Marketing Voor ZZP'ers

Marketing voor ZZP’ers: hoe kom je aan nieuwe klanten? In dit blogartikel het antwoord aan de hand van praktische voorbeelden en concreet te nemen stappen.

Hoe kom je aan nieuwe klanten?

Lukt het jou niet om nieuwe klanten te werven? Kijk dan eens kritisch naar de volgende punten:

Punt 1: Wie is jouw doelgroep?

Om jouw doelgroep te bereiken, moet je eerst weten wie je doelgroep is. Heel veel ondernemers denken dit wel te weten…..maar helaas: ze hebben een verkeerd beeld van de doelgroep. Het is dan ook belangrijk om jouw ideale klant helder te krijgen. Als je een goed totaalbeeld hebt van je ideale klant, weet je veel beter wie je doelgroep is. In dit blogartikel leg ik uit hoe jij jouw ideale klant kunt achterhalen.

Punt 2: Heb je wel het juiste product voor je doelgroep?

Bij bijna alle producten of diensten zijn een uitkomst van een probleem. Met welk probleem zit jouw doelgroep en hoe kun jij dit probleem oplossen? Als je een oplossing aandraagt voor een probleem wat je doelgroep niet echt ervaart, zal je product/dienst nauwelijks worden verkocht.

Doe dus eerst goed onderzoek naar de behoeften van je doelgroep en stem je product/dienst hier op af. Het onderzoeken van behoeften kan door het houden van interviews met personen die je doelgroep zijn.

Punt 3: Doelgroep bepalen: dit wordt vaak vergeten door ondernemers

In het volgende filmpje hier ik een interview met Coen van Broekhoven. Coen geeft handige tips om op een goede en efficiënte manier je doelgroep echt te bepalen.  Hij geeft concrete tips die je gelijk kunt toepassen om een beter beeld te krijgen van je doelgroep. Doordat je een beter beeld krijgt van je doelgroep, kun je waardevolle informatie weggeven in bijvoorbeeld een gratis videoserie:

Met deze tips uit de video moet het zeker lukken om je doelgroep te bepalen… 

Online marketing voor zzp’ers: Hoe krijg je klanten?

Om klanten te krijgen moet je jouw klanten bereiken. Het vinden van klanten verschuift steeds meer van de “offline wereld” naar de “online wereld”. Om deze reden geef ik 8 praktische marketingtips die je hoofdzakelijk online gelijk kunt toepassen.

Tip 1: Zorg dat je onthouden wordt

Doorgaans hebben mensen niet gelijk je product of dienst nodig. Toch is de kans groot dat ze in de toekomst direct of indirect wel iets met je dienst te maken krijgen.

Als voorbeeld geef ik een hovenier. In de winter denken mensen doorgaans niet aan het opknappen van de tuin. In het voorjaar wel. Het is dus belangrijk dat je onthouden wordt. Dat mensen later aan je terugdenken. Als je in de winter iets speciaals hebt gedaan, wordt je onthouden. Je wordt opgeslagen in het brein. De kunst is om dan “uit het brein te komen” als het voorjaar is en de tuin onder handen genomen moet worden. Hoe doe je dat? In het volgende filmpje legt Manuel Naaijen het uit.

Manuel legt praktisch uit, hoe je online en offline beter onthouden wordt als ondernemer 

Tip 2:  Een goede gebruiksvriendelijke website

Als we kijken naar de online wereld is de website de thuisbasis van elke bedrijf. Zorg er voor dat die thuisbasis gebruiksvriendelijk is. Kijk eens naar de volgende twee voorbeelden.

Voorbeeld 1:
Als eigenaar ben je websiteblind. Je ziet kleine foutjes op je website niet (meer). Dat is logisch, maar geen excuses richting websitebezoekers. Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande print screen van een gedeelte van een websitepagina van een webwinkel:

webshop meer klanten

Is de klantenservice nu wel of niet bereikbaar?

Voorbeeld 2:
Hoe concreter hoe beter! Onbewust zorgt concreetheid voor betrouwbaarheid. Het zorgt voor rust. Websitebezoekers weten waar ze aan toe zijn. Voorbeeld: “e-mail je vraag, snel antwoord”.  Hier laat je invulling aan de websitebezoeker over. Wat is snel? Voor iemand van 18 jaar is snel misschien binnen 5 minuten. Wat gebeurt er als er niet binnen 5 minuten geantwoord wordt? Juist frustratie = lagere kans dat die persoon bij jou gaat kopen.

