Interactieve Video: 4 Krachtige Voorbeelden

Interactieve Video: 4 Krachtige Voorbeelden

Hoe maak je interactieve video’s voor je bedrijf? In deze blog 4 krachtige praktische voorbeelden.

 

Voorbeeld 1: Live Video

Een open deur, maar wel het meest bekende : de live video. Op en top interactief. Je kunt vragen stellen. Om meningen vragen. Een poll opstarten. Afijn super interactief. Het door ondernemer meest gebruikte live video platform is Facebook. Maar ja, hoe maak je nu een Facebook Live Video die klanten aantrekt? Met de volgende 10 tips moet het zeker lukken.

In deze video geeft Inge, praktische waardevolle tips over de inzet van Facebook Live voor jouw bedrijf.

 

Facebook Live Tip #1: Eerst oefenen

Oefenen is belangrijk. Immers als je live gaat, kun je het geen tweede keer opnieuw doen. Ook is het best lastig om tegen een smartphone te praten.
Facebook live biedt ook de mogelijkheid om te oefenen. Je kunt een proef live uitzending maken. Deze terug kijken.

Heb je moeite om tegen je smartphone te praten? Volg dan deze 4 smartphone praattips op.

 

Facebook Live Tip #2: Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding. Weten wat je gaat vertellen. Hoe je het gaat vertellen. In welke volgorde. Hoe bouw je de live video op.

Kondig tijdig aan: waar gaat je live video over, wanneer en hoe laat begint het. Hoe lang duurt het. Wat ga je behandelen.

 

Facebook Live Tip #3: Blijf jezelf

Blijf vooral jezelf. Doe jezelf niet anders voor als wie je bent.

Vooral de eerste keren is het lastig om jezelf te zijn. Immers je praat niet tegen een persoon, maar tegen je smartphone. Iedereen kan je zien. Voor de meeste ondernemers is het nogal een drempel om aan Facebook Live te doen. Toch is het een kwestie van gewoon doen. Je wordt er vanzelf beter in en je krijgt meer vertrouwen. Wil je gelijk vol vertrouwen aan de slag, pas dan deze 7 tips toe om vol zelfvertrouwen voor de camera te staan toe.

 

Facebook Live Tip #4: Aansprekende en nieuwsgierige titel

Voordat je live gaat, moet je een titel invoeren waar je live video over gaat. Die titel is de trigger. Aan de hand van de titel gaan mensen beslissen of ze gaan kijken. Doe de tekst van de titel bij voorkeur in tipvorm en benoem je doelgroep. Bijvoorbeeld: 5 tips om meer klanten uit Facebook live te halen. Voel jij jezelf als ondernemer al aangesproken door deze titel?

 

Facebook Live Tip #5: Goed begin

Pak gelijk de aandacht. De eerste 10 seconden. Dus geen testje: “Hallo. Kunnen jullie mij horen. Test. Test. Ik hoor niets….”.

Maak je geen zorgen over het feit dat mogelijk niemand kijkt. Realiseer jezelf dat de live video, na de live opnamen, gepost wordt. Kijkers die naderhand de video kijken, moeten de eerst 10 seconden geraakt worden. Alleen dan is de kans veel groter dat ze verder kijken.

Een goed begin zit hem ook in het beantwoorden van de “waarom” vraag. Waarom zou de kijker moeten blijven kijken. Wat levert het kijken op voor de kijker.

Stel jezelf ook voor. Vertel kort en krachtig wie je bent en wat je doet. Denk er aan dat je ook kijkers kunt aantrekken die jou niet kennen.

Een aandachtig en pakkend begin is meer dan het halve werk.

 

Facebook Live Tip #6: Aanmoedigen om actie te ondernemen

Roep de kijker op om iets te doen. Zoals: geef deze live stream een duimpje. Tag een bekende die je deze live stream aanbeveelt. Klik op het hartje. Geef een smily als je mij goed kunt horen en zien. Etcetera. Door acties van de kijker, krijgt je live stream een groter bereik. Een groter bereik zorgt voor meer kijkers.

 

Facebook Live Tip #7: Oproepen om een reactie achter te laten

Stel vragen en roep de kijker op om antwoorden in de comments te schrijven. Bijvoorbeeld: “laat me weten vanuit welke plaats je deze live video bekijkt”. Let er op dat het makkelijke vragen zijn, die korte te beantwoorden zijn. Anders gaan kijkers de moeite niet nemen om te antwoorden. Dus vragen stellen met een antwoord van één of maximaal twee woorden. Dit kunnen ook ja of nee vragen zijn. Of stellingen: “met welke stelling ben jij het eens. Stelling A…. of stelling B… Laat aan A of B achter in het reactieveld onder deze live stream”.

Eén vraag per 3 minuten is een goede richtlijn. Denk hierbij ook aan de kijkers die de opname later zien (dus niet live meekijken). Je kunt de vraagstelling dan bjvoorbeeld als vlogt formuleren: “Als je live kijkt of je kijkt de opname, laat me weten waar je vandaan deze video bekijkt”.

 

Facebook Live Tip #8: De videocontent

Lever waarde aan de kijker. Informatie waar je doelgroep echt iets aan heeft. Bij voorkeur informatie die je doelgroep makkelijk en direct kan toepassen. Ik noem het maar even de “Quick wins”. Uiteraard heeft de informatie betrekking op de titel van je live video, zodat het voldoet aan de verwachtingen van de kijker.

