De Kracht Van Persoonlijke Verhalen Vertellen In Online video
25 december 2015 

De Kracht Van Persoonlijke Verhalen Vertellen In Online video

Zelf doe ik het veel te weinig in mijn vlogvideo’s: storytelling. Of te wel: persoonlijke verhalen vertellen die je hebt meegemaakt. In dit blogartikel leg ik de kracht van storytelling uit.

De kracht van video

De kracht van video, ken je vast wel. Je hoort geluid. Ziet beeld en… ervaart emotie bij jezelf. Die emotie kan zijn dat je moet lachen, een brok in je keel krijgt, bewondering hebt of een traantje moet wegpinken als je naar een video kijkt.

Hoe hoger de emotiefactor in een video, des te beter de videoboodschap en de video zelf onthouden wordt. Ook zorgt een hoge emotiefactor voor verbondenheid en medelevendheid. Het creëert een band tussen de persoon in de video en de kijker.

Emotie speelt dus een grote rol om jouw video echt te laten werken voor jouw bedrijf of onderneming. Persoonlijke verhalen mogen dus eigenlijk niet vergeten worden bij jouw videomarketing strategie. Maar hoe doe je dat nu precies: emotie overbrengen?

Vertel een (boeiend) verhaal wat je doelgroep herkent

Als je iets hebt meegemaakt wat je doelgroep ook heeft meegemaakt of waar je doelgroep mee worstelt, dan sta je met 1-0 voor. Niets is zo krachtig om de aandacht van jouw doelgroep te pakken, dan herkenning.

Vooral als je een verhaal vertelt, waar bij jou zelf ook de emoties opspelen. Dit laat de kijker ervaren dat je echt bent. Jouw emoties raken ook de emoties van de kijker. Vertel over het diepe dal dat je hebt overwonnen.

Ga jezelf maar na. Je zit met een probleem. Zoekt op YouTube en vindt een video’s waar in het begin een persoon verteld dat hij/zij hetzelfde probleem als jij hebt meegemaakt (hé, die zit in hetzelfde “schuitje” als ik). Daarna vertelt de persoon hoe hij/zij het probleem heeft overwonnen. Je zit aan je scherm gekluisterd.

Een video wordt veel sterker met een persoonlijk verhaal

Een video wordt veel sterker met een persoonlijk verhaal

Een vak apart dat vertellen van verhalen

Nou, niet echt. De meeste mensen vertellen dagelijks wat ze hebben meegemaakt. Voor de camera jouw verhaal vertellen is inderdaad lastiger. De camera zegt niets terug. Het kan dan ook lastig zijn om je verhaal “naturel” te doen. Van persoon tot persoon, dat werkt veel beter. Denk dan eens aan de interviewtactiek.

De kracht van verhalen vertellen over wat je hebt meegemaakt

Verhalen daar houden mensen van. Je toont jouw unieke “ik” als je een persoonlijk verhaal vertelt. Laat zien wie je bent. Geeft jezelf bloot. Laat jouw ervaring zien. Dit is goed voor de branding van jezelf, maar ook om te laten zien wat je ervaring is. Stroytelling zet (nou ik denk wel 50x sneller) aan dat kijkers fans van jou worden. Bewondering voor jou hebben. Tegen je opkijken.

9 handige tips om jouw persoonlijke verhaal voor de videocamera te vertellen

Wil je aan de slag met het vertellen van jouw persoonlijke verhaal, om zo meer binding met de kijker te krijgen? Lees dan de 9 handige tips die jou helpen om een persoonlijk verhaal voor de videocamera te vertellen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen