Hoe krijg je klanten door de inzet van social media? In dit blog geef ik je de belangrijkste basisprincipes om social media in te zetten voor meer klanten.
De Basis
Doelgroep
Ik kom er niet onder uit. Het is belangrijk om je doelgroep helder te hebben. Is het een man/vrouw? Leeftijd? Interesses? Op welk social media platform is hij/zij het meeste te vinden? Waarom heeft de doelgroep baat bij jouw product/dienst?
Doelgroep bepalen: dit wordt vaak vergeten door ondernemers
In het volgende filmpje hier ik een interview met Coen van Broekhoven. Coen geeft handige tips om op een goede en efficiënte manier je doelgroep echt te bepalen. Hij geeft concrete tips die je gelijk kunt toepassen om een beter beeld te krijgen van je doelgroep. Doordat je een beter beeld krijgt van je doelgroep, kun je social media efficiënter inzetten om meer klanten te werven:
Website
De website is de thuisbasis. Maar dit valt toch niet onder social media? Ja en nee. Via je website kun je websitebezoekers wel aansporen om te liken op Facebook, te abonneren op YouTube en te connecten op Linkedin. Daarnaast ben jezelf de baas van je website. Op social media platformen zoals Facebook, maakt Facebook de dienst uit. Als Facebook morgen de stekker er uit haalt, ben je alles kwijt.
De know like en trust factor
Als je social media toepast, is het belangrijk om rekening te houden met know, like en trust. Immers mensen gaan doorgaans niet gelijk online een grote investering doen in jouw dienst/product. Je moet het dus opbouwen. Een band met je doelgroep opbouwen.
Maar wat is dat nu precies: “de know, like en thrust factor”? Hoe pas je het toe op social media? Als “videoman” leg ik het graag uit aan de hand van de volgende filmsoorten.
De know filmpjes
Om jou te leren kennen is het belangrijk om online zichtbaar te worden. Hierbij kun je denken aan “probleem en antwoord filmpjes”? Met welke problemen zit je doelgroep? Maak daar een filmpje over met het antwoord. Deel kennis in filmpjes. Vertel waar je in gelooft (ik geloof er in dat elke ondernemer zelf goede video’s kan maken met mijn hulp) en waarom je daar in gelooft. Met name kort en krachtige waardevolle filmpjes voor je doelgroep, werken erg goed. Je wordt zo sneller gezien als expert, waardoor je doelgroep nog meer waardevolle content van jou wil hebben.
Deel je kennis en speel in op vragen van je doelgroep. Zo leert jouw doelgroep jou online kennen!
De like filmpjes
Dit zijn de filmpjes waar je meer van jezelf laat zien. Bijvoorbeeld in een “achter de schermen” video. Neem de kijker mee met waar je mee bezig bent. Hoe je werkt aan je product of dienst. Vertel verhalen wat je hebt meegemaakt in relatie tot je product of dienst. Verhalen over je kennis. Vertel wat wel en niet werkt. Waar je tegen aan loopt en wat juist goed gaat.
Laat meer van jezelf zien, zo gaan mensen je leuk vinden.
De trust filmpjes
Hoofddoel van deze filmpjes: ze laten zien dat je “social proof” bent. Denk aan videotestimonia of reviews van klanten. Ook zelfgemaakte video’s waarin klanten praten over je product horen hier bij.
Een video testimonial is erg krachtig en een goed voorbeeld om de “trust factor” bij je doelgroep los te krijgen
Klanten werven met social media: de tips
Tip 1: Bloggen
Bloggen is geen social media, tenzij je blogt op het social media platform zelf. Zoals eerder in dit artikel aangegeven is het zonde om uitgebreid te bloggen op social media. Je kunt veel beter bloggen op je website. Dit levert gratis websitebezoekers op. Via social media kun je dan “reclame” maken voor de blogs op je website en zo extra websitebezoekers aantrekken.
Bloggen is een lange termijn strategie: eerst uitgebreid zaaien….
Tip 2: Facebook (live) video
Video wordt steeds belangrijker op Facebook. Immers video’s worden veel meer getoond op tijdlijnen, dan foto’s en/of tekst. Het bereik, en hiermee vergroting van je online zichtbaarheid, is dus veel groter.
Daarnaast wordt videocontent gewoon meer “geconsumeerd” op Facebook. Ga jezelf maar na: waar kijk jij naar op Facebook?
