klanten”. Je ontvangt dan ook wekelijks tips over onder meer You-Tubemarketing.  Download dus nu mijn gratis E-book en ontvang leuke kado’s.

Comment Section

1 reactie op “Hoe Voorzie Je Een Video Van Goed Geluid? 5 Tips


Door Vincent op 8 mei 2019

Bedankt voor het delen van deze goede tips. Ik wil morgen een video opnemen voor mijn sollicitatiegesprek. Ik ga erop letten dat ik niet te ver van de microfoon af zit. Ook een goed idee om een backup te maken. Hier had ik nog niet aan gedacht!

Plaats een reactie


*


Video Marketing Topics