Het blijkt dat de beste lengte voor Facebook Live 18 minuten is. Houdt dit aan als richtlijn voor het verspreiden van je informatie en de opzet van je live video.

 

Facebook Live Tip #9: Call to action

Wat wil je dat de kijker aan het einde van de Facebook Live stream gaat doen? Dit kan iets makkelijks zijn, zoals: “Ben je er volgende week dinsdag om 10 uur weer bij? Dan ben ik weer live op Facebook”.

Een andere optie is om de kijker op te roepen om je gratis e-book of videoserie te downloaden. Of roep de kijker op om onderwerpen in het reactieveld te posten, waar je het de volgende live video over kunt hebben.

 

Facebook Live Tip #10: Kwaliteit

Zorg er voor dat je goed te zien bent. Dus niet zo!:

Zorg er voor dat je goed te verstaan bent. Gebruik eventueel een externe microfoon. Tot slot is het belangrijk dat je internetverbinding goed is. Test deze vooraf.

 

Voorbeeld 2: Weggeefactie

Iets verloten of weggeven aan klanten of geïnteresseerden. Een erg goed interactief voorbeeld, maar doe het wel op de juiste manier. Op jouw inspiratie te geven: de volgende 4 manieren.

 

Offline combineren met online: visitekaartjes

Wil je een keer een origineel opvallen tijdens een netwerkborrel? Denk dan eens aan je visitekaartje. Dit kan een leuk startpunt zijn, om iedereen die je bent tegengekomen beter aan je te binden.

Hu…, denk je misschien: meestal belanden visitekaartjes toch tussen al die andere visitekaartjes. Toch kan het ook anders. In 2013 tijdens de Business Bootcamp had ik het volgende gedaan. Mijn verhaal van destijds:

“Ik had zelf nog geen visitekaartjes, omdat ik pas 1,5 maand geleden begonnen ben met de opzet van dit bedrijf. Met prioriteit lag niet bij visitekaartjes en logo’s bedenken. Feit was dat ik voor het grote evenement (Business Bootcamp) geen visitekaartjes had. Hoe ga ik dit nu oplossen in combinatie met opvallen (dacht ik bij mezelf)? Uiteindelijk ben ik gekomen op een kaartje cq bon. Gewoon geprint op kleurpapier. Dus niet de kwaliteit van een visitekaartje.

Om op te vallen heb ik een actie gekoppeld aan het kaartje. Rechtsonder had ik op elk kaartje een cijfer geschreven. Als ik het kaartje aan iemand gaf, vertelde ik erbij dat ze met dit kaartje kans maakte op een gratis video voor hun bedrijf. De trekking zou dinsdag 8 oktober 2013 zijn. Op het kaartje stond ook mijn YouTube kanaal en trekkingsdatum.

Ik had 59 kaartjes uitgedeeld.”

In het volgende filmpje doe ik de trekking:

 

Mijlpaal

Je kunt een actie zomaar doen of koppelen aan bijvoorbeeld een mijlpaal.

In deze video gaf ik iets weg als bedankje dat ik 250 YouTube abonnees heb bereikt.

Uiteraard doe je de prijsuitreiking ook met video:

 

 

Raadsel

Deze van Maikel Latour is erg origineel. Zowel de actie zelf, als het cadeau.  Ik zou zeggen een win-win actie voor Maikel. Win 1: opvallen, omdat je iets gratis weggeeft. Win 2: Hij wordt door de winnaar belangeloos gepromoot :-) Ik mis wel de einddatum tot wanneer je mee kunt doen:

 

Teruggeven aan de kijkers

Dit is een origineel idee om je kijkers/ YouTube abonnees meer bij je YouTube kanaal te betrekken als een soort winactie:

 

Voorbeeld 3: Poll

Met een poll kun je jouw kijker perfect bij je video betrekken. Ze moeten/kunnen immers iets doen. Met YouTube kun je makkelijk een poll maken. Overigens heb ik het nog niet toegepast in mijn YouTube video’s. Binnenkort komt hier verandering in :-)

Een bijkomend voordeel is dat je met een poll, informatie kunt vergaren van je doelgroep. De onderstaande video is hier een goed voorbeeld van:

Betrek je kijker meer bij je video….

 

Voorbeeld 4: Vraag van de week

Een vraag van de week is krachtig. Enerzijds voor jezelf om wekelijks minimaal één filmpje te maken. Anderzijds voor je doelgroep die toch weer nieuwsgierig is welke vraag je deze week gaat stellen.

Een vraag van de week roept automatisch interactie op….alhoewel..

Een goede vraag van de week:

  1. Speelt in op de actualiteit;
  2. Is opgenomen op de locatie waar de actualiteit afspeelt;
  3. Wordt herkenbaar ingeleid;
  4. Is laagdrempelig en niet moeilijk te beantwoorden;
  5. Wordt gesteld in een korte video.

Een gemiste kans in de bovenstaande video is de call to action. Deze wordt niet genoemd en is voor zakelijke “vraag van de video” een must. Immers anders levert het veel minder interactie op.

 

Wil je ook aan de slag met filmpjes voor je bedrijf, om online meer zichtbaar te zijn? Om meer klanten aan te trekken? Om niet achter te blijven in de online wereld? Volg dan de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen