Instructiefilmpje maken: hoe maak je zelf een instructiefilmpje voor je eigen bedrijf? In deze blog 10 handige en praktische tips.
Wat is een instructiefilmpje?
In een instructiefilmpje leg je uit hoe een product of proces werkt. Feitelijk is het een “handleiding in beeld”. Een instructiefilmpje wordt ook wel uitlegfilmpje genoemd.
Het grote voordeel van een instructiefilmpje is dat de kijker ziet, voelt en hoort. Zo draagt een instructievideo bij aan een snellere opname van de (les)stof.
Maar ja, hoe maak je nu zo’n instructiefilmpje voor je bedrijf? Waar moet je rekening mee houden? Hoe geef je de kijker de beste leerervaring? Hier komen ze de 10 tips.
Tip 1: Stap voor stap
Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor het maken van instructievideo’s. Weet wat je gaat vertellen. Hoe je het filmpje opbouwt. Voorkom zwalken. Maak vooraf dan ook een script!
Tip 2: Behapbaar
Maak het behapbaar voor de kijker. Denk hierbij aan logische stappen. Benoem de stappen.
Stap 1: “pak een schaar en knip de verpakking open”. Stap 2: “doe de inhoud van het pak in een middelgrote pan”. Etcetra.
Hoe simpeler hoe beter.
voorbeeld van een “stap voor stap” instructiefilmpje
Tip 3: Herkenbare plaats en kleding
Leg uit in kleding die passend is bij je product, maar ook herkenbaar is voor je doelgroep. Zijn je doelgroep bouwvakkers en leg je uit hoe een cirkelzaag werkt: doe dit dan in werkkleding.
Ook de plaats speelt mee voor een betere beleving en een betere consumptie van je video. Dus in het geval van de bouwvakker: demonstreer het dan op de bouwplaats (in plaats van in een studio met witte achtergrond).
De kijkers van je filmpje nemen de plaats en kleding niet bewust op. Echter onbewust voelen de kijkers dat er iets niet klopt. Hierdoor kan de video onbewust afbreuk doen aan de betrouwbaarheid en wordt de lesstof minder goed opgenomen.
Tip 4: Interactief
Om je instructiefilmpje interactief te maken, moet je video al een bepaald basisniveau hebben. In deze blog heb ik 5 tips uitgelegd voor het maken van een e-learning video. Als je deze tips toepast, heb je een goede basis.
Dan de interactie. Maak het vooral in het begin niet te ingewikkeld. Denk aan het stellen van de vraag. Wacht dan even zodat de kijker na kan denken en het antwoord kan geven. Geef hierna zelf het goede antwoord. Of doe dit in Quiz vorm.
Ook kun je aan het einde van iedere les, de les samenvatten. Hierna roep je de kijker op om een opdracht te maken. Ook deze opdracht kun je als klikbare link onder de video zetten. Je wijst in je video dan met je hand echt naar beneden en zegt: “druk op de link onder deze video om de opdracht uit te voeren. Veel succes”.
Tot slot kun je denken aan interactie van een opdracht. De cursist maakt een video van de opdracht en stuurt de video per mail of wetransfer door naar jou. Je geeft per video ook weer feedback op de gemaakte videoopdracht, of bespreekt de gemaakte video in een Skypesessie met de cursist.
Tip 5: Onderbreking
De aandachtsspanne van kijkers is niet zo groot. Als het instructiefilmpje monotoon is, houd je de aandacht van de kijker niet vast. Gevolg: de kijker krijgt de instructie onvoldoende mee.
Alleen als je iets anders doet, dat pak je weer de aandacht. Denk hierbij aan een ander shot. Het inzoomen van een shot. Snelheid van de video. Volume van het filmpje. Een heel ander beeld. Meer tips om de aandacht er bij te houden.

Door een onderbreking met een apart shot, houdt je zeker de aandacht er bij (let wel op dat het niet “over de top” is).
Tip 6: Zelf in beeld
Net zoals je een leraar in de klas ziet, is het bij een instructiefilmpje ook belangrijk dat je te zien bent. Zien zorgt voor connectie. De menselijke component.
Probeer waar mogelijk zelf in beeld informatie over te dragen. Spreek 1:1 (dus niet tegen een groep) en kijk recht in de camera.
Tip 7: Verschillende soorten content
Het zelf in beeld komen is een goede basis. Voor de afwisseling is het echter wel verstandig om te werken met verschillende soorten videocontent. Denk hierbij aan uitleg via een whiteboard, animatievideo of powerpoint slide. In dit artikel leg ik zes verschillende soorten videocontent uit.
Tip 8: Actieve presentatie
Als je voor de camera presenteert, zorg dan voor een actieve houding. Door een actieve houding, komt je video energieker over. Hierdoor blijven je kijkers er beter bij. Voelen ze meer connectie en wordt de lesstof beter opgenomen.
Presenteer bij voorkeur staand. Sta stevig op de grond. Benen iets uit elkaar. Handen niet in je zakken of achter je rug. Laat je armen met je handen langs je lichaam. De armen en handen gebruik je dan automatisch om je tekst te ondersteunen. Hierdoor komt je boodschap nog beter over.
Tip 9: De techniek
Je kunt het technisch zo moeilijk maken als je het zelf wilt. Begin makkelijk. Met een videocamera. In een stille ruimte. Ga niet te ver van de camera staan. Zorg voor voldoende licht. Gebruik een statief.
Moeite met videobewerking? Schakel een vriend of bekende in die handig is met videobewerking. Kijk ook even naar deze techniektips, voor een technisch betere video.
Tip 10: Zorg voor een goede voice over
Als je bijvoorbeeld je computerscherm opneemt om iets uit te leggen, gebruik je een zogenaamde voice over. Je spreekt dus de tekst in “onder” de video, zonder dat je zelf in beeld te zien bent.
Dit inspreken lijkt makkelijk, toch is het belangrijk voor de lesstof dat dit goed en duidelijk gebeurd.
Een handige tip daarin: vertel alsof je het tegen je buurman hebt. Daarom is het ook handig om tijdens het inspreken, iemand voor je te visualiseren. Je komt natuurlijker over. Je hebt het tegen iemand. Je praat tegen iemand. Tegen de kijker dus.
Verder zoek wel een beetje een goede locatie uit waar je op kunt nemen. Als je het aan de keukentafel doet, dan heb je kans dat het heel hol gaat klinken. Dat klinkt gewoon niet professioneel. Dat kun je het beste doen in een gestoffeerde kamer. Vloerbedekking. Gordijnen. Of leg ook wat extra dekens in de ruimte.
Het hele interview met tips en trucs van voice over Noud van Sommeren
Zelf een instructiefilmpje maken of uitbesteden?
Zoals je kunt lezen en zien komt er veel kijken bij een professionele instructievideo. Wil je zelf aan de slag met het maken van een instructiefilmpje? Download dan mijn gratis e-book: 10 videomarketing tips voor beginners. Hierdoor kun een nog betere video maken voor je bedrijf.
Uitbesteden kan ook? Ik maak professionele instructiefilmpjes voor een scherpe prijs. Neem vrijblijvend contact met mij op en vertel me jouw wensen. Je krijgt dan een geheel vrijblijvende offerte.