Meer praktische tips voor een gebruiksvriendelijke website? Bekijk dan even deze ander 8 tips.

Tip 3: Vertel een geweldig verhaal

Dit kun je zowel online als offline toepassen: verhalen vertellen, waarbij mensen aan je lippen hangen. Herken je dat? Je hoort een geweldig verhaal en vertelt dit verhaal door. Precies dat is de kracht van storytelling. Misschien denk je: ik heb geen verhaal. Toch heeft iedereen heeft een verhaal. Je begint. Gaat ergens doorheen en hebt een einde.

Feitelijk bestaat een goed verhaal uit de volgende 3 componenten:

  1. Een persoon wil iets.
  2. De persoon overwint tegenslagen om tot een resultaat te komen.
  3. Het einde: het resultaat. Ze krijgen wat ze willen (of niet), maar de persoon maakt altijd een verandering mee. Dat willen de toehoorders horen: de verandering en wat het met de persoon doet en heeft gedaan.

Vooral bij social media kun je jezelf als ondernemer onderscheiden door echte verhalen te vertellen. Wil je echt goede verhalen vertellen? Bekijk dan deze “goede verhalen vertellen tips“.

Tip 4: Voer een goed verkoopgesprek

Ben je als ondernemer vaak te vinden aan de keukentafel bij klanten thuis? Dan wil je graag dat het verkoopgesprek nieuwe klanten oplevert. Laatst waren er enkele makelaars bij ons. Je kent het wel. Verkooppraatje. Toch viel mij als marketingman diverse zaken op. Een willekeurig voorbeeld:

Concrete dingen die je kunt laten zien, doen het altijd goed. Dit heb ik bijvoorbeeld aan een makelaar als feedback terug gegeven:

“Het verhaal van de verkoopbrochure was erg sterk. En werd veel sterker doordat we de verkoopbrochure van de andere makelaar op tafel hadden liggen. Ik zou tijdens zo’n gesprek 2 boekjes meenemen (geen boekje van een concurrent). Eén ingebonden met een ringetje en de ander zoals je altijd doet (zonder ingebonden ringetje). Je moet het laten zien: de verschillen in uitstraling en beleving van de verkoopbrochure. Je verhaal dat over de beleving gaat, komt zo nog sterker en tastbaarder over… en soms zit het gewoon in dit soort kleine dingen, waardoor mensen voor een bepaalde makelaar kiezen.”

Klik hier voor nog negen andere tips, waar je meer klanten over houdt aan je verkoopgesprek.

verkoopgesprek concurrentie

Voor welke kies jij? Probeer tastbare verschillen te laten zien tijdens het verkoopgesprek

Tip 5: Bedenk een leuke (video)actie

Wil je een keer een origineel opvallen tijdens een netwerkborrel? Denk dan eens aan je visitekaartje. Dit kan een leuk startpunt zijn, om iedereen die je bent tegengekomen beter aan je te binden.

Hu…, denk je misschien: meestal belanden visitekaartjes toch tussen al die andere visitekaartjes. Toch kan het ook anders. In 2013 tijdens de Business Bootcamp had ik het volgende gedaan. Mijn verhaal van destijds:

“Ik had zelf nog geen visitekaartjes, omdat ik pas 1,5 maand geleden begonnen ben met de opzet van dit bedrijf. Met prioriteit lag niet bij visitekaartjes en logo’s bedenken. Feit was dat ik voor het grote evenement (Business Bootcamp) geen visitekaartjes had. Hoe ga ik dit nu oplossen in combinatie met opvallen (dacht ik bij mezelf)? Uiteindelijk ben ik gekomen op een kaartje cq bon. Gewoon geprint op kleurpapier. Dus niet de kwaliteit van een visitekaartje.

Om op te vallen heb ik een actie gekoppeld aan het kaartje. Rechtsonder had ik op elk kaartje een cijfer geschreven. Als ik het kaartje aan iemand gaf, vertelde ik erbij dat ze met dit kaartje kans maakte op een gratis video voor hun bedrijf. De trekking zou dinsdag 8 oktober 2013 zijn. Op het kaartje stond ook mijn YouTube kanaal en trekkingsdatum.

Ik had 59 kaartjes uitgedeeld.”

In het volgende filmpje doe ik de trekking:

Dit is slechts één voorbeeld van een videoactie. Wil je meer inspiratie, kijk dan even naar dit actie inspiratie artikel.

Tip 6: Entertainment

Entertainment. Lachen om een video. Het wordt online steeds belangrijker. Eigenlijk moet het gewoon onderdeel zijn van je marketing. Maar hoe doe je dat met video bijvoorbeeld?

Deze video van Centraal Beheer is een goed voorbeeld van entertainment. Ik werd meteen gegrepen! Waarom? Doordat ik iets zag wat nieuw was. Waarvan ik in twijfel werd gebracht: is dit echt? Waarvan “mijn technische kant” werd geprikkeld en ik daarom verder keek.

Eigenlijk bevat dit filmpje alles: het inspireert (door het verhaal), het is creatief (door de grote drone), het bevat entertainment (de hond uitlaten, bijna een fietser omver, in het water, etc) en heeft een duidelijke boodschap (informeert).

Toch hoeft het niet altijd veel geld te kosten en hoeft niet alles uit de kast gehaald te worden. Een voorbeeldje uit eigen werk:

Mijn zoon die zorgt voor de entertainmentfactor van deze video 🙂

Tip 7: Interview anderen

Door andere ondernemers te interviewen, bereik je de doelgroep van die andere ondernemer. Dit levert voor beide ondernemers een win-win situatie op: ze bereiken samen meer klanten (mits de doelgroep van de ondernemer die je interviewt een raakvlak heeft met jouw branche).
Toevallig was de naam van de videoserie van destijds: “de tip van een ondernemer om meer klanten te krijgen“. Bekijk de video eens en laat je verrassen!

Tip 8: Werk aan je know like en trust factor

Als je meer klanten online wilt bereiken voor je bedrijf, is het belangrijk om rekening te houden met know, like en trust. Immers mensen gaan doorgaans niet gelijk een grote investering doen in jouw dienst/product. Je moet het dus opbouwen. Een band met je doelgroep opbouwen. Vooral met social media is het tegenwoordig redelijk makkelijk om te werken aan de know, like en trust factor.

Maar wat is dat nu precies: “de know, like en trust factor”? Hoe pas je het toe op social media? Als “videoman” leg ik het graag uit aan de hand van de volgende filmsoorten.

De know filmpjes

Om jou te leren kennen is het belangrijk om online zichtbaar te worden. Hierbij kun je denken aan “probleem en antwoord filmpjes”? Met welke problemen zit je doelgroep? Maak daar een online social media filmpje over met het antwoord. Deel kennis in filmpjes. Vertel waar je in gelooft (ik geloof er in dat elke ondernemer zelf goede video’s kan maken met mijn hulp) en waarom je daar in gelooft. Met name kort en krachtige waardevolle filmpjes voor je doelgroep, werken erg goed. Je wordt zo sneller gezien als expert, waardoor je doelgroep nog meer waardevolle content van jou wil hebben.

Deel je kennis en speel in op vragen van je doelgroep. Zo wordt je online meer zichtbaar en trek je meer klanten aan

De like filmpjes

Dit zijn de filmpjes waar je meer van jezelf laat zien. Bijvoorbeeld in een “achter de schermen” video. Neem de kijker mee met waar je mee bezig bent. Hoe je werkt aan je product of dienst. Vertel verhalen wat je hebt meegemaakt in relatie tot je product of dienst. Verhalen over je kennis. Vertel wat wel en niet werkt. Waar je tegen aan loopt en wat juist goed gaat.

Laat meer van jezelf zien, zo gaan mensen je leuk vinden. Gaan mensen jou vertrouwen.

De trust filmpjes

Hoofddoel van deze filmpjes: ze laten zien dat je “social proof” bent. Denk aan videotestimonia of reviews van klanten. Ook zelfgemaakte video’s waarin klanten praten over je product horen hier bij.

Een video testimonial is erg krachtig en een goed voorbeeld om de “trust factor” bij je doelgroep los te krijgen

Meer klanten bereiken met video

Uit het voorgaande blijkt dat video een steeds belangrijkere rol speelt om meer klanten voor je bedrijf te krijgen. Wil je leren hoe je een goede professionele video maakt? Wat je wel en niet moet zeggen voor de camera? Hoe je voorkomt dat kijkers afhaken. Hoe je online meer zichtbaar wordt en echte klanten bereikt? Schrijf jezelf dan in voor de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen