Mijn Eerste Bedrijfsvideo

Heb jij als zelfstandig ondernemer al een bedrijfsvideo voor jouw bedrijf? In deze blog mijn eerste bedrijfsvideo uit januari 2010: waarom ik deze nooit meer zo maak. Ook leg ik uit of een bedrijfsvideo wel een toegevoegde waarde heeft voor je bedrijf.

Met een bedrijfsvideo laat je onbekenden kennis maken met jouw bedrijf. Doorgaans is een bedrijfsvideo een “gelikte” en professionele video. Je presenteert jouw bedrijf aan de buitenwereld. Er zijn veel bedrijven die een bedrijfsvideo voor jou kunnen maken. Groot nadeel hiervan is de prijs: variërende van 500 Euro tot 5.000 Euro.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een bedrijfsvideo te maken, maar val dan niet in de valkuil die ik in 2010 maakte.

 

Mijn eerste bedrijfsvideo

Vanaf 2005 tot heden heb ik ook een bedrijf in de verhuur van karaoke- en geluidsapparatuur. Momenteel ben ik wel wat aan het afbouwen, want ik wil me voornamelijk richten op videomarketing.

In 2010 dacht ik: laat ik eens een YouTube kanaal openen en een eerste “bedrijfsvideo” online zetten. Deze bedrijfsvideo kun je hieronder zien. Dit was niet mijn allereerste YouTube video. Mijn allereerste YouTube video was deze.

Eerst het goede aan deze video:

 1. Ik had wat te melden aan potentiële klanten aan het begin van 2010: “ik wens u een flitsende start toe”. Je laat dus iets horen van je bedrijf.
 2. Het beeld is stabiel.
 3. Leuk achtergrondmuziekje.
 4. De tekst “flitsende start” in combinatie met een auto die begin januari 2010 niet start, levert een ietswat creatieve video op.

 

Dan het minder goede, of zeg maar slechte:

 1. De openingstekst/beeld komt wat amateuristisch over;
 2. De video komt anoniem over. Je kunt mij slecht zien en ik spreek niet persoonlijk tegen de kijker. Een persoonlijk bericht komt veel krachtiger over en wekt meer vertrouwen.
 3. De video is niet voorzien van een voice over.  Maak het de kijker zo makkelijk mogelijk. Laat de kijker geen ellen lange teksten in de video lezen, maar spreek teksten in.
 4. Een niet startende bedrijfsauto is nu niet echt een goede reclame. Kijkers zouden de indruk kunnen krijgen dat de apparatuur die ik verhuur ook storingen vertoond.
 5. Niet echt een milieuvriendelijk filmpje, met uitlaatgassenwalm. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat het bedrijf niet milieuvriendelijk is/niets voor het milieu betekent.
 6. Let op copyright: het gekozen muziekfragment is niet helemaal copyright vrij.
 7. De bedrijfsauto heeft feitelijk niets met verhuur van geluidsapparatuur te maken.
 8. Onduidelijkheid in de video: waarom rijdt de auto op en neer?
 9. Geen call to action.
 10. En nog wel wat meer dingen…..die je tijdens de praktische workshop videomarketing leert.

Samengevat werkt deze video eerder negatief voor de branding als positief voor de branding van mijn verhuurbedrijf. Reden dus om dit soort video’s niet meer te maken als videomarketing specialist anno 2016.

Toch maakt het onderdeel uit van de geschiedenis van mijn verhuurbedrijf en ben ik met het verhuurbedrijf aan het afbouwen. Om deze reden laat ik deze video lekker online staan. Ook heb ik zo weer een leuk praktijkvoorbeeld waar ik op kan inhaken.

 

Wat kun je beter doen?

Bepaal het doel, voordat je een bedrijfsvideo laat maken. Wat wil je met de bedrijfsvideo gaan doen? Doorgaans wil je als zelfstandig ondernemer een bedrijfsvideo (laten) maken als toevoeging op de homepage van je website.  Voor grote bedrijven kan dit inderdaad werken. Echter voor zelfstandig ondernemers adviseer ik eerder een persoonlijke video op de homepage van je website. Immers je bent zelf het gezicht van je bedrijf. Laat dit zien. Ook realiseer je hiermee een beter contact met de websitebezoeker. Deze voelt een kleine afstand/laagdrempeligheid, waardoor deze sneller contact met je opneemt.

 

Conclusie

Voor zelfstandig ondernemers is een bedrijfsvideo eigenlijk niet een video om mee te starten. Ben je van plan om wat met video te gaan doen? Dan kun je beter denken aan een welkomstvideo voor op je website. Toch komt hier meer bij kijken als je denkt. Denk hierbij ook aan de tekst en opbouw van de video. Als je het niet zelf wilt doen, kan ik een professionele welkomstvideo voor je maken. Als je het wel zelf wilt doen, dan is de praktische workshop videomarketing een aanrader.

Over de schrijver
Reactie plaatsen