Meer Mensen Bereiken Met Video: 8 Tips
01 januari 2017 

Meer Mensen Bereiken Met Video: 8 Tips

Hoe bereik je meer mensen met video? In deze blog 8 tips om meer mensen te bereiken voor je bedrijf met online video.

Regelmatig kom ik praktische voorbeelden tegen van mensen die andere mensen hebben bereikt met video. Volgers van mijn workshop videomarketing, vertellen tijdens de workshop: “ken je die en die”? De rode draad van de ondernemers/namen die worden genoemd:

 1. Het zijn allemaal online ondernemers;
 2. Er wordt een persoonlijke naam genoemd, zoals bijvoorbeeld Eelco de Boer;
 3. 50 tot 70% van de volgers van de workshop kent de naam ook;
 4. Er wordt een goede ervaring of eye-opener verteld, die de betreffende online ondernemer heeft gedeeld;
 5. De personen zijn zelf het gezicht van hun bedrijf;
 6. De personen hebben videocontent gemaakt, waardoor iedereen gelijk op het netvlies heeft hoe de persoon er uit ziet en zijn/haar stem klinkt.

Herken jij jezelf ook in het voorgaande? Dat je onbewust reclame maakt voor een bedrijf of ondernemer?

Wat zou het geweldig zijn om meer mensen te bereiken met video. Dat mensen onbewust fan van je worden. Dat mensen offline gratis reclame voor jou maken. Meer bekendheid = meer klanten.

Toch is het niet zo makkelijk om online meer mensen te bereiken met video. Dit blijkt ook wel uit mijn eigen verhaal wat ik tijdens de presentatie vertel: “mijn doelstelling is om de bekendste videomarketeer van Nederland te worden. Ik dacht dit even snel te fixen door 3 jaar geleden een bulk filmpjes te maken en deze online te zetten. Helaas is het een kwestie van de lange adem geworden (en ik teken dan een grafiek met een punt waar ik heen wil en waar ik nu ben…).”

meer mensen bereiken met video

Meer mensen bereiken met video: Eelco de Boer is hier een goed voorbeeld van. Ook hij gebruikt video om zijn naamsbekendheid verder te vergroten.

In deze blog ga ik je geen pil geven. Ook leer ik je geen trucjes en ga ik ook niet zeggen dat je even een betaalde Facebook campagne moet opstarten om meer mensen te bereiken met video. Nee, deze tips zijn bedoeld voor ondernemers die zonder kosten en stapsgewijs meer mensen willen bereiken met online video. Laten we beginnen.

 

Meer mensen bereiken met video: de tips

Tip 1: Maak video’s en creëer content

Een open deur? Of toch niet? Waar begin je? Waar moet je het over hebben? Hoe zit het met de techniek? Afijn deze vragen komen bij de volgende tips terug.

Belangrijk is dat je begint. Niet uitstelt. Maak een videocontent kalender. Hierin ga je vastleggen wanneer je filmpjes gaat opnemen en gaat publiceren. Probeer het opnemen zoveel mogelijk in bulk te doen. Blok een halve dag en ga gewoon aan de slag. Doen!

Het grote voordeel is dat je de gemaakte videocontent in kunt zetten voor al je online activiteiten. Denk hierbij aan:

 1. Je kunt je video uitschrijven en de tekst en video als blogartikel online publiceren.
 2. Je kunt je video gaan ontleden. Van welke uitgesproken teksten of woorden in de video, kun je weer een nieuwe video/onderwerp maken? Makkelijk als je even zonder inspiratie voor nieuwe video onderwerpen zit.
 3. Je kunt quotes uit je filmpje halen en deze publiceren op Twitter, Facebook en LinkedIn.

Bij het gratis bereiken van mensen met video is je website het kloppend hart. Zorg er dan ook voor dat je regelmatig en goede blogartikelen op je website publiceert.

Waarom is de website het kloppend hart? Nou dat leg ik in tip 2 uit.

meer mensen online bereiken

Betrek meer mensen bij je video door bijvoorbeeld een q en a videoserie te maken

 

Tip 2: Mailinglijst

Als je online meer mensen wilt bereiken, ontkom je er niet aan om een mailinglijst op te bouwen. Immers met een mailinglijst kun je nog meer persoonlijk contact opbouwen met je volgers. Kun je op een rechtstreekse manier nog meer onder de aandacht komen van je doelgroep. Het allerbelangrijkste van een mailinglijst is dat deze bijdraagt om je omzet en winst te vergroten. Je kunt producten of diensten verkopen aan de mensen die op je mailinglijst staan.

Afijn het is dus belangrijk om met video, mensen op je mailinglijst te krijgen. Hiervoor moet je een aanbod doen voor een gratis weggever aan het einde van je video. De gratis weggever kan een e-book of videoserie zijn. In de volgende video heb ik uitgelegd hoe je kijkers van een YouTube video op je mailinglijst krijgt:

Met een juiste afsluiting van een YouTube video, kun je kijkers op je mailinglijst krijgen.

 

Tip 3: YouTube

Online video en YouTube. Het is eigenlijk hetzelfde. YouTube is namelijk de grootste videozoekmachine van de wereld. Ga maar na. Als je wilt weten hoe je een appeltaart maakt: dan zoek je het op in YouTube.

Dat laatste is een belangrijk gegeven. “How to” filmpjes zijn erg populair. Daarnaast zijn er nog maar vrij weinig zelfstandig ondernemers echt actief op YouTube. Kijk eens naar je concurrenten. Gebruiken zij YouTube?

Ik ga je niet vertellen dat je met YouTube even snel bekend wordt. Wel kun je voor jezelf nagaan: welke vragen worden er veel gesteld + zitten hier ook vragen tussen waarbij je handelingen stap voor stap moet uitleggen. Zelf krijg ik best veel vragen over het videobewerkingsprogramma Moviemaker. Ik heb over die vragen uitlegvideo’s gemaakt. Zo is er één uitlegfilmpje al meer dan 67.000 keer bekeken.

Door uitlegfilmpjes te maken over veelgestelde vragen, zien anderen jouw als expert. De kans is hierdoor aanwezig dat kijkers naar je website gaan en zo terecht komen op je mailinglijst (zie tip 2).

Mijn advies bij uitlegfilmpjes is wel om echt te kijken naar je doelgroep en zoveel mogelijk het kaf van het koren te scheiden. Dus echt een onderwerp te pakken voor je doelgroep. Dit levert een betere conversie op en hierdoor voorkom je mensen op je mailinglijst, die niet je doelgroep zijn.

Op YouTube kun je ook belangrijke inzichten en ervaringen delen voor je doelgroep

 

Tip 4: Welkomstvideo website

Sommige website’s komen anoniem over. Je hebt geen idee wie achter de website zit. Dat is jammer, want anonimiteit is slecht voor het vertrouwen. Weinig vertrouwen zorgt voor weinig resultaten uit je website. Websitebezoekers zijn immers terughoudend met het doen van een bestelling, aankoop of om contact met je op te nemen.

Wat ik wel meer zie op website’s, zijn persoonlijke foto’s.  Dit is al beter voor het vertrouwen van de websitebezoeker. Toch kun je met een foto de persoon niet horen en zien. Wil je het toppunt van vertrouwen en meer rendement uit je website, dan is een welkomstvideo eigenlijk een must. Je maakt hiermee veel meer persoonlijk contact dan bij een foto. Daarnaast kun je gericht de websitebezoeker laten doen, wat jij wilt dat ze moeten doen. Bijvoorbeeld het gratis e-book downloaden of contact met je opnemen. Uiteraard moet je wel zorgen voor een goede opbouw van de video. De tekst moet kloppen en aantrekkelijk zijn. Ik kan je hier meer helpen om een welkomstvideo voor jouw website te maken.

