Hoe Maak Je Een Bijzondere YouTube Thumbnail?
30 oktober 2013 

Hoe Maak Je Een Bijzondere YouTube Thumbnail?

Wat is een YouTube Thumbnail?

Een YouTube Thumbnail is de afbeelding van een video die je ziet bij de zoekresultaten. Dit kunnen de zoekresultaten in YouTube zijn, maar ook in Google.

De eerste indruk is het belangrijkste

De Thumbnail is de eerste indruk die de kijker heeft van jouw video. Bij de zoekresultaten wordt namelijk als eerste gekeken naar de afbeelding (gevolgd door de titel van je video). Als je afbeelding zo bijzonder is, zal de titel overgeslagen worden en drukt de” kijker van de zoekresultaten”, gelijk op jouw thumbnail. De thumbnail/afbeelding heeft dan zoveel nieuwsgierigheid gewekt, dat de kijker van de zoekresultaten wil weten wat er achter de thumbnail zit.

Hoe krijg je een bijzondere thumbnail voor jouw YouTube video?

Vroeger
“Vroeger” had je keuze uit 3 plaatjes. Deze plaatjes waren fragmenten uit de geüploade video. De fragmenten waren door YouTube “gekozen”. Hier kon je niets aan veranderen. Er waren wel “formules” hoe je kon achterhalen op welk tijdstip van je video de fragmenten werden gemaakt. Sommigen maakte hier dankbaar gebruik van, door op dit tijdstip een bijzonder plaatje in de video te laten zien. Dit bijzondere plaatje kwam dan automatisch als thumbnail terug in de keuze van de 3 plaatjes.

Nu
Nu heb je nog steeds de keuzen uit 3 plaatjes/fragmenten die YouTube van jouw video maakt. Echter je kunt nu ook zelf een bestand uploaden van een plaatje wat je wilt instellen als je thumnail. Deze optie biedt vele kansen en mogelijkheden om veel meer views te krijgen voor jouw video.

Het allerbelangrijkste aan de thumbnail / afbeelding

Het allerbelangrijkste van je thumbnail is dat de thumbnail / afbeelding zegt waar de video over gaat. Waarom is dit belangrijk? Als je video gaat over :”hoe plak ik een fietsband” en ik een afbeelding van een bloem als thumbnail instel, gaat de kijker van er van uit dat hij een video gaat zien over bloemen. Gevolg: de video voldoet niet aan hetgeen de kijker verwacht had. Hierdoor wordt je video snel weggeklikt en zakt de video hierdoor in de ranking bij de zoekresultaten.

Hoe maak je een thumbnail

Met paint kun je heel makkelijk en zonder veel poespas een thumbnail maken. De thumbnail hieronder heb ik ook met paint gemaakt.

Hoe maak je een bijzondere YouTube Thumbnail

Hoe maak je een bijzondere YouTube Thumbnail

Wil je wat verder gaan en spetterende effecten toepassen? Dan is Photoshop CS6 een goed programma. In dit filmpje wordt kort en krachtig uitgelegd hoe je met Photoshop CS6 een thumbnail maakt voor YouTube:

Waar moet een opvallende thumbnail /afbeelding aan voldoen?

Ik ben er nog niet uit waar een opvallende thumbnail aan moet voldoen. Heb je tips of weet jij het wel? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen