Meer Zichtbaarheid | Praktische Tips

Je wilt als ondernemer je zichtbaarheid op het internet vergroten. Meer zichtbaar zijn.  Hoe doe je dat? In deze blog 6 praktische tips voor meer online zichtbaarheid.

 

Tip 1: Werk aan je know like en trust factor

Als je jouw zichtbaarheid wilt vergroten, is het belangrijk om rekening te houden met know, like en trust. Immers mensen gaan doorgaans niet gelijk een grote investering doen in jouw dienst/product. Ze moeten je eerst leren kennen. Een band met je doelgroep opbouwen.

Maar wat is dat nu precies: “de know, like en trust factor“? Hoe pas je het toe op social media? Als “videoman” leg ik het graag uit aan de hand van de volgende filmsoorten.

 

De know filmpjes

De “know filmpjes” zijn de eerste soort filmpjes, waardoor jouw doelgroep jou op een laagdrempelige manier leert kennen. Hierbij kun je denken aan “probleem en antwoord filmpjes”. Met welke problemen zit je doelgroep? Maak daar een filmpje over met het antwoord. Deel kennis in filmpjes. Vertel waar je in gelooft (ik geloof er in dat elke ondernemer zelf goede video’s kan maken met mijn hulp) en waarom je daar in gelooft. Met name kort en krachtige waardevolle filmpjes voor je doelgroep, werken erg goed. Je wordt zo sneller gezien als expert, waardoor je doelgroep nog meer waardevolle content van jou wil hebben.

Deel je kennis en speel in op vragen van je doelgroep. Zo wordt je online meer zichtbaar en trek je meer klanten aan

 

De like filmpjes

Dit zijn de filmpjes waar je meer van jezelf laat zien. Bijvoorbeeld in een “achter de schermen” video. Neem de kijker mee met waar je mee bezig bent. Hoe je werkt aan je product of dienst. Vertel verhalen wat je hebt meegemaakt in relatie tot je product of dienst. Verhalen over je kennis. Vertel wat wel en niet werkt. Waar je tegen aan loopt en wat juist goed gaat.

Laat meer van jezelf zien, zo gaan mensen je leuk vinden. Gaan mensen jou vertrouwen.

 

De trust filmpjes

Hoofddoel van deze filmpjes: ze laten zien dat je “social proof” bent. Denk aan videotestimonia of reviews van klanten. Ook zelfgemaakte video’s waarin klanten praten over je product horen hier bij.

Een video testimonial is erg krachtig en een goed voorbeeld om de “trust factor” bij je doelgroep los te krijgen

 

Tip 2:  Je website

Een goede gebruiksvriendelijke website, resulteert in een gemiddelde langere bezoektijd. Een langere bezoektijd, zorgt er voor dat je website hoger komt in Google.

Bij een goede website denk je vast aan websiteoptimalisatie en andere technische dingen. Nou ik houd het graag praktisch. Kijk eens naar de volgende twee voorbeelden.

Voorbeeld 1:
Als eigenaar ben je websiteblind. Je ziet kleine foutjes op je website niet (meer). Dat is logisch, maar geen excuses richting websitebezoekers. Kijk bijvoorbeeld eens naar het onderstaande print screen van een gedeelte van een websitepagina van een webwinkel:

webshop meer klanten

Is de klantenservice nu wel of niet bereikbaar?

 

Voorbeeld 2:
Hoe concreter hoe beter! Onbewust zorgt concreetheid voor betrouwbaarheid. Het zorgt voor rust. Websitebezoekers weten waar ze aan toe zijn. Voorbeeld: “e-mail je vraag, snel antwoord”.  Hier laat je invulling aan de websitebezoeker over. Wat is snel? Voor iemand van 18 jaar is snel misschien binnen 5 minuten. Wat gebeurt er als er niet binnen 5 minuten geantwoord wordt? Juist frustratie = lagere kans dat die persoon bij jou gaat kopen. Wees dus concreet: “e-mail je vraag, binnen 24 uur antwoord”.

Bonustip:
Zorg voor video’s op je website. Steeds meer websitebezoekers lezen geen teksten meer, maar willen geïnformeerd en geïnspireerd worden met video. Het grote voordeel van goede video’s op je website: de bezoekduur van je website stijgt. Hierdoor stijgt ook je website in de zoekmachines en wordt je website dus beter gevonden.

Meer praktische tips voor een gebruiksvriendelijke website? Bekijk dan even deze ander 8 tips.

 

Tip 3: Vertel verhalen

Storytelling: verhalen vertellen die hebt meegemaakt. Een ijzersterk wapen om “opgeslagen te worden in het brein van de ander”. Klanten of geïnteresseerden raken onder de indruk van jou. Wordt hierdoor sneller fan van jou. Storytelling draagt dus zeker bij aan je online zichtbaarheid.

Waar zeker nog kansen liggen qua storytelling is online. Weinig ondernemers vertellen nog echte persoonlijke verhalen op social media en in blogs en vlogs.

Online Video Storytelling: eerst de drempel over

Gebeurtenissen die je hebt meegemaakt vertellen. Delen met je kijker. Jezelf kwetsbaar op stellen, door te vertellen over problemen en (diepe) dalen die je hebt meegemaakt. Het is nogal een drempel om jezelf bloot te geven. Aan de andere kant: hoe meer je jouzelf bloot durft te geven, hoe meer fans je krijgt. Meer fans, dragen bij aan een grotere online zichtbaarheid. Maar hoe doe je dat nu?

Laat ik eerlijk zijn: ik ben zelf niet zo van de storytelling. Ik hoef niet zo nodig te vertellen over wat ik allemaal heb meegemaakt. Toch heb ik in een echte storytelling video gemaakt. Niet heel erg “diep”, maar wel echt. Vertellen over wat ik heb meegemaakt. In de onderstaande video:

Online Video Storytelling: niet echt voor mij weggelegd, maar wel “o zo sterk” voor meer zichtbaarheid

 

Tip 4: Jezelf

Laat jezelf zien. Dat is voor veel ondernemers best lastig. Vooral als je introvert bent, zoals ik. Toch kun ook jij je laten zien met video. Met jouw eigen (video)stijl en handelsmerk.

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Om jezelf aan de hele wereld online te laten zien. Hoe kom je over in het filmpje? Wat denken anderen van mij? Ben ik wel spontaan genoeg? En dan heb ik het nog niet over de spanning en ongemakkelijkheid tijden het opnemen van het filmpje. Toch kun jij ook vol zelfvertrouwen voor de camera stralen als je deze 7 tips toepast.

Jezelf laten zien is zeer belangrijk voor meer online zichtbaarheid

 

Tip 5: Relevantie

Alleen als je relevant bent voor je doelgroep, trek je jouw doelgroep aan. Om jouw relevantie, jouw toegevoegde waarde te begrijpen ontkom je niet aan doelgroeponderzoek. Bepaal daarna jouw relevatie en onderscheidend vermogen. Handige tips om je doelgroep te bepalen, legt Coen in deze video uit.

Een open deur: je doelgroep. Veel ondernemers doen hier te weinig mee, waardoor ze zichtbaarheid laten liggen. 

 

Tip 6: Inspiratie, Interesse en Entertainment

Inspiratie, interesse tonen en entertainment. Het wordt online steeds belangrijker. Maar hoe doe je dat met video?

Inspiratie kun je bijvoorbeeld geven met snackabele videocontent.

Interesse tonen aan je doelgroep, kun je doen met interactieve filmpjes.

En entertainment dan? Deze video van Centraal Beheer is een goed voorbeeld van entertainment afgestemd op de doelgroep. Ik werd meteen gegrepen! Waarom? Doordat ik iets zag wat nieuw was. Waarvan ik in twijfel werd gebracht: is dit echt? Waarvan “mijn technische kant” werd geprikkeld en ik daarom verder keek.

Eigenlijk bevat dit filmpje alles: het inspireert (door het verhaal), het is creatief (door de grote drone), het bevat entertainment (de hond uitlaten, bijna een fietser omver, in het water, etc) en heeft een duidelijke boodschap (informeert). Het enige wat mist, is een goede call to action. Een call to action is onontbeerlijk als je verkopen wilt realiseren met video.

Toch hoeft het niet altijd veel geld te kosten en hoeft niet alles uit de kast gehaald te worden. Een voorbeeldje uit eigen werk:

Mijn zoon die zorgt voor de entertainmentfactor van deze video :-)

 

Online zichtbaarheid met fimpjes

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen en zien, speelt video een steeds belangrijkere rol om meer online zichtbaarheid voor je bedrijf te krijgen. Wil je ook aan de slag met filmpjes maken voor je bedrijf? Volg dan de praktische workshop videomarketing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen