Je wilt als ondernemer zelf een homepage video voor op je website maken. Hoe maak je nu precies zo’n video? In deze blog het 7 stappenplan.
Homepage video op website
Wil jij meer klanten uit jouw website halen? Dan mag een persoonlijke video niet ontbreken op de homepage van jouw website. Door een persoonlijke video op je website, wek je meer vertrouwen. Je geeft een visitekaartje van jezelf af. Al helemaal als je als zelfstandig ondernemer het gezicht bent van je eigen bedrijf. Laat jezelf zien en verschuil je niet achter je website.
Een homepage video is doorgaans een eerste kennismaking met jou als persoon. In “real life” kun je een kennismaking geen tweede keer opnieuw doen. Met video wel. Je kunt net zo lang je homepage video opnemen tot je tevreden bent. In dit artikel geef ik je 7 stappen om zelf een goed filmpje te maken voor op je website. Hierdoor gaat jouw website meer rendement opleveren.
Stap 1: Bepaal het doel van de homepage video
Wat wil je dat de bezoekers van de homepage van je website gaan doen? Telefonisch contact met je opnemen? Inschrijven voor je nieuwsbrief? Een offerte aanvragen? Afijn bepaal wat jij wilt dat de websitebezoeker doet op je homepage . Beperk je tot één duidelijke actie.
3 keer raden wat ik graag wil dat websitebezoekers op mijn website doen…
Stap 2: Bepaal de lengte van de video
Ik adviseer je om de homepage video circa 30 seconden te maken en bij voorkeur niet langer dan één minuut. Zo haal je het maximale uit je video en voorkom je dat kijkers afhaken.
Stap 3: Bepaal de opzet van de video
Er zijn vele mogelijkheden voor een opzet van de video. In dit artikel beperk ik mij een makkelijke opzet:
- Open de video met één vraag waar jouw doelgroep mee zit. De vraag kun je laten opvolgen door een tweede vraag. Bijvoorbeeld: “Wil jij als ondernemer aan de slag met videomarketing voor jouw bedrijf? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen en hoe je het allemaal moet doen?”.
De vraag moet uiteraard wel een relatie hebben met de afsluiting van de video (stap 6). - Stel jezelf voor. Vertel wie je bent en vertel in één zin wat je doet. Bijvoorbeeld: “Mijn naam is Theo de Kleijn. Ik help ondernemers met videomarketing”.
- Sluit af met een zogenaamde call to action. Zet de kijker aan om het doel van jouw homepage op te volgen. Bijvoorbeeld: “In mijn gratis e-book 10 videomarketing tips voor beginners help ik jou om de eerste stappen te zetten om een goede video te maken voor je bedrijf. Het downloaden van het e-book is simpel. Klik op de button onder deze video en je kunt vandaag al aan de slag met videomarketing voor jouw bedrijf.”
Stap 4: De apparatuur
Het enige wat je nodig hebt is je smartphone. Film met de camera aan de achterzijde van je smartphone. Deze heeft een betere kwaliteit dat de camera aan de voorzijde.
Nadeel van de camera aan de achterzijde is dat je jezelf niet kunt zien. Dit kun je makkelijk oplossen door aan een collega of je partner te vragen om de smartphone vast te houden. De persoon die de smartphone vast houdt, kan er voor zorgen dat:
a. Je goed in beeld staat;
b. De smartphone horizontaal gehouden word (dus niet verticaal filmen);
c. De smartphone niet gaat bewegen (wat een schokkerig beeld geeft);
Tot slot kom je ook wat losser over op camera, omdat je tegen een persoon kunt spreken die achter de smartphone staat.
Een van de meestvoorkomende fouten: kijken naar jezelf….
Stap 5: Hoe kom je over op video?
Kijk in ieder geval de kijker aan. Dit is persoonlijk en je creëert hierdoor een betere band met de kijker. Om de kijker aan te kijken, moet je in de cameralens kijken. Ga voordat je de video opneemt, dus goed na waar de cameralens op je smartphone zit. Kijk naar dat punt tijdens de video-opname.
Verder is het belangrijk om als jezelf over te komen. Doe je voor de camera dus niet anders voor als wie je bent. Draag kleding die je normaal ook draagt als je naar klanten gaat.
Wees spontaan en probeer net iets meer energie te geven dan je normaal doet. Tjakka!
Stap 6: De montage
Nadat je het filmpje hebt opgenomen, is het tijd om het filmpje te gaan bewerken. De makkelijkste versie is om het begin en het einde van het filmpje te knippen. Meer informatie over videomontage vind je op deze pagina.
Stap 7: Het plaatsen van het filmpje op je website
Nou ja, het plaatsen op YouTube is mijn advies. YouTube is een externe videohosting platform. Door je video daar te plaatsen en te embedden in je website, heeft de video nagenoeg geen negatieve invloed op de laadtijd van je website.
Wil je gewoon een goede homepage video?
Je kunt met deze stappen nu zelf een video maken. Denk je bij jezelf: “dat kost veel tijd”. “Dat wordt nooit een mooi filmpje”. Ik kan je helpen. Kijk nu direct naar deze voorbeelden.