Welkomstvideo Anno 2015 van mijn eigen website.

Conclusie: een welkomstvideo op je website zorgt voor een hogere conversie van je website. Hierdoor bereik je meer mensen.

 

Tip 5: Meer bereik voor je bedrijf: Facebook

Je ontkomt er niet aan als je Facebook gericht in zet voor je bedrijf: Facebook video en Facebook live video. Waarom? Nou dit soort content wordt meer getoond aan je volgers, dan bijvoorbeeld geschreven tekst en/of een foto. Het bereik is dus groter.
Daarnaast wordt videocontent gewoon meer “geconsumeerd” op Facebook. Ga jezelf maar na: waar kijk jij naar op Facebook?

Zoals bij tip 1 aangegeven moet je wel nadenken over het efficiënt gebruiken van video. Je mag rustig een video die je gepost hebt op YouTube ook op Facebook posten. Doe het dan wel rechtstreeks. Dus upload je video rechtstreeks op Facebook.

Verder adviseer ik je om bij het maken van de filmpjes voor op Facebook rekening te houden met deze 10 Facebook Videomarketing Tips.

meer mensen bereiken met Facebook video

Uhm… een Facebook video tip op YouTube. Uiteraard is deze video ook gepost op Facebook.

 

Tip 6: Videomarketing strategie

Wil je meer mensen bereiken met je filmpjes, dan moet je nadenken over de inzet, uitvoering, soort video’s en hoe de video’s bijdragen aan de marketing van je bedrijf. Denk creatief of spar met een hele groep over een opvallende inzet van video. Leer bijvoorbeeld van andere acties, zoals van de Lick Race of denk na over creatieve filmpjes.

Wil je meer weten over de opzet en uitvoering van een videomarketing strategie? Bekijk dan de 6 tips voor een passende videomarketing strategie voor jouw bedrijf.

 

Tip 7: Kijkers omzetten in klanten

Belangrijk bij video is dat de video converteert. Je kunt wel een video hebben die 100.000 keer bekeken is, als het geen klanten oplevert is alle moeite voor niets geweest.

Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar: dat kijkers klanten worden? Doorgaans worden kijkers niet gelijk klanten. Er speelt een know, like en trust factor mee. Kijkers moeten eerst fans worden en zullen daarna pas klant worden. Enkele tips van kijkers fans te maken:

 1. Laat jezelf zien. Verschuil je dus niet achter plaatjes. Vertrouwen en persoonlijkheid is belangrijk om kijkers om te zetten naar fans.
 2. Kom natuurlijk over. Kom over zoals je zelf bent.
 3. Gebruik positieve lichaamstaal. Lach. Ben positief. Leg je armen niet over elkaar heen, maar houdt ze open. Maak oogcontact.
 4. Praat makkelijk voor de camera. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar met deze praattips moet het zeker lukken.
 5. Maak een technisch betere video. Zo wordt je video aantrekkelijker om na te kijken en dit levert meer good-will bij de kijker op.

Nog 3 tips over het krijgen van meer klanten via YouTube.

 

Tip 8: consequent volhouden

Het is een beetje een cliché, maar het is een waarheid als een koe: “consequent volhouden”. Met consequent bedoel ik het online laten komen van filmpjes op een vooraf bepaalde datum. Als je jezelf niet consequent laat zien, zakt de naamsbekendheid van je bedrijf.

In mijn geval: wat er ook gebeurd en komt altijd om de twee weken een nieuwe YouTube video online op mijn YouTubekanaal.

 

Wil jij ook het bereik van je bedrijf vergroten met video?

Volg dan de praktische workshop videomarketing. In deze workshop leer je hoe je kwalitatieve goede filmpjes maakt die de naamsbekendheid en het bereik van je bedrijf aanzienlijk vergroten.

>> meer informatie over de workshop

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen