Mijn Eerste Persoonlijke Uitlegvideo

Wil je als ondernemer een uitlegvideo gaan maken? Trap dan niet in de valkuilen, waar ik in getrapt ben. In deze blog leg ik praktische punten uit aan de hand van mijn eerste uitlegvideo.

De naam zegt het al: uitlegvideo. In dit soort video’s leg je dingen uit. Dit kan heel divers zijn. Een uitlegvideo kan een productvideo zijn. Ook kan het bestaan uit kennisoverdracht of leg je uit wat je hebt meegemaakt (storytelling video). Toch is een uitlegvideo niet zo makkelijk als je denkt. Tegenwoordig haken kijkers veel sneller af. Vroeger kon je zonder veel voorbereiding wel even een kennisvideo schieten. Tegenwoordig komt er wat meer bij kijken. Je moet echt nadenken hoe je een video opbouwt en wat je wel, maar ook wat je niet zegt. Kort. To the point. Duidelijk en afwisseling zijn de hoofdingrediënten van een uitlegvideo van dit moment.

 

Mijn eerste persoonlijke uitlegvideo

Er is altijd een eerste keer. Ook bij mij. Ik heb even teruggekeken: mijn eerste uitlegvideo waar ik persoonlijk in beeld uitleg gaf dateert van 1 juni 2012. Het was een video waarin ik uitleg hoe de muziekcomputer werkt die bij mijn andere bedrijf (Karaoke- en geluidsverhuur De Kleijn) gehuurd kon worden.

De hoofdreden dat ik deze video gemaakt hebt, is dat ik niet telkens hetzelfde meer hoef uit te leggen. Klanten die de muziekcomputer hebben gehuurd, kunnen altijd terugkijken naar deze handleiding. Ze kunnen de video stop zetten of stukjes opnieuw bekijken. Uiteraard krijgen klanten altijd nog steeds persoonlijke uitleg bij het ophalen. Dit hoort bij de service. Toch krijg ik na het filmpje amper vragen meer over de werking. Mensen kunnen altijd aan de hand van de link in de mail, de video terugkijken.

Dan is het nu tijd om deze uitlegvideo te evalueren met de kennis die ik nu heb. Wat ging er niet goed en wat juist wel?

Mijn eerste uitlegvideo van mijn andere bedrijf

Wat ging er goed?

 1. Binnen de eerste seconden wordt gelijk uitgelegd waar de video over gaat.
 2. De onderbrekingen met tekst zorgt voor afwisseling.
 3. Verschillende shots. Deze zorgen ook voor afwisseling.
 4. Goede uitleg, al zeg ik het zelf :-)
 5. In de YouTube video zijn rechtstreekse links via annotatie knoppen toegevoegd.

 

Wat ging er niet goed/wat kon er beter?

 1. De belichting: ik ben amper te zien.
 2. Het geluid: is redelijk, maar kan zeker beter. Vooral bij uitlegvideo’s waarbij via spraak uitgelegd wordt, moet je goed te verstaan zijn.
 3. De beeldkwaliteit is matig: 480 p en niet in high definition. Hierdoor kun je teksten niet duidelijk zien en ook selectievakjes zijn niet geheel duidelijk als deze aangeklikt worden (en het selectievakje van kleur veranderd). Nu is de video wel van 1 juni 2012, maar tegenwoordig is high definition de standaard.
 4. De setting in de huiskamer kan, maar bij een verhuurbedrijf van geluid denk je eerder aan een kantoorachtige of bedrijfsmatige uitstraling.
 5. De video hikt op 2 gedachten. Eerst leg ik de voordelen uit en daarna hoe de muziekcomputer werkt. Beter is om voor beide onderwerpen een afzonderlijke video te maken.
 6. Links en recht wordt er een beetje “plat gepraat”. Iets wat nu nog steeds (zij het in mindere mate) voorkomt in mijn video’s.
 7. …en nog wel wat meer dingen die je tijdens de praktische workshop videomarketing leert.

 

Zelf een uitlegvideo maken?

Wil je als ondernemer zelf een goede uitlegvideo maken? Toch komt hier meer bij kijken dan je denkt. Denk hierbij aan technische dingen, maar ook ook aan de tekst en opbouw van de video. Als je het niet zelf wilt doen, kan ik een professionele uitlegvideo voor je maken. Als je het wel zelf wilt doen, dan is de praktische workshop videomarketing een aanrader.

Over de schrijver
Reactie plaatsen