Kennisoverdracht: Hoe Doe Je Dat Met Video?

Kennisoverdracht gebeurd steeds meer online. Steeds meer met video. Maar hoe die je dat precies? In deze blog leg ik het uit.

Kennis overdragen met video

Kennis overdragen met video: gebruik afbeeldingen om hetgeen je vertelt te ondersteunen

Kennisoverdracht met video

Als ondernemer wordt het steeds belangrijker om online zichtbaar te zijn. Om online je expertise te laten zien. Hiermee vergroot je de kans dat online zaken met jou gedaan wordt. Dat je product of dienst wordt afgenomen.

Waarover?

Kennisoverdracht kan op verschillende manieren met video. Denk aan een online (al dan niet betaalde) videocursus of een videoserie. YouTube of Facebook video’s waarin je één van de veelgestelde vragen van klanten behandeld. Ook “how to” trainingsvideo’s zijn erg populair. Bij dit soort video’s leg je uit hoe een product werkt en/of hoe een product in elkaar gezet moet worden.

Waar begin je?

Stel het doel van de video vast die je wilt gaan maken. Dus zeker niet te lang. Behandel bij voorkeur de grove lijn, zonder details. Eventueel kun je per detail een aparte video maken. Zo begin je dus met algemene kennis en gaat in de vervolgvideo’s specifieke onderdelen behandelen. Bij het begin van die vervolgvideo’s kun je dan refereren naar de algemene kennisvideo. Bijvoorbeeld: “In de eerst video van deze videoserie “kennisoverdracht“, heb het aspect kennisoverdracht met video aangestipt. In deze video geef ik je 5 aspecten waar je rekening mee moet houden als je een persoonlijke video opneemt, waarbij je kennis overdraagt”.

Veder is het belangrijk om de video behapbaar te maken. Zoals bij het voorbeeld. Er worden 5 aspecten behandeld. Je kunt elk aspect dan als nieuw “hoofdstuk”. Bijvoorbeeld: “aspect 1: sta goed in beeld en laat voldoende ruimte over om wat je vertelt te ondersteunen met beelden of tekst.” Je legt geeft feitelijk in de eerst zin of eerste twee zinnen de samenvatting van het aspect aan. Daarna geef je verdere toelichting. Hoe sta je precies goed in beeld. Op welke moment/wanneer gebruik je een plaatje of tekst, etc.

Interactief

Een video waar kennis in overgedragen wordt, wordt interessanter en waardevoller gevonden als er meer connectie is met de “deelnemer” cq. kijker. Dit bereik je door je video interactie te maken. Hoe je dit doet, zonder dure software heb ik in deze 6 tips uitgelegd.
Werk je met een YouTube videoplayer, pas dan deze tips toe.

Houdt de kijker er bij

Als je een niet betaalde video maakt met kennisoverdracht, is het belangrijk dat je de kijker er bij houdt. Hoe langer een kijker kijkt, des te interessanter er waardevoller hij de video zal vinden. Hierdoor wordt de kans groter dat de kijker meer over jouw product of dienst wil weten. Daarnaast is de kans groter dat de kijker de zogenaamde “call to action” in je video haalt.

Naast het toepassen van interactie, zijn ook andere aspecten belangrijk om te voorkomen dat de kijker afhaakt. Als je deze 8 tips toepast, houdt je de kijker van jouw video er zeker langer bij.

Begrijpelijk

Een ander aspect is dat je videolessen te begrijpen zijn. Vooral als je kennis over draagt, moet er geen “ruis” zijn. Als je deze 9 tips toe past wordt je video in ieder geval beter opgenomen door de kijker.

Call to action

Bij niet betaalde kennisoverdracht video’s is dit aspect het aller belangrijkste. Immers je maakt de video om klanten voor je bedrijf aan te trekken. Je hebt tijd en energie gestoken in het maken van de video. Toch zijn er veel ondernemers die geen of (te) weinig rendement uit hun trainingsvideo’s halen. Naast dat ze de voorgaande tips niet of onvoldoende toepassen, passen ze ook geen call to action toe. Of passen ze een call to action op de verkeerde manier toe. Hoe je op de juiste manier een call to action toepast, lees je in dit artikel.

Praktisch aan de slag

Wil je echt praktisch aan de slag met het maken van video’s van je bedrijf? Wil je goede video’s maken? Wil je video’s maken, die door de kijker als erg waardevol worden gevonden? Dan is de praktische workshop videomarketing een perfect begin.

Over de schrijver
Reactie plaatsen