Met een persoonlijke Facebook Live video bereik je meer potentiële klanten. In deze video handige praktische tips om met Facebook Live aan de slag te gaan en klanten te werven voor jouw bedrijf
Tip 3: YouTube
Zijn jongeren je doelgroep? Dan moet je zeker inzetten op YouTube. YouTube is namelijk de grootste videozoekmachine van de wereld. Ga maar na. Als je wilt weten hoe je een appeltaart maakt: dan zoek je het op in YouTube.
Dat laatste is een belangrijk gegeven. “How to” filmpjes zijn erg populair. Daarnaast zijn er nog maar vrij weinig zelfstandig ondernemers echt actief op YouTube. Kijk eens naar je concurrenten. Gebruiken zij YouTube?
Ik ga je niet vertellen dat je met YouTube even snel zichtbaarheid opbouwt, of toch wel:
Tip 4: Call to action
Welk social media je ook gaat gebruiken. Vergeet niet af te sluiten met een call to action. In de volgende video leg ik uit hoe je met een call to action een YouTube video kunt afsluiten:
Tip 5: Jezelf
Welk social media je ook gaat gebruiken. Laat jezelf zien. Vooral als je zelfstandig ondernemer bent is dit de manier om meer online zichtbaarheid te creëren. Kom zelf in beeld als je filmpjes gaat maken voor je bedrijf! Jij bent het gezicht en visitekaartje van jouw bedrijf. Mensen doen zaken met mensen. Een persoonlijke video komt het kortste bij “real life” contact.
Maak persoonlijke filmpjes! Het is veel fijner om informatie van jou als persoon te krijgen dan informatie van je bedrijf.
Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Om jezelf aan de hele wereld online te laten zien. Hoe kom je over in het filmpje? Wat denken anderen van mij? Ben ik wel spontaan genoeg? En dan heb ik het nog niet over de spanning en ongemakkelijkheid tijden het opnemen van het filmpje. Toch kun jij ook vol zelfvertrouwen voor de camera stralen als je deze 7 tips toepast.
Tip 6: Zorg dat je online onthouden wordt
Ik heb in het verleden wat videowerk gedaan voor Manuel Naaijen. Manuel is een ster in filmpjes maken waarbij hij dingen uitlegd en spiegelt aan de hand van een praktisch voorbeeld. Een erg goed voorbeeld hierin vind ik het volgende filmpje. Hierin legt hij uit hoe je offline en online beter onthouden wordt en dus meer naamsbekendheid genereert:
Manuel legt praktisch uit, hoe je online en offline beter onthouden wordt als ondernemer
Tip 7: Branding
Welke social media je ook gaat gebruiken. Branding is belangrijk, om jezelf te onderscheiden ten opzichte van al die andere ondernemers en bedrijven die schreeuwen om aandacht. Bij branding denk je vast aan een herkenbaar logo. Mijn advies is om jezelf niet te focussen op een logo (tenzij je een heel groot bedrijf bent). Focus je op een herkenbare slogan. Een logo wordt slecht onthouden. Een slogan des te beter, mits de slogan voldoet aan de volgende ingrediënten:
Branding: Een herkenbare slogan
De slogan: hoe simpeler, hoe beter.
Vooral in een video kan de slogan goed bijdragen aan de branding. Je kunt er voor kiezen om een gedeelte van de slogan op te noemen/als gesproken tekst te laten horen: “Van Luntereeen”. Dit moet bij voorkeur kort en krachtig zijn. Ik zou zeggen maximaal 2 woorden. Als je dan nog werkt met een herkenbare tune (muziekje), bereik je het optimale. De 2 woorden moeten goed in de tune vallen, zodat de tune ondersteunend werkt bij de slogan. In beeld kun je dan nog het onderschrift geven: “De bakker die ovenvers brood bij jou in de keuken bezorgd”.
Branding: Een herkenbare tune
Bij de reclame van Van Lunteren, was dit de muziek van Status Quo. Let op dat de meeste muziek beschermd is. Je mag dus niet zomaar muziek van bijvoorbeeld Status Quo gebruiken voor je intro. Gebruik royalty vrije muziek, maak zelf een tune of laat er één maken door bijvoorbeeld de overbuurman die goed gitaar kan spelen.
Het is belangrijk dat de tune uniek is en goed blijft hangen. Dat ie mee te neuriën is…. en dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Daar heb je echt mensen voor nodig die muzikaal zijn aangelegd en creatief zijn.
Social media: video steeds belangrijker
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen en zien, speelt video een steeds belangrijkere rol om meer klanten voor je bedrijf te krijgen. Wil je ook aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf? Download dan gratis mijn e-book: 10 videomarketing tips voor beginners of volg een vlogworkshop.