Wat Zijn De Kosten Voor Het Maken Van Een YouTube Filmpje Voor Mijn Bedrijf?
02 oktober 2013 

Wat Zijn De Kosten Voor Het Maken Van Een YouTube Filmpje Voor Mijn Bedrijf?

Als jij als zelfstandig ondernemer een voorsprong wilt nemen op je concurrenten, moet je videomarketing inzetten. Je plaatst dan waardevolle persoonlijke filmpjes op You-Tube.  Waardevolle filmpjes zijn bijvoorbeeld filmpjes waarin je antwoord geeft op de meest gestelde vragen van jouw klanten. Maar wat zijn de kosten voor het maken van een YouTube filmpje voor mijn bedrijf? Hieronder de kosten voor als je zelf een filmpje maakt (weet je niet hoe je moet beginnen aan een filmpje, begin dan hier).

Kosten apparatuur

Filmcamera

Voor het maken van een filmpje heb je een filmcamera nodig. Maar ook de meeste nieuwe telefoons volstaan prima voor het maken van een filmpje. Wil je veel YouTube filmpjes maken, dan adviseer ik je om een goede filmcamera te kopen. Een goede filmcamera om YouTube filmpjes te maken is er al vanaf 400/500 Euro.

 

Statief
Een statief is erg handig (om schokkerig beeld te voorkomen). De prijzen van statieven variëren van 22 Euro (lowbudget) tot 200 Euro. Zelf heb ik een statief van rond de 60 Euro. Het is ook mogelijk om een tafel, stapel boeken of een ander vast vlak te pakken waar je de filmcamera op zet.

Geluid

De meeste filmcamera’s hebben een ingebouwde microfoon. Je kunt overwegen om “losse” microfoon te kopen, voor een betere geluidkwaliteit. Deze heb je al voor 20 Euro. Zelf heb ik een draadloze microfoonset (ca. 180 Euro) en een studiomicrofoon (ca. 175 Euro).
Om een “losse” microfoon op je filmcamera aan te sluiten, moet je wel een filmocamera hebben met een zogenaamde mini-jackaansluiting.

Licht

Wil je binnen filmen dan is extra licht wel fijn. Sprokkel dan wat licht bij elkaar. Het beste werkt een bouwlamp. Wil je meer filmpjes maken dan kun je denken aan studiolichten. Zelf heb ik twee studiolichten van ca. 70 Euro /stuk.

Montage

Op YouTube kun je je film simpel monteren en het is gratis. Wil je iets meer, dan volstaat Windows Moviemaker ook perfect. Dit programma wordt gratis bij Windows geleverd. Wil je nog meer dan kun je kiezen voor een betaald filmbewerkingsprogramma. Deze zijn er al vanaf 60 Euro.

Conclusie: maak je slechts een paar YouTube filmpjes voor je bedrijf dan kun je best volstaan met je (bestaande) filmcamera of telefoon. Test ze dan beide en pak het apparaat wat het beste beeld en geluid geeft.

Wil je meer filmpjes maken. Dan kun je overwegen om extra’s te kopen. Voor een voldoende pakket (inclusief goede camera van ca. € 500,-) kom je dan uit op een investering van ca. € 900,-. Heb je al een goede filmcamera, dan is je investering slechts een kleine € 400,-.

Kosten manuren

Feitelijk heb je ook kosten van jezelf. Wat de kosten voor jouzelf zijn hangt af van je uurloon (wat verdien je gemiddeld als je al je werkuren per jaar/deelt door de jaarinkomsten).

Daarnaast hangt het af van je ervaring hoe lang je over een filmpje doet. Als je enigszins ervaring hebt met filmen, monteren en plaatsen op YouTube dan doe je over één minuut film ongeveer één uur.

Conclusie:
Doorgaans heb je geen investering nodig in materiaal. Je bestaande filmcamera of telefoon is goed genoeg om een film te maken. Wel heb je “kosten van jezelf”:

Stel je maakt een video waarin je één klantvraag behandeld. Deze video maak je één minuut lang. Je gemiddelde uurloon is 40 Euro per uur. Dan kost deze video jou 40 Euro. Echter deze video zal jou tijd opleveren, omdat je mailvragen kort af kunt doen met verwijzing naar dit filmpje. Daarnaast levert jou deze video ook nieuwe klanten op. Lees dit artikel over de voordelen van klantvragen.

Wat Kost Het Maken Van Een YouTube Filmpje Voor Mijn Bedrijf

Over de schrijver
Reactie plaatsen